10 jaar van 9 tot 5: over de ‘hiring manager that everyone loves to hate’

Sollicitatiegesprekken tot in het absurde. Bij Van 9 tot 5 is het schering en inslag. Vanwege het 10-jarig bestaan van deze strip: een kleine greep uit het inmiddels brede oeuvre.

Peter Boerman Op 24 juni 2022
Gem. leestijd 4 min 1024x gelezen
Deel dit artikel:
10 jaar van 9 tot 5: over de ‘hiring manager that everyone loves to hate’

Trouwe lezers van deze site zullen de cartoons kennen van ‘De maand in werving‘, waar ‘Van 9 tot 5‘ nu al een paar jaar hofleverancier is. ‘De heftigste kantoorstrip van Nederland & Vlaanderen’, zoals hij ook wel genoemd wordt, zit deze maand alweer 10 jaar op Twitter. Op Facebook, waar ruim 70.000 mensen hem volgen, was hij zelfs nog een paar maanden eerder. Met een dagelijkse aflevering in De Morgen en sinds een jaar ook wekelijks in de Veronica Gids is er zo langzamerhand zelfs sprake van een waar ‘Van 9 tot 5‘-imperium.

Met optredens in De Morgen en de Veronica Gids is er zo langzamerhand sprake van een waar ‘van 9 tot 5‘-imperium.

Met vaste gasten als Günther, God zelf, maar ook de woke barista met staartje, en Erik-Jan, de jager-vergaderaar, weet de strip elke keer op treffende wijze herkenbare kantoorsituaties in het absurde te trekken. En sollicitatiegesprekken blijken daarbij een geliefd en vaak terugkerend thema, met de kale naamloze hoofdpersoon als ‘hiring manager everyone loves to hate‘ in de hoofdrol.

Van een ambtenaar

De populaire strip is het geesteskind van de Amsterdamse ambtenaar Dirk van de Wiel. ‘Het is een uitlaatklep voor de hardere cynische kant van mij’, zei hij er twee jaar geleden over tegen Quotenet. Hij maakt de strips in de avonduren en het weekend, als zijn werk als (momenteel) Hoofd Bestuur en Organisatie a.i. bij Stadsdeel Noord erop zit. Waar hij juist geniet van het teamwerk, zo meldde hij. ‘Werken met een team vind ik belangrijk. Anders zit je de hele dag alleen thuis te tekenen.’

‘Werken met een team vind ik belangrijk. Anders zit je de hele dag alleen thuis te tekenen.’

Het Nijmeegse studentenblad ANS interviewde hem in 2016. Daar vertelde hij: ‘Ik tekende op school en tijdens mijn studie Staatkunde in Leiden altijd veel, maar ik heb er nooit aan gedacht dat je met strips tekenen iets kon worden. Op een gegeven moment kreeg ik in een vergadering tijdens mijn werk dialoogjes in mijn hoofd. Dan dacht ik: “Het zou lachen zijn als jij nu dit of dat zou zeggen: iets sociaal-onwenselijks”. Toen dacht ik: ik ga gewoon een stripje maken.’

Met dus 10 jaar humor als resultaat. En soms ook nog een verstopte wijze recruitmentles. Een kleine greep uit de (sollicitatie)grappen van de laatste tijd:

#1. Gottegot

Het Opperwezen heeft soms een direct lijntje met onze manager. Dat leidt vaak, maar niet altijd, tot behoorlijk diepzinnige gesprekken.

#2. Vegan wokies

Directe maatschappijkritiek is er zelden in Van 9 tot 5. Wel indirecte. En die werkt vaak net zo goed (op de lachspieren).

#3. Diversiteit, anyone?

Zo heeft onze manager aan fratsen als diversiteit een broertje dood, zo laat hij niet na duidelijk te maken. Maar of het er echt zoveel beter van wordt…?

#4. IT’ers gezocht

Sollicitatiegesprekken met IT’ers zijn natuurlijk ook een geliefd terrein om grappen over te maken. Met het stereotype IT-nerd als dankbaar slachtoffer.

Oké, vooruit, nog eentje dan…

#5. En dan is er koffie!

Is het geïnspireerd door het ambtenarenbestaan? Mogelijk. Maar hoe dan ook: koffie is eveneens een terugkerend thema in de dagelijkse beslommeringen. In alle vormen en gedaanten.

#6. Dieren op gesprek

In het universum van Van 9 tot 5 is het helemaal niet raar om een leeuw, slang, kakkerlak of giraf op sollicitatiegesprek te krijgen. Zelfs een struisvogel kan gevraagd worden naar zijn hypothetische reactie als een project ontspoort.

Ook de hamster, pardon: cavia, mocht een tijdlang een hoofdrol in de spotlights vervullen…

En zullen we de smurfen ook maar in deze categorie onderbrengen?

#7. Klok of skills?

Wie heeft er nog vaardigheden nodig als je altijd de juiste tijd hebt?

#8. Managementspeak

Favoriet terugkerend onderwerp: zinloze managementspeak. Daar blijkt er heel wat van te zijn…

#9. Een goed mens

Let op, soms zijn de ogenschijnlijk simpelste vragen tijdens een sollicitatiegesprek al ware hoofdbrekens en uitnodigingen tot persoonlijke ontboezemingen.

#10. De STARR-methode in praktijk…

In sollicitatiegesprekken is de STAR(R)-methodiek een oude bekende. Ook ‘van 9 tot 5’ kon er dit jaar wel mee uit de voeten, getuige een hele reeks over een brandende koffieautomaat. Alhoewel bij Günther met name aan resultaat en reflectie misschien nog wel wat te sleutelen valt…

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners