Van Zeeland tot Twente: overal is de krapte voelbaar

Peter Boerman Op 13 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 1012x gelezen
Deel dit artikel:
Van Zeeland tot Twente: overal is de krapte voelbaar

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft allang niet meer beperkt tot de Randstad.

Ook in andere delen van het land begint het aantal vacatures te stijgen, zeker ten opzichte van het aantal werkzoekenden. Zo kent Zeeland een krappe tot zelfs zeer krappe arbeidsmarkt, meldt het UWV-rapport Regio in Beeld. En de komende jaren wordt het voor Zeeuwse bedrijven alleen maar moeilijker om geschikt personeel te vinden, zo wordt  verwacht.

Is er een ober in de zaal?

Vooral de Zeeuwse horeca kampt met personeelstekorten, zegt het UWV. Kelners en barpersoneel stond in de eerste helft van 2016 bovenaan de ranglijst met openstaande vacatures. Maar niet alleen de horeca heeft het lastig. En ook niet alleen traditioneel moeilijke sectoren als techniek en ICT.  Er is ook een tekort in specifieke beroepen als wijkverpleegkundige, hovenier, docent exacte vakken en registeraccountant.

Een Twentse verdubbeling in 3 jaar tijd

In de andere kant van het land, in Twente, beginnen ze ook te ervaren dat de arbeidsmarkt verandert. Dagblad Tubantia heeft aan Jobfeed gevraagd de online vacatures in de regio te tellen. Die kwamen tot een verdubbeling in drie jaar. Stonden er in het vierde kwartaal van 2013 nog ruim 6.000 vacatures online, op 1 oktober van dit jaar stokte de teller pas op 12.619.

Tot aan Groningen en Drenthe aan toe

Recent meldde het UWV ook al beginnende signalen van krapte in Groningen, en zelfs in Drenthe rapporteren steeds meer werkgevers moeite met het vinden van personeel. Drentse werkgevers hebben de meeste moeite geschikte kandidaten te vinden voor beroepen als software- en applicatieontwikkelaar, databank- en netwerkspecialist, elektrotechnicus, machinemonteur, elektriciën, automonteur en zorgberoepen als arts en verpleegkundige. Maar ook goede callcentermedewerkers, vertegenwoordigers en docenten in secundair en hoger onderwijs zijn er lastig te vinden. Wat de conclusie rechtvaardigt: wie denkt dat alleen werkgevers in de Randstad het lastig hebben, maakt een behoorlijke vergissing…

Beeld boven

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners