60% werkzoekenden ‘niet onder de indruk’ van huidige candidate experience

Ondanks alle aandacht die de candidate experience momenteel krijgt, is het in de praktijk nog vaak behelpen, stellen veel kandidaten. Wat zijn voor hen de belangrijkste punten om op te letten?

Peter Boerman Op 03 maart 2022
Gem. leestijd 3 min 807x gelezen
Deel dit artikel:
60% werkzoekenden ‘niet onder de indruk’ van huidige candidate experience

In de huidige krappe arbeidsmarkt staat de schaarse kandidaat meer en meer aan het roer. Maar tot heel veel organisaties lijkt dat nog steeds nauwelijks doorgedrongen, en daar worden kandidaten dus nog steeds geacht door de hoepels van de werkgever te springen. Van een echt goede candidate experience is dan ook nog steeds zelden sprake. Zo heeft 43% van de kandidaten wel eens meegemaakt dat hun naam verkeerd werd uitgesproken tijdens een sollicitatiegesprek.

43% heeft wel eens meegemaakt dat hun naam verkeerd werd uitgesproken tijdens een sollicitatiegesprek.

En ruim 75% van de werkzoekenden is wel eens ‘geghost’ ná een gesprek, blijkt uit recent onderzoek van Greenhouse onder meer dan 1.500 mensen in de VS, het VK, Ierland en Duitsland. En dan hebben we het dus nog niet eens over al die mensen die nog nooit iets van een bedrijf hebben teruggehoord na een sollicitatie, en die dus nooit een eerste gesprek met een organisatie gehad hebben – van wie een nog groter percentage geen enkele vorm van respons krijgt.

rapport candidate experience van greenhouse

60% niet onder de indruk

Maar liefst 60% van de ondervraagde werkzoekenden zegt in dit onderzoek dan ook ‘niet onder de indruk’ te zijn van de tijdrovende wervingsprocessen die veel organisaties nog steeds hanteren. Ze eisen daarentegen zelfs dat bedrijven een modernere ervaring creëren. Zo zegt 66% van de kandidaten dat hoe lang het duurt om te solliciteren voor hen een factor is om te bepalen of ze hun sollicitatie ook zullen indienen. En ruim 70% zegt dat ze geen sollicitatie zullen indienen als het meer dan 15 minuten duurt om te voltooien.

Ruim 70% zegt dat ze geen sollicitatie zullen indienen als het hen meer dan 15 minuten kost.

Kandidaten eisen ook snellere reacties van recruiters. Bijna 58% van de kandidaten verwacht bijvoorbeeld binnen een week of minder van bedrijven te horen over de status van hun sollicitatie. Maar deze termijn wordt nog steeds lang niet overal gehaald, ziet Daniel Chait. En dat kunnen bedrijven maar beter wel doen, zegt de CEO en mede-oprichter van Greenhouse. ‘Bedrijven die te traag reageren, onzorgvuldig omgaan met kandidaten of die hun betrokkenheid bij DE&I niet tonen, lopen talent mis.’

rapport van candidate experience van greenhouse

Velen zijn op zoek

Volgens het onderzoek valt het wel mee met The Great Resignation, en het veronderstelde gebrek aan mobiliteit op de arbeidsmarkt. Zo zegt een grote meerderheid – 84% van de respondenten – op zoek te zijn of op een of andere manier open te staan voor een nieuwe baan in de komende 6 maanden. En 2 op de 3 is ook zeer optimistisch over hun eigen kansen op de arbeidsmarkt.

rapport van candidate experience greenhouse

Maar dan willen ze dus wel een andere ervaring dan ze nu nog vaak krijgen, benadrukken ze. Zo zegt ruim 70% van de werkzoekenden veel belang te hechten aan zinvolle en bruikbare feedback op een sollicitatiegesprek. En meer dan 60% zegt dat zulke feedback, zelfs als ze geen aanbieding krijgen, hen meer geneigd zou maken om nog eens te solliciteren bij dat bedrijf.

Rollen omgekeerd

Volgens Chait zijn de rollen op de arbeidsmarkt momenteel echt omgekeerd. ‘De resultaten van ons onderzoek zijn dan ook een oproep tot actie voor alle bedrijven’, stelt hij. ‘Terwijl werkgevers eerder kandidaten uitsloten voor triviale zaken als spelfouten op hun cv, zijn het nu de kandidaten die werkgevers afwijzen. De talentenpool is nog nooit zo selectief en uitgesproken geweest over wat ze van een werkgever willen.’

‘Degenen die een geweldige candidate experience bieden, zullen hier de vruchten van plukken.’

‘Het zijn nu bedrijven die door kandidaten worden geïnterviewd’, vult de bekende TA-expert Tim Sackett hem aan. Maar dat biedt volgens de President bij HRU Technical Resources ook kansen voor organisaties die hun ervaring op orde hebben. ‘Degenen die een geweldige candidate experience en een geweldige werknemerservaring bieden, zullen de vruchten plukken van deze verschuiving naar talent-first-denken.’

staat van candidate experienceMeer weten?

Lees het hele onderzoek.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners