Zorgwerk nadert de grote intermediairs

Werf& gastredacteur Op 17 september 2013
Gem. leestijd 3 min 6014x gelezen
Deel dit artikel:

Hoewel het totaal aantal vacatures blijft afnemen, heeft niet iedereen daar last van. Intermediair Zorgwerk maakt een grote stijging door. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de arbeidsmarktanalyse-tool van Textkernel dat een overzicht toont van de tien werkgevers en intermediairs met de meeste vacatures geplaatst in de laatste drie maanden.

Top 10 werkgevers en intermediairs

Elk kwartaal toont Jobfeed de top 10 van werkgevers en intermediairs op basis van het aantal unieke vacatures geplaatst in de afgelopen drie maanden.

Directe werkgevers Intermediairs
PostNL (2) Randstad (1)
KPN (3) Start People (2)
Rabobank (1) Tempo-Team (3)
Jumbo Supermarkten (4) Adecco (4)
Philips (5) Unique Uitzendbureau (5)
Kruidvat (18) Zorgwerk (9)
ASML (11) Creyf’s Uitzendbureau (6)
ING (10) Brunel (10)
Cofely (12) Continu (8)
Achmea (14) Manpower (12)

Top 10 directe werkgevers en intermediairs, gerangschikt naar aantal unieke vacatures in de periode juni ’13 – augustus ’13 (positie maart ’12 – mei ’13)*. Bron: Jobfeed

Rabobank niet langer meeste vacatures

Bij de werkgevers staat Rabobank voor het eerst sinds Jobfeed deze rapportages maakt, niet meer bovenaan. Met een daling van 34% in het aantal vacatures zakt Rabobank naar de derde positie. Een grote stijger in de top 10 is PostNL dat een groei van 20 procent laat zien. Dit komt met name door een groot aantal vacatures voor zomerbanen in juni. PostNL heeft daarbij nu het stokje van Rabobank overgenomen.

Daling grootste intermediairs, toename Zorgwerk

De top 10 van intermediairs dit kwartaal is vrijwel gelijk aan vorig kwartaal. Manpower vervangt Olympia Uitzendbureau, dat met 24% gedaald en hiermee uit de lijst verdwijnt. Met 32% groei in aantal vacatures, stijgt Zorgwerk van de negende naar de zesde positie.

In de afgelopen jaren is het aantal vacatures van intermediairs drastisch gedaald. Het maandelijkse nieuwe vacaturevolume van de grootste drie intermediairs is ongeveer gehalveerd. Dat biedt ruimte voor andere intermediairs als Zorgwerk om langzaam toe te treden tot de top, zoals geïllustreerd in onderstaande grafiek.

Aantal vacatures* per maand van de drie grootste intermediairs van dit moment: Randstad, Start People en Tempo-Team en grootste stijger Zorgwerk. Bron: Jobfeed

Zomerdip

Niet alleen de grote intermediairs hebben last van een afnemend aantal vacatures. Het aantal totaal vacatures geplaatst deze zomer ligt 5% lager dan vorig jaar en zelfs 17% lager dan in 2011. De grafiek hieronder toont het aantal vacatures in juni, juli en augustus over de maanden 2011, 2012 en 2013.

Aantal vacatures* in de maanden juni-juli-augustus vergeleken per jaar. Bron: Jobfeed

Lichtpuntje?

Hoewel het aantal vacatures in de zomermaanden nog steeds afneemt, toont de grafiek hieronder met het vacature-aantal per drie maanden over de laatste twee jaren misschien toch een lichtpuntje. De daling in het vacaturevolume van deze zomer is niet voorbij het niveau gedaald van de afgelopen ‘winterdip’ (december ‘12-februari ’13). Dat was in de voorgaande jaren wel het geval.

Aantal vacatures per periode van drie maanden tussen juni-aug 2011 en juni-aug 2013. Bron: Jobfeed. 

*Sinds enkele maanden maakt Jobfeed onderscheid in het type vacature. Ranglijsten worden nu samengesteld op basis van het aantal vacatures exclusief vrijwilligerswerk en stages.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel vacaturebanken per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 58.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van meertalige cv parsing en semantische Search & Match-oplossingen.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners