Zeeuwen willen best verhuizen voor werk, Brabanders het minst

Peter Boerman Op 10 oktober 2015 Gem. leestijd 2 min982x gelezen
Deel dit artikel:
Zeeuwen willen best verhuizen voor werk, Brabanders het minst

Inwoners van Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zijn nauwelijks bereid om te verhuizen voor een baan. Daarentegen blijken Groningers, Flevolanders en Zeeuwen gemiddeld het meest bereid huis en haard te verruilen voor een (andere) werkkring.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. De bereidheid om voor een baan te verhuizen is de afgelopen 2 jaar sterk afgenomen. In 2013 wilde nog 36 procent van de Nederlandse beroepsbevolking verhuizen voor een baan, in 2015 is dat percentage gedaald naar 29 procent.

Wel vandaan, niet naartoe

Opvallend is dat de provincies waar mensen best vandaan willen verhuizen, over het algemeen ook de provincies zijn die het minst aantrekkelijk worden gevonden om naar toe te verhuizen. Uit de cijfers blijkt bovendien dat de mensen die bereid zijn te verhuizen, bij voorkeur niet naar de andere kant van Nederland trekken, maar liever naar een aan hun eigen provincie grenzende provincie verhuizen.

Centraal is aantrekkelijk

Over het geheel genomen zijn Noord-Holland of de meer centraal gelegen provincies Utrecht en Gelderland het aantrekkelijkst. Deze top-3 is identiek aan de ranking in 2014.

Over de grens?

Gemiddeld gezien is 15% van de Nederlandse beroepsbevolking bereid naar het buitenland te verhuizen voor werk. Jongeren met enige jaren werkervaring (leeftijd 25 tot 35 jaar) staan er het meest voor open hun carrière (voor een deel) te vervolgen buiten de landsgrenzen (18%).

Innovatie Index

Het onderzoek van Intelligence Group valt min of meer samen met de lancering van ING’s Innovatie Index, een nieuw onderzoek waarin de bank de veranderkracht van Nederlandse provincies tegen het licht houdt. Uit dit onderzoek blijkt dat onder meer dat de Randstadprovincies relatief veel dienstverleners kennen, met op wereldschaal gezien relatief weinig complexe uitdagingen, maar ook weinig kans op veel toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie.

Complexe uitdagingen

Die complexe uitdagingen zitten daarentegen vooral in provincies als Zeeland, Brabant, Overijssel, Groningen en Friesland. Die provincies hebben relatief meer (innovatieve) landbouw en (maak)industrie met grote kansen op veel toegevoegde waarde. Probleem is echter, aldus ING, dat deze provincies ook relatief een oudere en lager opgeleide beroepsbevolking hebben. De enige die volgens de bank goed heeft ingespeeld op de toekomst, is Noord-Brabant: daar gaat een industrie met hoge toegevoegde waarde hand in hand met een groot aanpassingsvermogen van de beroepsbevolking.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency