5 tips voor een betere vacaturetekst (ja, zélfs nu)

Succesvol een vacaturetekst schrijven? Dat moet je volgens recruitmentspecialist Akbar Karenga vergelijken met hoe grote bedrijven, zoals Apple, hun spullen aan de man brengen. ‘We moeten als recruiters echt creatiever zijn.’

Jasper Spanjaart Op 24 maart 2020
Gem. leestijd 3 min 521x gelezen
Deel dit artikel:
5 tips voor een betere vacaturetekst (ja, zélfs nu)

Ga eens naar apple.com, en ga daar op zoek naar een iPad. ‘Zie jij ergens eindeloze lijsten met specificaties? Zie je het gewicht, of informatie over de schermkwaliteit? Het is alleen in recruitment dat we tegen ons publiek zeggen: ‘Hier is alle informatie… succes’. En dan zijn we massaal verrast als er op jouw vacaturetekst niemand solliciteert’, zo vertelde Akbar Karenga recent op Talent Acquisition Live, een van de laatste grote recruitmentevenementen in Nederland.

‘Het is alleen in recruitment dat we tegen ons publiek zeggen: hier is alle informatie… succes!’

Recruiters zijn volgens Karenga gewend om kandidaten in een vacaturetekst meteen álle informatie te geven. ‘We geven ze alle specificaties en ins en outs van de baan; er bestaat geen enkele kans om een kandidaat nog te verrassen’, zegt hij. Dat moeten we in het vervolg echt beter doen, aldus de Brit. Meer leren van de advertentieteksten van een merk als Apple bijvoorbeeld. Met behulp van het Kennisportal Vacatureteksten, een online-trainingsprogramma van de Academie voor Arbeidscommunicatie, zetten wij daarom alvast 5 tips voor een creatievere, betere vacaturetekst op een rij.

#1. Ken je doelgroep

Ken je doelgroep klinkt misschien als een open deur. Maar toch is het belangrijk om altijd te onthouden dat niet jij als werkgever, maar je doelgroep centraal moet staan in de inhoud, opbouw en mediakeuze van je vacature. Een bepaalde kennis van jouw doelgroep is daarvoor essentieel. Kies geen creatieve functietitel omdat hij leuk klinkt, maar denk na over de titels waar de doelgroep ook op zoekt: wat heeft de kandidaat op zijn of haar cv staan?

#2. Cut the crap

Een hoop vacatureteksten staan bomvol clichés en overdreven moeilijke woorden. Flexibele instelling? Pro-actieve houding? Dynamisch? Vertel wat je bedoelt: schrijf een vacaturetekst zoals er binnen jouw organisatie wordt gesproken. Vermijd moeilijke woorden, jargon, dooddoeners en (interne) afkortingen. Wees liever duidelijk: wat zoek je níet?

#3. Schrijf zoekmachinevriendelijk

Je kunt een geweldige vacaturetekst schrijven, maar als-ie nergens te vinden is, is het nog steeds allemaal voor niets geweest. Vacatureteksten worden niet gevonden als zoekwoorden er niet instaan. Verwerk daarom veelgebruikte zoekwoorden in de tekst en vermijd duplicate content. Voor een zoekmachinevriendelijke tekst, kijk eens op Google Keyword Planner en ga na welke zoekwoorden je in elk geval in jouw vacaturetekst moet verwerken.

#4. Wees (echt) inclusief

Sluit mensen niet uit, maar sluit in. Schrijf doelgroepgerichte vacatureteksten door mensen aan te spreken die je wél wilt hebben, in plaats van te focussen op wie je niet wilt hebben. Naast het feit dat het wettelijk verboden is om te discrimineren in vacatureteksten, kan inclusiviteit juíst ook goed uitpakken voor een werkgever.

#5. Sluit actief af

Een vacature is gericht op een sollicitatie, natuurlijk, maar er zijn nog meer opties. Zo is actieve afsluiting ook een goede manier om een talentpool op te bouwen. Aan de hand van bijvoorbeeld open sollicitaties en job alerts, bouw je al aan een relatie met kandidaten voor eventuele toekomstige functies. Licht tevens nog kort de procedure toe om zo de verwachtingen van de kandidaat te managen. Probeer de kandidaat ook aan te zetten tot reageren of tot het stellen van een vraag per e-mail, chat of telefoon. Kortom: call-to-action!

Meer weten over het schrijven van de perfecte vacaturetekst?

Succesvol een vacaturetekst schrijven? Dat moet je volgens recruitmentspecialist Akbar Karenga vergelijken met hoe grote bedrijven, zoals Apple, hun spullen aan de man brengen. 'We moeten als recruiters echt creatiever zijn.'Met de online vacaturetekst-trainingen van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie til je jouw vacatureteksten in een aantal simpele stappen naar een hoger niveau. Naast een achttal modules, ieder compleet met eigen test, krijg je 24/7 toegang tot een compleet kennisportal, met trainingen, kennis en tools voor het creëren van de perfecte vacaturetekst.

Eerst vrijblijvend proberen? Meld je dan aan voor de gratis proeftraining Schrijven van Vacatureteksten.

Eerst vrijblijvend proberen? Meld je dan aan voor de gratis proeftraining Schrijven van Vacatureteksten. Je ontvangt in 30 minuten nog meer tips en advies voor het verbeteren van jouw vacatureteksten en een blik op wat je kan verwachten van de Kennisportal Vacatureteksten.

 

 

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners