Recruiters benaderen bijna helft van werkzoekenden wel eens actief

Bijna de helft van de mensen die op zoek zijn naar een baan, wordt wel eens benaderd door een recruiter, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Wordt sourcing zo langzaamaan de belangrijkste bron van alle nieuwe werving?

Peter Boerman Op 13 november 2020
Gem. leestijd 2 min 663x gelezen
Deel dit artikel:
Recruiters benaderen bijna helft van werkzoekenden wel eens actief

Werkzoekenden die zelf solliciteren bij een werkgever? Natuurlijk, het gebeurt nog volop. Maar nieuw onderzoek van Sollicitatiedokter, onder ruim 2.500 respondenten, meldt dat er langzaam maar zeker wel een verandering op de arbeidsmarkt plaatsheeft: het is steeds vaker de werkgever die het initiatief voor het eerste contact neemt.

‘Bijna 8 procent wordt elke week wel benaderd voor een baan.’

Bijna de helft van de mensen die een baan zoekt (47,3%), zegt inmiddels wel eens benaderd te worden door een recruiter, in elk geval één keer per jaar. Voor velen van hen blijft het bij die ene keer, maar voor zo’n 40% van hen gebeurt dit eens per kwartaal, bijna 20% heeft elke maand een recruiter aan de lijn, en zo’n 8% zegt zeker elke week wel een keer actief benaderd te worden.

‘Fijn als recruiters zich bij jou melden’

Goed nieuws voor werkzoekenden die hun online zichtbaarheid op orde hebben, stelt Sollicitatiedokter-directeur Willem Eekels. ‘Als werkzoekenden werken aan hun zichtbaarheid op de arbeidsmarkt kunnen ze cv en sollicitatiebrief achterwege laten. Het is fijn als je goed kunt solliciteren op een openstaande vacature, maar het is natuurlijk nog veel beter als de openstaande vacatures – in de vorm van recruiters – zich bij jou melden en dat je wórdt benaderd.’

Meer weten?

Zelf aan de slag? Op dinsdag 24 november start de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie weer met de Tweedaagse Sourcing & Search. Daar leer je bijvoorbeeld dat sourcing om meer gaat dan alleen een Inmail versturen via LinkedIn. Of een ‘boolean search’ in Google. Tijdens deze twee dagen leer je direct meer juiste kandidaten te vinden en verleiden met een toegankelijke en kandidaatgerichte sourcingsaanpak. Ook ga je direct aan de slag met je eigen vacatures. 

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners