5 lichtpuntjes voor de Nederlandse arbeidsmarkt (en dan vooral voor de uitzenders)

Coronacrisis? Nou, de arbeidsmarkt staat er eigenlijk best goed voor, constateert Wim Davidse. En vooral de uitzenders mogen zich opmaken voor mooie tijden, verwacht hij. Hoe dat zo? 5 lichtpuntjes nader bekeken.

Peter Boerman Op 15 december 2020
Gem. leestijd 3 min 562x gelezen
Deel dit artikel:
5 lichtpuntjes voor de Nederlandse arbeidsmarkt (en dan vooral voor de uitzenders)

2020 mag dan voor de meesten een jaar zijn om zo snel mogelijk te vergeten, voor 2021 zijn nu al een boel lichtpuntjes op de arbeidsmarkt te zien, schets flex-expert Wim Davidse, oprichter van Dzjeng, en op 28 januari dagvoorzitter van het Werf& event voor Bureaurecruitment. En met name voor uitzendbureaus lijken de vooruitzichten gunstig. Welke kansen en gunstige ontwikkelingen ziet hij allemaal?

#1. Krimp valt mee

We mogen dan alom horen over een grote economische crisis, de werkelijke cijfers laten zien dat het allemaal nog wel meevalt. Zo meldde het CBS recent dat de economie ten opzichte van vorig jaar ‘slechts’ 2,5 procent was gekrompen. Bij uitzendbureaus was de urendaling met 7,5 procent flink groter, aldus de ABU MarktMonitor. Maar de lijn is hier duidelijk weer naar boven gericht, en de krimp is al een stuk kleiner dan in het tweede kwartaal, toen nog ruim -23% werd genoteerd.

#2. De industrie groeit zelfs weer

De ABU MarktMonitor rapporteert over drie sectoren: techniek, administratie en industrie. Hoewel de eerste twee nog een daling in omzet laten zien ten opzichte van vorig jaar, is bij de industrie alweer sprake van een gestegen omzet (!) ten opzichte van 2019. ‘Dat kun je beschouwen als die eerste zwaluw die nog geen zomer maakt, maar hem wel voorzichtig aankondigt’, aldus Davidse. ‘De geschiedenis leert, dat als die Industrie-omzet van uitzendbureaus weer boven 0 komt, dat er dan ergens groei en bloei in de lucht hangt voor de nabije toekomst.’

#3. Meer technici in vaste dienst

Technische uitzendbureaus worden altijd hard geraakt in een recessie, en daar is deze crisis geen uitzondering op. Tegelijkertijd groeide in het derde kwartaal het aantal vaste contracten in techberoepen alweer, zo bleek uit de CBS-data. ‘En dat tegen de achtergrond van een langjarige, structurele daling van het aantal technische banen op de Nederlandse arbeidsmarkt’, aldus Davidse.

In het derde kwartaal groeide het aantal vaste contracten in techberoepen alweer.

‘Vanwege de recente mega-krapte denk ik dat werkgevers technici nu eerder vaste contracten willen aanbieden. Het traditionele uitzenden van technici keert daarom waarschijnlijk niet op pre-coronaniveau. Maar flexbureaus of detacheerders die hun flexkrachten een vast contract durven aan te bieden, met een onmisbare werkpropositie, zullen hierin wel grote stappen kunnen zetten, verwacht ik.’

#4. Inkoop in ware jubelstand

Een vierde lichtpuntje is te ontdekken in de zogeheten Nevi PMI (Purchase Managers Index). ‘De Nederlandse inkoopmanagers hebben er duidelijk zin en vertrouwen in!’, zo constateert Davidse. De index staat met 54,4 zelfs op het hoogste niveau in 22 maanden (!). En deze index blijkt al vaker een sterke voorspeller van economische groei te zijn.

#5. WAB zorgt voor herstel uitzenden

Wat betekenen al deze lichtpuntjes voor de arbeidsmarkt, en dan vooral de bureaukant ervan? Volgens Davidse zal het herstel na de corona-recessie met name de uitzendbureaus veel kansen bieden, net als gedetacheerden en zzp’ers. ‘Zodra de economie herstelt, zijn de uitzendkrachten weer het feestvarken – zij krijgen dan altijd een groot deel van de werkgelegenheidsgroei.’

De hoofdredacteur van Flexmarkt verwijst bovendien naar het recente rapport van TNO/ABU-rapport Ontwikkelingen flexibiliteitsmaatregelen van bedrijven in Nederland. Nu en in de toekomst. ‘Op grond daarvan verwacht ik dat het herstel van interne flexibiliteit als oproepkrachten en tijdelijke contracten niet meer volledig zal zijn, maar van externe flexibiliteit zoals uitzendkrachten, gedetacheerden en zzp’ers juist sterker. Het is nu aannemelijk dat werkgevers hun totale flexschil willen verkleinen, maar daarvan een groter deel zullen uitbesteden aan flex-experts, zoals de uitzendbureaus.’

Meer weten?

Op zoek naar meer lichtpuntjes op de arbeidsmarkt? Op 28 januari 2021 is Wim Davidse dagvoorzitter op het Werf& Evenement voor Bureaurecruiters. Hier zal hij ook ingaan op de recente trends en ontwikkelingen in de wereld van de bureaurecruiter. Schrijf je dus nu in!

steven ehrlich op bureaurecruitment 2021

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners