Is de fraude door kandidaten werkelijk verviervoudigd?

Er is meer fraude in het sollicitatieproces dan ooit tevoren, rapporteert Crosschq. Zou het werkelijk waar zijn? En zo ja, wat valt er dan aan te doen?

Peter Boerman Op 25 juli 2023
Gem. leestijd 3 min 742x gelezen
Deel dit artikel:
Is de fraude door kandidaten werkelijk verviervoudigd?

‘Een alarmerende toename van fraude’. Zo kopt Crosschq Data Labs zijn persbericht, waarin het stelt dat kandidaten momenteel in vergelijking met 2021 maar liefst 3,8 keer zoveel (!) zouden frauderen met referenties. Meer kandidaten dan ooit plegen fraude tijdens het sollicitatieproces, aldus het onderzoeksbureau van het platform dat zich richt op de quality-of-hire, na analyse van bijna 200.000 datapunten tussen januari 2021 en mei 2023.

‘Fraudeurs hebben gemiddeld 27% lagere scores op quality-of-hire’, aldus de onderzoekers.

Of het er nu om gaat om een gebrek aan vaardigheden te verhullen of een gat in het cv te maskeren, het aantal gevallen van fraude is explosief gestegen, vooral in de sectoren waar ze veel mensen aannemen en waar sommige fraudepercentages toch al boven de 7% liggen, aldus Crosschq Data Labs. Dat is een probleem, zeggen de onderzoekers, want kandidaten die tijdens het referentieproces worden aangemerkt als fraudeurs hebben namelijk gemiddeld 27% lagere scores op quality-of-hire. Met alle gevolgen van dien voor...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners