Bang voor Trump? In Zweden kun je terecht (als je creatief genoeg bent)

Peter Boerman Op 07 november 2016
Gem. leestijd 2 min 464x gelezen
Deel dit artikel:
Bang voor Trump? In Zweden kun je terecht (als je creatief genoeg bent)

‘Jij zoekt een nieuw land om in te wonen? Wij zoeken nieuw talent!’

Met die woorden haakt het Zweedse reclamebureau Round & Round handig in op de huidige controverse rond de belangrijkste verkiezingen in de wereld: die van de Amerikaanse president. Onder het motto ‘The Great Trump Escape’ heeft het bureau in Stockholm een site geopend die bange Democraten en andere Amerikanen moet overhalen te verhuizen naar een land waar ze zich mogelijk meer thuisvoelen.

the great trump escapeMet een knipoog

Het is een recruitmentcampagne met een knipoog, maar er zit wel enige consistentie in: de sollicitaties die op de site binnenkomen, worden alleen in behandeling genomen mocht het geval zich voordoen dat Trump wint. ‘We zagen dat volgens de polls 1 op de 4 Amerikanen eraan dacht het land te verlaten als Trump wint’, aldus Nahir Aslan van Round & Round. ‘We dachten: misschien kunnen we hen helpen, door sommigen van hen een nieuwe werkomgeving te bieden – en dan het liefst natuurlijk goede creatieven in de reclame-industrie.’

Nee, Zweden is geen Zwitserland

De site biedt zelfs wat achtergrond voor nieuwsgierige Amerikaanse lezers. Zo valt er te lezen dat Zweden ‘niet bekend is vanwege zijn chocolade noch vanwege zijn horloges. Dat is Zwitserland.’ Ondanks dat een overwinning van Trump bureau Round & Round mogelijk aan welkom talent zou kunnen helpen, hoopt het bureau duidelijk toch niet op dat scenario. Zoals op de site te lezen valt: ‘Honestly, we really hope it won’t come down to all that. Get your shit together, America.

Canada wordt serieus overwogen

De Zweedse site moet waarschijnlijk toch vooral als een grap worden gezien. Toch is de invloed van de verkiezingen wel degelijk merkbaar op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo rapporteert Monster dit jaar een groei van 58 procent in baan-zoekopdrachten in Canada. Ook ‘move to Canada‘ scoort als zoekopdracht dit jaar onder Amerikanen opmerkelijk hoog.

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners