Zelfs het uitzendbureau weet nu niet meer hoe aan de mensen te komen

Peter Boerman Op 21 december 2017
Gem. leestijd 2 min 2580x gelezen
Deel dit artikel:
Zelfs het uitzendbureau weet nu niet meer hoe aan de mensen te komen

Een werkgever die krap in de bezetting zat, belde jarenlang gewoon het uitzendbureau. Maar zelfs die bureaus blijken nu nauwelijks meer hoe aan goede mensen te kunnen komen.

Het UWV constateert in een recent factsheet dat steeds meer uitzendbureaus zeggen ‘belemmeringen’ te ervaren door een tekort aan arbeidskrachten. En uitzendwerk is nu al de sterkst groeiende sector van de economie, met dit jaar een banengroei van 7,7 procent, en volgend jaar naar verwachting nog eens 4,5 procent (inclusief het eigen bureaupersoneel). Die groei wordt lastig vol te houden, als er steeds minder inschrijvingen zijn.

Wie moet er in de flexpool?

Werkgevers doen nu ook steeds vaker een beroep op het uitzendbureau als zij moeilijk vervulbare vacatures hebben. En dat laatste geldt natuurlijk voor steeds meer werkgevers. Uitzendbureaus spelen hier weliswaar op in door bijvoorbeeld flexpools van professionals op te zetten, constateert het rapport. Maar wie moet je in zo’n pool zetten als je de mensen zelf ook niet hebt?

De bron droogt op…

Vooral in de zakelijke dienstverlening gebruiken werkgevers het uitzendbureau nog vaak als middel om mensen voor vaste functies te werven, aldus het UWV. Maar als het uitzendbureau de kandidaten ook niet meer vindt, wordt dat een lastige opgave. Het aantal uitzendkrachten in de Nederlandse economie groeit bovendien minder hard dan andere vormen van flexibele arbeid, zoals zzp’ers en oproep- en invalcontracten.

belemmeringen uitzendbureau

Lassers staan bovenaan de lijst

Vooral naar technisch (hoog)opgeleid personeel is veel vraag, net als naar agrarische en logistieke uitzendkrachten. Volgens de ABU bestaat de top-15 van door het uitzendbureau moeilijkst vervulbaar geachte vacatures uit:

 1. Lassers
 2. Operators (algemeen, proces, vapro)
 3. Chauffeurs (algemeen, vrachtwagen, bus)
 4. Timmermannen
 5. (Service)monteurs
 6. Assemblage, plaat-, bankmedewerkers
 7. Productiemedewerkers
 8. Loodgieters/installateurs
 9. Docenten (m.n. exact en talen)
 10. Lager bouwpersoneel (asbestsaneerders, grondwerkers en hulparbeiders)
 11. Werkvoorbereiders techniek
 12. (Cnc-)verspaners
 13. Elektromonteurs
 14. Metselaars
 15. Heftruck-/reachtruckchauffeurs

Marge onder druk; investeren in robotisering

Het UWV constateert dat het (verwachte) tekort aan arbeidskrachten de omzet en marge van het uitzendbureau de komende jaren behoorlijk onder druk kan zetten. Niet gek dus dat veel bureaus daar al op inspelen door zoveel mogelijk te automatiseren en robotiseren. Meer dan de helft van de uitzendbureaus verwacht een investering in nieuwe vacature-, werving- en selectietools. Ook zijn al de eerste uitzendbureaus gesignaleerd die het hele proces alleen via de mobiele telefoon afhandelen.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners