Meer cv’s geupdate en meer sollicitaties

uploadIn de afgelopen 2 maanden hebben honderdduizenden werknemers hun cv online gezet of hun bestaande cv up to date gebracht. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van de Intelligence Group.

Intelligence Group weet niet precies waar dit aan ligt. Zij stellen dat januari traditiegetrouw een maand is waarin werknemers hun goede voornemens in daden omzetten, maar de crisis zal zeker een rol spelen. (meer…)

Hersenscan als sollicitatiegesprek?

mriIs dit de toekomst van solliciteren? Het scannen van hersen en het neurologisch in beeld brengen of iemand geschikt is voor een functie? Volgens professor neuro-economie Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit wel.

”Met de scan zie je letterlijk in de hersenen hoe hun systeem werkt, of iemand autistisch is of psychopaat. Iedereen verbergt wel iets, onzekerheden en twijfels. Alles komt naar boven”, zegt Verbeke zaterdag in het Vlaamse banenmagazine Vacature.

(meer…)

5 tips om te binden in barre tijden

boeienWanneer (massale) ontslagen dreigen zijn de beste werknemers de eersten die vertrekken. Zij hebben de contacten en het inzicht het zinkende schip te verlaten voordat ze hun ontslag krijgen. Omdat de beste werknemers zijn vertrokken komt het vaak voor dat bedrijven na een forse ontslagronde moeite hebben om weer op de rails te komen. Werf& geeft je 5 tips om medewerkers te binden in deze barre tijden. (meer…)

Boekrecensie: Outliers van Malcom Gladwell 2

Zoals beloofd een tweede deel van mijn boekrecensie van Malcom Galdwell’s Outliers. Deel 1 ging over met name het verkwisten van talent en de 10.000 uur regel. Hierbij is het misschien goed om hier heel kort nog bij stil te staan. Want zoals altijd als een boek een theorie geeft die niet helemaal strookt met ons gevoel zijn er veel mensen die er veel onzin over gaan vertellen.

Gladwell stelt dus niet dat iedereen die 10.000 uur ergens mee bezig is meteen de wereldtop is. Er is wel zoiets als talent, maar hij stelt dat talent maar een beperkte invloed heeft op het eindresultaat. Hij stelt ook dat er zoiets bestaat als voldoende talent. Zo stelt hij dat een IQ van 120 voldoende is om goed op de universiteit te doen, de rest is hard werken. Of je nu een IQ van 120 of 190 hebt maakt dan ineens nog maar heel weinig meer uit. Die 10.000 uur regel is dus niet, zoals door enkele mensen die het boek niet gelezen hebben maar wel commentaar leveren, een regel dat je na 10.000 uur wereldtop bent in alles.

Maar dan het tweede deel van het boek en deze review: cultuur.

(meer…)

Boekrecensie: Outliers van Malcom Gladwell

outliersOutliers van Malcom Gladwell, the story of succes is in mijn optiek een boek dat iedereen die bezig is met talent moet lezen. Zelf heb ik het boek net uit, of beter, ben ik klaar met luisteren. Want ik koop mijn boeken tegenwoordig op CD en luister er naar in de file.

Outliers is een wetenschappelijke term die buiten de normale parameters ligt. Een uitbijter noemen Nederlandse statistici die. Maar Malcom Gladwell stelt dat de menselijke outliers die we hebben, de bijzondere, unieke, succesvolle mensen eigenlijk nooit ‘ondanks’ hun afkomst, maar altijd ‘dankzij’ hun afkomst het succes hebben dat ze hebben. En daarmee is het boek vol met voorbeelden, maar ook hele interessante (en bijna enge) zaken waarmee hij aangeeft dat we het gros van onze talenten verspillen. Niet als individu, maar omdat we als maatschappij keuzes hebben gemaakt die ongeveer de helft van onze maatschappij geen kans geven. Ook in Nederland.

(meer…)

azM zet open dag in als wervingsinstrument

azm_310109_07.jpgNet als veel andere (academische) ziekenhuizen kan het academisch ziekenhuis Maastricht maar lastig aan personeel komen. Niet alleen artsen en verpleegkundigen zijn lastig te vinden, ook voor veel ondersteunende functies zoals ICT is de arbeidsmarkt in Limburg niet altijd even makkelijk. Daarom organiseerde het azM op zaterdag 31 januari een open dag met als doel mensen te werven die willen werken en leren in het azM. Werf& pakte de trein en maakte een fotoreportage. (meer…)