Zo ziet de platformeconomie in Nederland eruit: overzicht van (bijna) alle ‘Ubers van de arbeidsmarkt’

Peter Boerman Op 15 november 2018
Gem. leestijd 12 min 12518x gelezen
Deel dit artikel:
Zo ziet de platformeconomie in Nederland eruit: overzicht van (bijna) alle ‘Ubers van de arbeidsmarkt’

Er gaat geen dag voorbij of de ‘platformeconomie’ is wel in het nieuws. Maar welke partijen zijn er eigenlijk allemaal op die markt in Nederland actief? Een overzicht.

Afhankelijk van hoe regelgeving en technologie zich ontwikkelen, zullen platformbedrijven binnen 10 jaar 20 tot 70 procent van de ‘flexbranche’ overnemen, voorspelt het economisch bureau van de ING. Nu is de impact misschien nog klein, maar alom wordt de platformeconomie wel vaker een grote toekomst voorspeld. Steeds vaker vinden vraag naar en aanbod van werk elkaar op een digitaal platform. Of het nu gaat om schoonmakers, maaltijdbezorgers, freelancers of klussers. Soms verdient het platform direct aan elk uur werk dat ze bemiddelen, soms ook alleen aan de bemiddeling an sich.

Nu is de impact misschien nog klein, maar alom wordt de platforms wel een grote toekomst voorspeld

Maar over wat voor partijen hebben we het dan zoal? Een (waarschijnlijk niet eens volledig) overzicht van de bijna 40 grote en minder grote platforms die tot nu toe in Nederland actief zijn.

AnyJobby: van Ikea-kast tot computerhulp

Platform waarop ‘jobplaatsers’ via de app of website kleine klusjes en karweitjes kunnen plaatsen zoals tuinonderhoud, muren schilderen, verhuizen, helpen met belastingaangifte, Ikea-kasten in elkaar zetten of computerproblemen oplossen. Nog niet héél groot, maar haalde onder meer al wel het NRC. En heeft een flinke investeerder binnen. Minimale kluswaarde: 10 euro.

Care.com: van bijles tot dierenzorg

Platform om hoogwaardige verzorgers (dienstverleners) te vinden voor elk facet van zorg: kinderopvang, bijles, speciale zorg, ouderenzorg, dierenzorg, huishouden en meer. Gedetailleerde profielen en referenties zijn slechts enkele van de diensten die Care.com biedt om gezinnen en individuen te helpen de beste beschikbare zorg te vinden en selecteren. Heeft in Nederland vooral in Groningen en Drenthe al voet aan de grond.

Croqqer: buur-tot-buurnetwerk

Min of meer met AnyJobby vergelijkbaar platform, dat een buur-tot-buurnetwerk creëert waarmee particulieren elkaar kunnen helpen met klussen, via betalen of ruilen. Werkers dienen zelf belasting af te dragen. Van de vergoeding gaat 20% naar Croqqer zelf. Het UWV ziet de vergoeding als onkostenvergoeding en niet als inkomen.

Deliveroo: maaltijdenbezorgdienst

Een van de bekendste exponenten van de platformeconomie tot dusver. Via de website of de app van Deliveroo kunnen klanten een postcode invoeren en zo zien welke restaurants in de buurt eten bezorgen. Als een restaurant een bestelling ontvangt, komt een Deliveroo-bezorger om de maaltijd op te halen en te bezorgen. Dat kunnen alleen freelancers zijn die ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Minderjarigen (16- en 17-jarigen) kunnen geen freelancer worden, maar wel via een payrollbedrijf bij Deliveroo werken. Een maaltijdbezorger verdient 5 euro per bezorging en voor twee bezorgingen tegelijk van hetzelfde restaurant 7,50 euro. Het inmiddels gestopte Foodora en Thuisbezorgd.nl werken anders: daar hebben medewerkers een contract.

Fiverr: van logo’s tot websites bouwen

Wereldwijd bekend platform voor freelancers die bijvoorbeeld vertalen, logo’s ontwerpen of websites bouwen. Klanten kunnen via Fiverr zoeken naar freelancers door aan de hand van filters te zoeken. Hierbij kan de klant de categorie, de taal, het bedrag en het tijdsbestek van de gewenste service aangeven. Het platform probeert in de VS ook extra arbeidsvoorwaarden aan de freelancers aan te bieden.

Fooddrop: culinaire maaltijden in Groningen

Gronings initiatief dat à la Thuisbezorgd.nl culinaire maaltijden thuis en op locatie bezorgt. Bezorgers (‘droppers’) brengen met de fiets gezonde maaltijden van restaurants in en om Groningen. Met bijna 100 fietsers en 70 aangesloten restaurants – in elk geval lokaal – een behoorlijk succes.

Freelance.nl: overlever in matching van freelancers

Een overlever: met bijna 3.000 opdrachten en meer dan 300.000 freelancers in de database is dit platform uitgegroeid tot grootste matcher van vraag en aanbod in dit segment. Ceo is internetondernemer Björn Huiskes, die eerder onder meer bekend was van energieleverancier Oxxio.

Freelancer.com: freelancers met expertise

Al langer aan de weg timmerend internationaal platform dat – de naam zegt het al – een groot aantal freelancers met expertise aanbiedt. Klanten kunnen hier zelfs een recruiter inzetten om een bepaalde geschikte freelancer te vinden. Heeft ook een chatfunctie waarmee opdrachtgevers kunnen communiceren met de freelancers.

Gengo: vertalingen in drie typen

‘Menselijke vertalingen op machinale snelheid’, dat is de slogan van Gengo, dat professionele vertalers aanbiedt voor vertaalwerk in veel verschillende talen. De prijs voor het vertaalwerk wordt bepaald naar aanleiding van het aantal woorden en het type vertaalwerk. Er zijn drie typen: standard, business en additional services.

Helpling: ‘witte’ schoonmakers

Ook een frequent terugkerende naam in het debat over de platformeconomie. Deze online marktplaats voor het boeken van huishoudelijke diensten probeert werk wit te wassen wat nu nog vaak zwart gebeurt. De huishoudelijke hulpen op het platform kunnen kiezen waar, wanneer en hoeveel zij willen werken en mogen hun eigen prijs bepalen voor de diensten die zij leveren. Helpling heeft een aansprakelijkheidsverzekering, waarbij de huishoudelijke hulpen meeverzekerd zijn met een eigen risico. De hulp dient zelf belasting af te dragen.

Helpper: samen winkelen en wandelen

Belgisch initiatief dat mensen die thuishulp zoeken (helppies) voor dagelijkse taken verbindt met hulpvaardige buurtbewoners (helppers) die een centje willen bijverdienen. Denk aan: samen winkelen, naar een afspraak rijden, even wandelen. Helpper zorgt ervoor dat beide partijen verzekerd zijn.

Hondenoppas.nl: voor professionele hondenoppas

Via hondenoppas.nl kunnen hondenliefhebbers een professioneel profiel aanmaken, waarmee ze zelf kunnen bepalen op welke hond ze wilen passen, hoeveel ze willen verdienen en wanneer ze kunnen. De site stuurt een e-mail en een sms-bericht aan de hondenoppas als er iemand contact heeft gezocht via zijn of haar profiel.

Huiscleaning: nog meer schoonmakers

Particulieren kunnen via Huiscleaning.nl voor 13 euro per uur eenvoudig online huishoudelijke hulp vinden. Eenmalige bemiddelingskosten: bijna 35 euro. De opdrachtgever mag de dienstverlener maximaal 3 dagen per week inhuren. Een hulp heeft recht op maximaal 6 weken loondoorbetaling (70%) bij ziekte. Bij kort verzuim (2 werkdagen) heeft de hulp geen recht op loondoorbetaling. Valt onder de regeling ‘dienstverlening aan huis‘. Bestaat al sinds 2004, en heeft naar eigen zeggen dagelijks ruim 2.200 mensen aan het werk, en 150 nieuwe vacatures per week.

iemand.nl platformeconomie

Iemand.nl: schoonmakers met een VOG

Platform waarop ervaren en gescreende schoonmakers met een VOG zich aanbieden. Iets hogere uurprijs dan bijvoorbeeld Huiscleaning.nl. Tussen de klant en de dienstverlener is ook hier sprake van een zogeheten ‘dienstverleningsovereenkomst’. Heeft ook een chatfunctie voor onderlinge communicatie.

JAMwerkt: ‘Booking.com voor jonge flexwerkers’

JAMwerkt.nl presenteert zich als ‘de Booking.com voor jonge flexwerkers’. JAM staat daarbij voor Jongeren ArbeidsMarkt en richt zich op jongeren van 15 tot en met 27 jaar, ‘van bijbaan tot startersfunctie’. Inmiddels actief in 20 Brabantse gemeenten en breidt – met behulp van regiomanagers – snel uit.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=armuYy1pPqw

Jellow: via Jellowzorg nu ook de zorgsector in

Online freelance-netwerk opgebouwd door bedrijven en freelancers, met als doel om sneller en eenvoudiger met elkaar in contact te komen zonder tussenkomst van een intermediair. Startte recent ook een eigen platform voor de zorgbranche: jelllowzorg. Er zijn geen bemiddelingskosten voor de inhuur of marges op de uren via het nieuwe arbeidsmarktplatform. Het concept is erop gebaseerd dat opdrachtgevers (in de zorg) via een abonnement hun netwerk delen met andere zorgorganisaties. Zo zouden alle zorgorganisaties kunnen profiteren van elkaars netwerk. Zelfstandige professionals in de zorg kunnen zich er gratis registreren; zij worden vooraf gescreend.

JustCargo: snel pakketjes bezorgen

Een platform dat het mogelijk maakt om binnen 45 minuten een pakketje te laten bezorgen. Zendingen worden via een app aangeboden. Particuliere chauffeurs bezorgen deze pakketten met hun eigen auto. De chauffeurs worden gescreend en moeten een VOG hebben. Ze moeten zorgen voor een APK-gekeurde auto en een WA-verzekering. JustCargo heeft voor iedere koerier 5 tot 10 uur per week werk beschikbaar. Een koerier is verplicht (gemiddeld) minimaal 5 ritten per week te rijden.

Klusup: klusjes-, timmer- of tuinman te huur

Via klusup kunnen opdrachtgevers eenvoudig klussen in of aan huis uitbesteden aan goede particuliere en zakelijke dienstverleners. Het platform screent alle tuin-, klusjes-, timmermannen en loodgieters die zich aanmelden. Is inmiddels beschikbaar in veel verschillende steden in Nederland, en heeft ruim 10.000 huishoudens als klant gehad.

Legal Dutch: ook de jurist goes platform

‘Juridisch inkoopplatform’ waar (vooral zakelijk) ‘rechtzoekenden’ in contact kunnen komen met diverse juridische dienstverleners, zoals onafhankelijke juristen, mediators en advocaten. Rechtzoekenden kunnen kosteloos een account aanmaken of telefonisch contact opnemen met LegalDutch. Het platform helpt vervolgens een heldere opdrachtsomschrijving te formuleren en vraag en aanbod te matchen.

MatchAB: uitzendkracht vinden zonder intercedent

App van Abeos (voorheen AB Oost), vooralsnog alleen verkrijgbaar in Flevoland. Dit online platform noemt zich ‘een soort Uber of Airbnb van de arbeidsmarkt’, maar biedt vooral: uitzendkrachten zonder tussenkomst van een intercedent, maar rechtstreeks via de app. De kandidaten in de MatchAB (spreek uit: match-app) zijn studenten die beschikbaar zijn voor korte eenmalige opdrachten tot en met meer langdurige banen.

pack platformeconomie

Pack: ook Brunel treedt de daglonersmarkt binnen

Nog een app van een bestaande partij (net als MatchAB). Dit keer van het grote Brunel, vooral bekend om het detacheren van technisch personeel. Met de Pack-app probeert het bedrijf in Amsterdam onder meer werkgevers in de horeca snel te koppelen aan tijdelijk (uitzend)personeel. Volgens ceo Jilko Andringa gaat het om een ‘nog heel kleine pilot’. Brunel belooft in de app onder meer snelle betaling en ‘een klus op dezelfde dag’. De horeca geldt volgens het bedrijf nadrukkelijk als proeftuin, de bedoeling is dat Pack uiteindelijk wordt geïntroduceerd op markten waar Brunel al op actief is.

Part-Up: team samenstellen via een platform

Platform dat zich vooral richt op het vormen van teams voor projecten. Opdrachtgevers kunnen op Part-up per project teams samenstellen. Denk aan projecten als: een nieuwe marketingcampagne, nieuwe software ontwikkelen of de tijdelijke zorg voor een bepaalde groep patiënten. Wie het project online zet, is automatisch het eerste lid van het team. Dit eerste teamlid kan beoordelen of mensen die zich aanmelden voor een project geschikt zijn. Zodra mensen zijn toegelaten tot een project, kunnen zij weer anderen selecteren.

Parcify: onderdeel van Bpost

Vlaamse pakketbezorger, onderdeel van Bpost, dat particulieren en bedrijven eenvoudig pakjes laat verzenden door hen te verbinden met onafhankelijke koeriers die dezelfde richting uitgaan via een (crowdsourced) leveringsplatform.

Pawshake: ‘leuker dan een dierenpension’

Nog een platform voor dierenoppas. Bij slechte beoordelingen kan Pawshake het profiel van een oppas verwijderen. Pawshake biedt daarnaast een verzekering aan voor zowel het gasthuisdier als de dierenoppasser. ‘Leuker dan een dierenpension’, zoals ze zelf zeggen.

PeoplePerHour: ruim 1,5 miljoen freelancers wereldwijd

Wereldwijd platform dat over ruim 1,5 miljoen freelancers beschikt. Opdrachtgevers kunnen via de website aangeven voor welke opdracht zij een freelancer zoeken en kunnen vervolgens geschikte freelancers bekijken met achtergrondinformatie, ervaring, locatie en uurtarief. Werkt met voorschotten en nabetaling. En zoals vaker: met een sterren-rating.

Prolific: onderzoeksdeelnemers op bestelling

Platform dat onderzoekers helpt om deelnemers te werven voor academisch onderzoek of online experimenten. Deelnemers dienen een aantal vragen te beantwoorden voordat zij kunnen deelnemen aan het platform. Deelnemers kunnen geld verdienen voor zichzelf of het geld dat zij verdiend hebben doneren aan een goed doel.

Planet Interim: hét platform voor de interimmer

Interim opdrachten gematcht met interim professionals, dat is de belofte van Planet Interim. Dit platform matcht inmiddels dagelijks meer dan 650 interim vacatures van ruim 1.500 opdrachtgevers en interim opdrachten van meer dan 200 bemiddelaars met een netwerk van ruim 10.000 interim professionals. Opdrachtgevers kunnen 10 opdrachten per maand gratis plaatsen. Daarnaast kunnen zij een onbeperkt aantal interim professionals uit de database rechtstreeks benaderen.

Ploy: van Randstad, voor Belgische horeca

Bemiddelingsapp, die twee jaar geleden breed werd gelanceerd door uitzendbureau Randstad. Is vooralsnog echter alleen actief in België, en dan ook nog eens alleen in de horeca. Randstad schijnt wel plannen te hebben de app ooit nog uit te rollen in Nederland, en zich bijvoorbeeld ook te richten op de retail en de logistiek, maar hoe of wat is nog niet helemaal duidelijk. Bij een eerste pilot zou de vraag tegenvallen, zo gaat het verhaal.

Roamler: vooral bekend van winkelbezoeken

Roamler is typisch zo’n partij die via een platform werk biedt dat zonder de platformeconomie misschien wel helemaal niet gedaan zou worden. Het bedrijf begon in 2011 vanuit Amsterdam met het bezoeken van winkels voor merken die willen weten hoe hun producten in de winkels liggen, maar inmiddels kun je er ook pakketten laten bezorgen of elektronische apparaten zoals een slimme thermostaat laten installeren. Dit jaar werd Roamler Care gelanceerd, voor zorgpersoneel, of liever: zorgtaken. Freelancers kunnen een opleidingsprogramma van Roamler volgen om vaardigheden te leren die nodig zijn om de opdrachten succesvol uit te voeren. Via je smartphone bepaal je zelf waar en wanneer je werkt. Voor elke klus is er support en training beschikbaar. Zo zouden al 2 miljoen taken per jaar worden uitgevoerd.

SuperBuddy: ‘Uber voor je boodschappen’

Platform uit Zwolle, dat klanten die boodschappen willen laten bezorgen koppelt aan personal shoppers (Buddy’s), die die spullen voor hen kopen en langsbrengen. Om Buddy te worden, kun je je aanmelden via de buddy-app of website. Een parttime buddy werkt in vaste blokken en verdient het minimumloon, een flexbuddy bepaalt zijn eigen werktijden, verdient per boodschap en werkt minimaal 4 uur per week. Is naast Zwolle nu ook beschikbaar in Utrecht.

TaskHero: snel flexibel personeel boeken

Bij TaskHero kun je al sinds 2014 terecht om snel flexibel of tijdelijk personeel te boeken. Inmiddels werken ze samen met ruim 450 bedrijven. Via het platform kunnen opdrachtgevers zelf de klussen uitzetten, waarbij ze direct de beschikbare en geschikte ‘Helden’ te zien krijgen en kunnen boeken. Om de kwaliteit te waarborgen zijn de Helden voorgeselecteerd, waarbij zij zelf kunnen aangeven in welke sector ze willen werken. Ervaring en voorgaande reviews van andere opdrachtgevers helpen hen gekozen worden. Ben je als opdrachtgever tevreden met de held, dan kun je deze toevoegen aan je eigen pool. Via het platform zijn de werknemers sociaal verzekerd. Het platform regelt ook de salarisadministratie.

Temper: reputatie bouwen en vaste pools

Meer dan 40.000 freelancers, en meer dan 2.500 nieuwe klussen per week, dat is de belofte van Temper, online marktplaats voor met name de horeca. De gescreende freelancers zijn per direct beschikbaar en kiezen zelf waar, wanneer en voor wie ze willen werken. Opdrachtgevers kiezen vervolgens op basis van de vaardigheden en beoordelingen de persoon die het beste bij hun bedrijf en de opdracht past.

De freelancers kiezen zelf waar, wanneer en voor wie ze willen werken en zijn direct beschikbaar

Na elke shift bouwen de ‘Tempers’ door middel van een beoordeling verder aan hun reputatie, om zo voor meer shifts in aanmerking te komen. Bedrijven kunnen een eigen pool maken van freelancers die eerder bij hen hebben gewerkt. Zo hebben ze vaker vaste gezichten. Opdrachtgevers zijn niet gebonden aan arbeidscontracten of vaste kosten.

TringTring: bezorgservice met een groene boodschap

Bezorgservice met een groene boodschap. ‘Tringers’ bezorgen pakketjes en boodschappen op de (bak)fiets. De bezorgklussen komen via een app bij de bezorgers binnen. De bezorgers kunnen zelf kiezen wanneer ze werken, en krijgen betaald per dienst. Ze kunnen aan de slag zonder verdere training en hebben geen VOG nodig. TringTring zegt ondernemers in de binnenstad beter – en duurzamer – te kunnen bevoorraden dan reguliere vervoersbedrijven.

Uber Eats: maaltijd bezorgen, straks ook in Haarlem

Uber Eats is de maaltijdenbezorgservice die is voortgekomen uit de bekende taxi-app. Bezorgt momenteel al in de vier grote steden in Nederland, maar dat wordt dit jaar nog uitgebreid naar Haarlem en Groningen, zo is aangekondigd. De bezorgers zijn zelfstandigen, werken wanneer zij willen en met welk voertuig zij willen. Dat betekent dat zij zich moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel, belasting moeten afdragen en een verzekering moeten afsluiten. Uber kan bezorgen ook op non-actief zetten als ze structureel een lagere rating hebben dan het gemiddelde in de stad, de bezorger een hoge annuleringsrate heeft of zich niet aan de door Uber vastgestelde regels houdt.

Uber Works: nog niet actief, maar wel speciale vermelding

Nog niet actief in Nederland, maar wel een speciale vermelding verdient het recent aangekondigde initiatief Uber Works, waarmee de app zijn werkterrein verlegt naar de flexmarkt, al is nog niet helemaal duidelijk in welke vorm dat gaat gebeuren. Vooral horeca en beveiliging zouden hier op het lijstje staan, zoveel is wel helder. Het zal overigens de traditionele uitzendmarkt niet ontregelen, denkt Randstad-topman Jacques van den Broek. ‘Kom maar op!’, zei hij stoer over de nieuwe concurrent, tegenover de Volkskrant.

Upwork: wereldwijd de grootste

Upwork, ooit bekend als Elance O-Desk, is een soort wereldwijde marktplaats voor freelancers. Je vindt hier vooral schrijf-, vertaal-, ontwerp- en webdevelopers-opdrachten, maar tegenwoordig ook juristen en accountants. De freelancers bepalen zelf waar, wanneer en hoe zij werken. Freelancers worden door Upwork gestimuleerd met ‘fees’ als ze meer werk verrichten. Upwork werkt met Connects. Via Connects verstuur je het voorstel op met daarin een introductiebrief, het gewenste uurtarief, en antwoorden op de gestelde vragen vanuit de opdrachtgever. Als je wordt benaderd door een opdrachtgever ben je niet verplicht om Connects te gebruiken. Je bepaalt als freelancer zelf of je per uur of per vast bedrag krijgt uitbetaald.

Werkspot: oude getrouwe, sinds 2005

Een website waarop simpel gezegd klanten klussen kunnen aanbieden, waarna ‘vakmannen’ kunnen reageren en de aanbieder kiest met wie hij in zee gaat. Werkspot controleert de Kamer van Koophandel-inschrijving van de vakmannen en waarborgt de kwaliteit door middel van reviews die klanten achterlaten op de website nadat de vakman zijn klus heeft geklaard. Het van oorsprong Nederlandse Werkspot is sinds 2013 onderdeel van het Amerikaanse HomeAdvisor, dat ook in Engeland, Frankrijk en Duitsland marktleider is. In Nederland worden jaarlijks 350.000 klussen op de site geplaatst, en zijn meer dan 8.500 vakmensen aangesloten om deze klussen uit te voeren.

Yoss: van Adecco

Adecco lanceerde hun platform dat bedrijven en freelancers moet samenbrengen op Unleash in 2017. Maar YOSS (een woord dat is afgeleid van Your Own boSS) is tot nu toe in Nederland nog niet echt verder van de grond gekomen.

YouBahn: hbo-/wo-talenten voor laag tarief

Via YouBahn kunnen opdrachtgevers hoogopgeleide talenten inhuren voor een vast tarief. Hbo- en wo-studenten kunnen zich inschrijven door een aantal vragen te beantwoorden over opleiding en werk. Vervolgens kunnen zij het werkaanbod bekijken en zichzelf on demand inplannen op korte of flexibele jobs. Voor de eerste klus komt Youbahn bij je langs voor de identificatie en het ondertekenen van een uitzendovereenkomst. De lijst opdrachtgevers is inmiddels behoorlijk indrukwekkend.

YoungOnes: freelancen via modelovereenkomst

Een online platform voor freelancers, ontstaan uit het YoungCapital Fund. Per opdracht zorgt YoungOnes automatisch voor een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Het platform heeft inmiddels ruim 25.000 kandidaten in de database. De tijdelijke klussen die YoungOnes aanbiedt variëren van horeca-, winkel-, promotie- en koerierswerk tot crew voor op- en afbouwwerkzaamheden.

Samenvattend: veel bijbaantjes en uitzenders stappen in

Samenvattend: veel bijbaantjes in de horeca en de logistiek. Of een combinatie daarvan: maaltijden bezorgen. Veel diensten ook voor particulieren, van schoonmaak tot dierenoppas. En toch ook wel veel traditionele uitzenders die via een app proberen een graantje mee te pikken van deze trend. Op het gebied van matching is er nog wel een wereld te winnen: vaak gaat het om banen waarvoor bijvoorbeeld weinig opleiding vereist is, en behelst de matching niet veel meer dan de vraag: heb je tijd? En in elk geval gaat het meestal om taken die echt tot ‘klein’ zijn op te splitsen.

meestal behelst de matching nog weinig meer dan de vraag: heb je tijd?

Als je zo’n overzicht maakt, valt ook weer op hoe divers het spectrum is. Het maakt de uitdaging voor de wetgever er bepaald niet kleiner op. Maar wel weer belangrijker. En voor de recruiter? Voor hem of haar is het goed erover na te denken wat dit betekent voor werken in de toekomst, en dus voor zijn of haar vak. En natuurlijk om te kijken of de vele vacatures waar je vandaag de dag mee kampt misschien via een platform wél kunnen worden ingevuld. Al is het maar tijdelijk…

Met dank aan Stibbe. Reacties en aanvullingen van harte welkom!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners