9 op de 10 financiële directeuren willen komende tijd personeel werven

Peter Boerman Op 02 juli 2015
Gem. leestijd 2 min 3063x gelezen
Deel dit artikel:
9 op de 10 financiële directeuren willen komende tijd personeel werven

De Nederlandse cfo’s zijn zeer positief over de Nederlandse arbeidsmarkt. Liefst 9 op de 10 zeggen de komende tijd financieel personeel te gaan werven, zowel voor bestaande als nieuwe functies.

Dit is een stijging van 25% ten opzichte van de wervingsplannen twee jaar geleden, blijkt uit nieuw onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half, waarvoor de afgelopen 2 maanden 200 hoge managers uit de financiële sector zijn ondervraagd.

Enkele andere opvallende conclusies:

 • 38% van de CFO’s en financieel directeuren geeft aan het komende half jaar extra posities binnen hun financiële afdeling te creëren, wat een stijging is van 20% ten opzichte van 2013 en ten opzichte van vorig jaar een stijging van 8%.
 • Nog eens 53% geeft aan dat ze vrijgekomen functies op de financiële afdeling zullen invullen de komende maanden.
 • 88% vindt het ‘uitdagend’ om gekwalificeerde financiële professionals te vinden.
 • Slechts 6% geeft aan dat het niet moeilijk is om kandidaten te vinden in de functiegebieden binnen finance en accounting.
 • De top-3 functiedomeinen waarin financieel verantwoordelijken de meeste moeilijkheden ondervinden, zijn: boekhouden/accounting (47%), financial controlling (27%) en business/financial analysis (21%)
 • Het starten van nieuwe projecten (48%) en het uitbreiden van het product- of dienstenaanbod (45%) zijn de voornaamste redenen voor het creëren van nieuwe functies.
 • 92% van de CFO’s en financieel directeuren zegt vertrouwen te hebben in de groeivooruitzichten van de Nederlandse economie
 • 94% geeft aan vertrouwen te hebben in de groeivooruitzichten van het eigen bedrijf.
 • Het is voor het eerst in 3 jaar dat CFO’s en financieel directeuren aangeven geen plannen te hebben om functies te schrappen.

In tabelvorm:

De wervingsplannen van CFO’s en financieel directeuren 2013 2014 2015
Uitbreiden: nieuwe functies creëren 18% 30% 38%
Behouden: enkel vrijgekomen functies invullen 48% 55% 53%
Bevriezen: vrijgekomen functies niet invullen en geen nieuwe functies creëren 18% 12% 10%
Verminderen: functies verwijderen 16% 4% 0%

Maar waar zijn die finance-professionals toch?

Goede berichten dus, maar de zo vurig gewenste gekwalificeerde finance-professionals blijken maar lastig vindbaar.  Bijna 9 op de 10 (88%) CFO’s en financieel directeuren noemen het in elk geval ‘uitdagend’ om ze te vinden. De voornaamste redenen die zij daarvoor geven, zijn:

 • het gebrek aan technische niche-experts (27%)
 • commerciële vaardigheden (26%),
 • de vraag is groter dan het aanbod (25%).

Duidelijke selectiecriteria nodig

Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland, neemt de ‘war for talent’ nog maar eens in de mond. ‘De vraag naar financiële toptalenten is groter dan het aanbod in veel gespecialiseerde functiedomeinen binnen finance. Bedrijven moeten daarom de concurrentiestrijd aangaan om deskundige financiële medewerkers aan te trekken en te behouden. Nu er meer baankansen vrijkomen, is het voor werkgevers van groot belang om een voorsprong op concurrerende ondernemingen te krijgen door in te zetten op duidelijke selectiecriteria en een gestroomlijnd wervingsproces’, zegt hij.

Foto via Flickr.com

Lees meer:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners