Zware tijden voor de bouw

Peter Boerman Op 14 augustus 2012
Gem. leestijd 3 min 2021x gelezen
Deel dit artikel:

De werkgelegenheid in de beroepsklasse Bouw en Delfstoffenwinning loopt terug. Het aantal aangeboden vacatures in deze sector is met meer dan een kwart afgenomen. Dat tonen cijfers van Jobfeed, die elke drie maanden het aantal unieke vacatures per beroepsgroep vergelijkt met het jaar ervoor.

Verdere daling vacatures in de bouw

Jobfeed is de monitoringtool voor de arbeidsmarkt met de grootste online database van Nederlandse vacatures. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal aangeboden vacatures op het gebied van bouw en delfstoffenwinning met meer dan een kwart is afgenomen, zoals hieronder in de tabel te zien is. Ook is te zien dat administratieve functies minder worden aangeboden. Het aanbod van deze banen lag 20% lager dan vorig jaar.

Beroepsklasse verandering
Gezondheidszorg   en welzijn 10.5%
Engineering   3.4%
Informatie- en   communicatietechnologie   3.2%
Installatie,   reparatie en onderhoud – 3.0%
Beleid en   bestuur – 7.8%
Productie -10.4%
Verkoop en   handel -13.4%
Verzekeringen en   financiën -15.1%
Administratie en   klantenservice -20.6%
Bouw en   delfstoffenwinning -27.6%

Gezondheidszorg grootste stijger

Hoewel het totaal aantal vacatures is afgenomen (-10,4%) in de periode mei tot en met juli 2012 ten opzichte deze periode vorig jaar, zijn er ook stijgers te vermelden. De veruit grootste stijger is de beroepsklasse Gezondheidszorg en welzijn. Het aantal vacatures in deze beroepsklasse is toegenomen met 10,5%. De andere twee stijgers, Engineering en ICT, stegen met ruim drie procent.

Ontwikkeling van de grootste stijger en daler

Vorig kwartaal daalde het aantal vacatures in de Bouw ook al met 20% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze daling lijkt zich voort te zetten. Dit wordt zichtbaar wanneer het aantal vacatures per maand over een langere periode wordt vergeleken.

Aantal unieke vacatures per maand in de beroepsklasse Gezondheidszorg & welzijn en Bouw & delfstoffenwinning, periode april 2010 – juli 2012. Bron: Jobfeed

Vanaf mei 2011 is een dalende lijn zichtbaar. Echter, twee jaar geleden lag het aantal vacatures in de beroepsgroep bouw op ongeveer hetzelfde niveau als dit jaar.

Het aantal vacatures in de Zorg toont een optimistischer beeld. Sinds april 2010 is een stijgende trend zichtbaar. Het aantal vacatures in de laatste drie maanden vergeleken met twee jaar geleden ligt zelfs bijna 30% hoger.

Over Analytics by Jobfeed

Analytics by jobfeedIn de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 58.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van CV parsing en Search & Match oplossingen.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners