Gem. leestijd 2 min  1873x gelezen

Wereldwijd trekt elke vacature ruim 1/3 mínder sollicitanten (maar efficiëntie proces stijgt)

Wereldwijd trekt elke vacature ruim 1/3 mínder sollicitanten (maar efficiëntie proces stijgt)

Waar op een gemiddelde vacature in 2015 nog 59 sollicitanten reageerden, is dat in 2017 gedaald tot 36. Het goede nieuws: het recruitmentproces wordt wereldwijd wel steeds efficiënter.

Zo daalt mondiaal gezien de time-to-hire licht, van 41 dagen in 2015 tot 38 dagen vorig jaar. Ook accepteren gemiddeld meer kandidaten een aanbod, en krijgen relatief ook meer sollicitanten die op gesprek zijn geweest een aanbod. De hele ‘funnel‘ – van een bezoeker op de carrièresite tot aan een werknemer die zijn contract heeft getekend – is in 2 jaar bijna verdubbeld in efficiëntie, aldus recent onderzoek van Jobvite, dat is gebaseerd op een database van ruim 55 miljoen werkzoekenden en 17 miljoen sollicitaties.

jobvite metrics gedaald of niet

Het begint al bovenin de funnel

De toegenomen efficiëntie begint al ‘bovenin de funnel‘. Daar slagen werkenbij-sites er steeds beter in bezoekers te converteren tot sollicitanten. Weliswaar leidt dat in totaal tot minder sollicitanten (waar de krapte de voornaamste oorzaak van is), wie op sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd krijgt gemiddeld wél vaker een aanbod, en dat aanbod wordt dus ook nog eens steeds vaker geaccepteerd. De verschillen per stap zijn niet groot. Maar al met al telt het wel op, constateert Jobvite.

Een pluspunt voor recruiter én kandidaat

Zo nodigen recruiters in de grootste bedrijven ter wereld nu gemiddeld nog maar 3,5 kandidaat uit voor een sollicitatiegesprek voordat ze iemand een aanbod doen. In 2015 en 2016 werden gemiddeld nog meer dan 5 mensen gesproken alvorens 1 aanbod gedaan werd. Dat is natuurlijk niet alleen (tijd)winst voor de recruiters, maar ook een groot pluspunt voor de kandidaten: er worden hierdoor immers gewoon minder mensen teleurgesteld.

Door betere preselectie zouden betere kandidaten overblijven in het uiteindelijke selectieproces

Gemidddeld 8 bezoekers nodig voor 1 sollicitatie

Uit de cijfers blijkt onder meer dat een werkenbij-site gemiddeld 8 bezoekers nodig heeft voordat 1 iemand solliciteert. En vervolgens zijn 8 sollicitanten nodig voordat 1 iemand wordt uitgenodigd voor een gesprek. Die metrics zijn door de jaren heen overigens weinig veranderlijk, zo blijkt. Het is vooral het aantal sollicitatiegesprekken dat uitmondt in een aanbod dat stijgt, aldus de onderzoekers. Zij schrijven dat onder meer toe aan betere preselectie vooraf. Daardoor zouden betere kandidaten overblijven in het uiteindelijke proces van de selectiegesprekken.

Nu nog ‘maar’ 270 bezoekers nodig voor 1 hire

Het resultaat van dit alles? Waar je in 2016 gemiddeld nog 357 bezoekers op je carrièresite nodig had om uiteindelijk 1 iemand aan te nemen (en in 2015 nog zelfs zo’n 500), is dat in 2017 gedaald tot ‘slechts’ 270. Ook de gemiddelde time-to-hire daalt dus, zij het niet héél snel. Maar goed, elke dag winst is natuurlijk wel winst, aldus de onderzoekers. En dat betekent: meer tijd om strategisch met je recruitment aan de gang te gaan, in plaats van nodeloze gesprekken te voeren die in merendeel op teleurstellingen uitlopen.

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners