Smashing Pumpkins zoeken nieuwe gitarist: 10.000 sollicitanten, 8 fulltime ermee bezig

Geen auditie, maar een ouderwetse open sollicitatieprocedure: rockband The Smashing Pumpkins wist er niet alleen 10.000 sollicitanten mee te trekken, maar wereldwijd ook héél veel aandacht. Er schijnen nu 8 mensen fulltime bezig te zijn de ideale kandidaat eruit te vissen.

Peter Boerman Op 19 januari 2024
Gem. leestijd 2 min 96x gelezen
Deel dit artikel:
Smashing Pumpkins zoeken nieuwe gitarist: 10.000 sollicitanten, 8 fulltime ermee bezig

Als employer brand mogen The Smashing Pumpkins wel eens betere tijden beleefd hebben. De rockband beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren 90, met albums als Siamese Dream en Mellon Collie and the Infinite Sadness. De laatste jaren viel frontman Billy Corgan echter vooral op met pretentieuze ‘misbaksels‘ en de vele wisselingen in de band, met het vertrek van gitarist Jeff Schroeder, die in oktober 2023 zijn biezen pakte, als meest recente voorbeeld.

Dat het werkgeversmerk echter nog steeds veel aantrekkingskracht heeft, moge ook duidelijk zijn. De band gooide begin dit jaar een vacature online voor een extra gitarist. Open voor iedereen die geïnteresseerd is. Je hoefde alleen maar je cv en ‘related materials‘ op te sturen. Nou, dat hebben ze geweten bij Red Light Management, het muziekbedrijf dat de sollicitaties voor de Pumpkins afhandelt. Hoewel de vacature niet vermeld stond bij de officiële job openings van het bedrijf, kwamen er de afgelopen weken wel ruim 10.000 sollicitanten op binnen, meldde de band zelf op Instagram. En maar liefst 8 mensen zouden momenteel fulltime bezig te zijn om al die kandidaten te screenen.

Het blijkt dus nog altijd een lucratieve functie: als rockster de wereld over trekken, zelfs in een band waarvoor de fans van weleer niet meer allemaal in de rij staan. De haast is trouwens ook groot: komende zomer beginnen The Smashing Pumpkins aan een Europese tour. Het eerste optreden staat op 7 juni op de agenda, in het Engelse Birmingham. Op 29 juni geeft de band een concert in Ahoy in Rotterdam, met Interpol in het voorprogramma.

Vacatures ongebruikelijk

Open vacatures op dit niveau in de muziekindustrie zijn zeer ongebruikelijk. Meestal gaat de opvulling van eventuele vacatures via audities of via bevriende muzikanten. In Nederland is recent het voorbeeld beroemd geworden van DJ Martin Garrix, die drummer Bram van den Berg van Krezip naar een plek achter de kit bij U2 bemiddelde voor een concertreeks in Las Vegas. De open sollicitatieprocedure die The Smashing Pumpkins nu hebben gekozen is in die zin ‘uniek, maar wel leuk’, reageerde 3FM-DJ Jorien Renkema bij het NOS Radio 1 Journaal op het nieuws.

Waar plaatwerk van de band bijna moet smeken om wat aandacht, heeft deze vacature wereldwijd de aandacht getrokken.

De vacature heeft voor de Pumpkins zelf ook niet slecht uitgepakt. Waar het nieuwe plaatwerk van de band bijna moet smeken om wat (positieve) aandacht, heeft de sollicitatieprocedure voor de gitarist wereldwijd de aandacht getrokken. Net als bijvoorbeeld de Nederlandse rockband Di-rect nog steeds veel bekendheid geniet via de zoektocht naar een nieuwe zanger, die het in 2009 via een docusoap op tv beleefde. En zo zie je maar weer: hoe vacatures ook een kans op goede PR kunnen zijn. Als je het maar anders aanpakt dan gebruikelijk (in je branche)…

Lees ook

credit foto

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners