2013: het jaar van de opmars van video in social media?

Werf& gastredacteur Op 23 oktober 2013
Gem. leestijd 3 min 3198x gelezen
Deel dit artikel:
2013: het jaar van de opmars van video in social media?

Social media kenners hebben 2013 uitgeroepen tot ‘het jaar van de opmars van video in social media’. De Social Recruitment Monitor geeft een overzicht van de activiteiten van onder andere Nederlandse werkgevers op YouTube. Dus hoe het staat het eigenlijk met de inzet van YouTube – en dus video – voor recruitmentdoeleinden?

YouTube om bedrijfscultuur en werksfeer over te brengen

Een beeld zegt nog steeds meer dan duizend woorden. Video is dan ook bij uitstek geschikt om de werksfeer en cultuur van een organisatie over het voetlicht te brengen, belangrijke keuzefactoren bij het zoeken naar een nieuwe baan. En YouTube is daarmee hét social media kanaal dat kan bijdragen aan het antwoord op de vraag hoe het is om bij een bedrijf te werken.

Videocontent neemt sterk toe

Uit allerlei onderzoeken en praktijkcases leren we dat het gebruik en delen van videocontent sterk toeneemt. Ook zien we dat specifieke applicaties waarmee je video’s kunt delen in korte tijd erg populair zijn geworden, zoals Vine (de videodienst van Twitter), Snapchat en Instagram (nu ook met videomogelijkheid). In het geval van Vine gaat het om video’s van maximaal zes seconden en bij Snapchat wordt de gedeelde content niet opgeslagen. Wellicht zijn deze nieuwe functionaliteiten een hype, maar het geeft in ieder geval aan dat het delen van videocontent meer aandacht krijgt in algemene zin. 

Defensie en Politie voeren ranglijst aan

Het is daarom interessant om te kijken hoe Nederlandse bedrijven YouTube gebruiken als social recruitment channel. In de Social Recruitment Monitor worden ruim 50 YouTube channels en playlists bijgehouden, die geheel gericht zijn op recruitment. Om een goed inzicht te krijgen in het gebruik van YouTube voor recruitment en employer branding, is er een analyse gemaakt van de activiteiten over de maanden juni, juli en augustus van dit jaar. De volgende bedrijven vormen in deze periode de top 15 (klik op het beeld voor de volledige infographic):

Klik hier om de gehele infographic te zien

Wat als eerste opvalt is dat de krijgsmachtonderdelen en de Politie de ranglijst aanvoeren als het gaat om de SRM index (deze wordt bepaald door een gewogen set aan variabelen die populariteit, activiteit en interactie representeren. Voor de exacte definitie zie: http://www.socialrecruitmentmonitor.com/about-the-srm-index/). Defensie voert de lijst aan met een SRM-score van 73.10, op de voet gevolgd door de Politie met een score van 67.20. Ook de afzonderlijke krijgsmachtonderdelen Marine en Landmacht scoren goed. DHL vinden we als eerste commerciële werkgever op plaats 5. Daarnaast is opvallend dat de grootbanken ABN AMRO, ING en de Rabobank alle drie in de top 15 voorkomen. 

Relatief weinig activiteit en engagement op YouTube

Uit een analyse van alle YouTube-kanalen die gevolgd worden in onze social recruitment monitor blijkt dat de afgelopen drie maanden slechts 15% van de werkgevers nieuwe content heeft toegevoegd en 8% video content heeft verwijderd. In vergelijking met het gemiddelde aantal updates van 6 per week op Facebook heeft YouTube wat dat betreft een veel statischer aanbod van content. Dit is grotendeels verklaarbaar door het feit dat het plaatsen van een bericht op Facebook eenvoudiger is dan het produceren van videomateriaal voor YouTube. In totaal genereerden de ruim 50 YouTube-channels bijna 300.000 views in drie maanden en resulteerde dit totaal in 2.300 likes en comments.

Nederland vertoont in vergelijking met andere landen veel overeenkomsten binnen de Social Recruitment Monitor. In het Verenigd Koninkrijk en Australië doen de geüniformeerde diensten het ook erg goed. Overall gezien is de interactiviteit op YouTube logischerwijs lager dan bijvoorbeeld op Facebook.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat YouTube een social recruitment channel is en blijft met unieke eigenschappen, dat in de komende tijd in de gaten gehouden moet worden. Het is bovenal een kanaal waarvan nog te weinig (Nederlandse) werkgevers de toegevoegde waarde hebben ontdekt. Het ‘jaar van de opmars van video in social media’ loopt ten einde, maar dat van YouTube als recruitment channel lijkt pas te beginnen.

Deze bijdrage is geleverd door Bas Schreurs, Research & Strategy Director van arbeidsmarktcommunicatiebureau Maximum.

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners