10 expert-tips voor een betere Boolean Search

Je Boolean Search-resultaten naar een volgend niveau brengen? Deze expert-tips helpen je op de goede weg.

Werf& gastredacteur Op 13 juli 2021
Gem. leestijd 5 min 5291x gelezen
Deel dit artikel:
10 expert-tips voor een betere Boolean Search

Als recruiter ben je waarschijnlijk wel bekend met Boolean Search. Logisch, want actief kandidaten sourcen is momenteel essentieel om het juiste talent aan te trekken, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt. En zonder goede zoekvaardigheden kom je dan niet ver. Toch wordt Boolean Search door sommige recruiters nog wel eens als ‘moeilijk’ gezien. Maar in feite kan iedereen het leren.

In feite kan iedereen Boolean Search leren.

Dan hebben we het bijvoorbeeld over zogeheten Boolean operators als AND, OR en NOT. Die kun je gebruiken om een combinatie van keywords te gebruiken in je zoekopdracht. Belangrijk hierbij is dat je meerdere termen en synoniemen gebruikt. Zo kun je makkelijker zoeken naar relevante kandidaten en kun je kandidaten vinden die je zonder deze techniek moeilijker zou opsporen. Maar hoe zet je nou de volgende stap, zonder dat het je (te) veel tijd kost? Waar zitten de fijne kneepjes? En zijn er ook tools beschikbaar die je hierbij kunnen helpen? 10 nuttige tips.

#1. Maak je Boolean-strings in Word of Excel

Als je werkt aan lange search strings, kun je zomaar een ‘(‘ of een ” vergeten. En als je deze dan niet in Word of Excel hebt opgeslagen, vind je deze nooit meer terug. Het resultaat? De verkeerde resultaten. Maak daarom in Word of (bij voorkeur) Excel een tabel aan en bouw daar eerst je Boolean string. Met de juiste formules in Excel weet je zeker dat je geen haakjes of komma’s vergeet, want dan worden ze automatisch toegevoegd. Op zoek naar de juiste Excel-formule? Download hier het template van John Turnberg om makkelijk lange ‘OR’ strings te maken.

#2. Gebruik zoveel mogelijk synoniemen

Gebruik ontzettend veel synoniemen. Dan hebben we het niet alleen over functietitels, maar we gaan verder. Zoek je bijvoorbeeld iemand met een afgeronde hboO-opleiding, zoek dan ook naar ‘Hogeschool’ en ‘bachelor’. En ook voor skills geldt: hoe meer synoniemen hoe beter. Zo krijg je meerdere resultaten en loop je niet de kans die ene perfecte kandidaat te missen die het alleen net iets anders heeft opgeschreven dan jij dacht.

#3. Afkortingen en non-taalfanaten

Helaas is niet iedereen even goed in het op de juiste (grammaticale) manier beschrijven van bijvoorbeeld functietitels. Dit dwingt je om rekening ermee te houden dat iemand ‘projectmanager’ ook wel eens kan schrijven als ‘project manager’, of als proj. man., of simpelweg als PM. Sommige kandidaten doen dit zelfs expres, om te voorkomen dat recruiters hen constant ‘bombarderen’. Een holy grail dus! Nu hoef je alleen nog maar ervoor te zorgen dat de kandidaat jou niet onder de groep ‘vervelende’ recruiters schaart…

#4. Gebruik je eerste search als inspiratie

Op zoek naar synoniemen? Begin eens met een Boolean string! Zo kun je ook zoeken naar synoniemen die je zelf nog niet had bedacht. Kijk eens de eerste resultaten door en speur daarbij naar keywords die je zelf nog niet had bedacht. Voeg ze toe aan je Boolean string en vul deze aan. Hoe meer synoniemen, hoe beter.

#5. Niet ieder profiel is volledig

Natuurlijk, jij bent op zoek naar de perfecte kandidaat. Maar ook die ene paarse eekhoorn kan vergeten om zijn of haar profiel accuraat en compleet in te vullen. Sterker nog, de beste kandidaten zijn misschien wel helemaal niet bezig met hun LinkedIn-profiel en plaatsen hier nauwelijks iets. Een slecht gevuld of zelfs bijna leeg profiel betekent niet: een slechte kandidaat. Dus als jij je concurrentie wil overstijgen, moet je ook voorbereid zijn op niet-helemaal-piekfijne profielen.

#6. Zoek verder dan de 1.000 kandidaten

Met een LinkedIn search kun je ‘maar’ 1.000 kandidaten zien. Er is echter een trucje om toch meer kandidaten te zien te krijgen. Gebruik daarvoor gewoon meerdere searches, die elkaar uitsluiten. Om even een voorbeeld te noemen: als je moet filteren op locatie, begin dan in het zuiden en beweeg je via zoektermen steeds verder naar het noorden van het land.

Meer dan 1.000 kandidaten zien? Gebruik meerdere searches.

Zo doe je dezelfde search steeds opnieuw, maar krijg je steeds nieuwe resultaten. Het belangrijkste is dan natuurlijk dat je bereid bent om al die resultaten ook stuk voor stuk in acht te nemen. Iets in de trant van ‘de aanhouder wint’…

#7. Zoek niet alleen op LinkedIn

De meeste recruiters gebruiken Boolean search strings alleen op LinkedIn. Handig, maar ook op andere zoekmachines en platforms werkt Boolean enorm goed. Zet je zoektocht bijvoorbeeld eens voort op Google. Ook daar kun je met Boolean zomaar eens kandidaten tegenkomen die anders verborgen zouden zijn gebleven.

#8. Gebruik secret operators

De reguliere operators als AND, OR en NOT kennen we nu wel. Maar er zijn nog veel meer digitale organisatoren die je zoekopdracht kunnen vergemakkelijken en verbreden. Denk aan Inurl: Dit kun je invoeren bij je zoekopdracht als je bepaalde zoektermen wil terugvinden in een URL. Enkel de woorden die je na Inurl: intikt zul je dan als zoekresultaat vinden. Verder hebben we ook nog Intext:,waarmee je zoekresultaten vindt die je zoekterm in de paginacontent hebben staan.

Er zijn nog veel meer digitale organisatoren die je zoekopdracht kunnen vergemakkelijken.

Daarnaast kun je Intitle: gebruiken als je bepaalde zoekwoorden of termen in de titel terug wil zien. De operator Site: geeft je de mogelijkheid om resultaten te beperken tot een bepaalde website. En dan hebben we ook nog filetype: in de aanbieding. Als je deze verwerkt in je zoekstring, zul je alleen bepaalde documenten terugvinden. Dit is bijvoorbeeld handig als je een cv zoekt, die vaak in pdf- of docx-formaat zijn opgeslagen. Zo kun je op enkele bestanden filteren.

#9. Gebruik generators

Vind je dit nog lastig? Er zijn tegenwoordig tal van zogeheten Boolean Search generators, die met weinig kennis (een titel en wat zoekwoorden zijn fijn) automatisch tot de meest uiteenlopende Boolean strings komen. En dan hoef je alleen nog maar CTRL-C en CTRL-V te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Monster’s PRS, die met slechts een titel en wat zoekwoorden tal van synoniemen en gerelateerde titels en keywords genereert. Met Trevisan social, Recruit’em, en de Social Talent Boolean Builder hoef je enkel de details van de kandidaten die je zoekt in te voeren om de juiste Boolean string te creëeren.

#10. Automatiseer het hele proces

Word het je allemaal nog steeds te veel werk? Zoektermen verzinnen? Synoniemen? Combinaties ervan? En dan ook nog de resultaten goed verzamelen? Gelukkig bieden de hiervoor genoemde generators je dus de mogelijkheid om je search strings automatisch uit te broeden. Maar tegenwoordig kun je zelfs je hele zoektocht met tools automatiseren. De voordelen daarvan, in het kort:

+ Automatisering van Boolean Search bespaart veel tijd en energie.
+ Afhankelijk van je eigen kennisniveau vind je meer én beter passende profielen.
+ Software kan 24/7 zoeken, wordt niet ziek, maakt geen foutjes en vergeet ook nooit iets.
+ Technologie is objectief en werkt door, zonder vermoeidheid of vooroordelen.
+ Bij geautomatiseerd zoeken kun je sneller op- en afschalen.

Met een automatische tool kun je (letterlijk) moeiteloos kandidaten vinden, zonder dat je er zelf al te veel voor hoeft te doen. Deel je functieprofiel of vacature met de robot en hij zoekt meteen op alle platforms naar geschikte kandidaten, die vervolgens gescreend en wel in jouw resultaten worden getoond. Daarna krijg je de contactgegevens en hoef je alleen nog maar een mailtje samen te stellen of een belletje te plegen. Et voilà!

Dit is geschreven door Kyara Jorritsma, content manager bij Recruit Robin.

Lees ook

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners