‘In 2030 heeft de robot alle matching overgenomen’

Peter Boerman Op 18 juli 2017
Gem. leestijd 3 min 656x gelezen
Deel dit artikel:
‘In 2030 heeft de robot alle matching overgenomen’

Een vacature zetten en dan maar wachten wie reageert? Of als sollicitant een cv opsturen? In 2030 hoeft dat echt niet meer, voorspelt een nieuw rapport. Robots zoeken dan vanzelf de beste kandidaat voor de klus.

De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt, aldus de 20 experts die hebben bijgedragen aan The next era of human-machine partnerships, een rapport van het Institute for the Future en Dell Technologies. Niet alleen zal het werk zélf veranderen, ook hoe we dat werk vinden en hoe we mensen vinden om dat werk te doen staat volgens hen aan de vooravond van een ware revolutie.

‘Werk zal onherkenbaar veranderen’

‘De machine zal geen eind maken aan mensenwerk’, aldus de auteurs. ‘Maar werk zal wel onherkenbaar veranderen. Werk vinden zal in 2030 volledig op zijn kop komen te staan. Organisaties zullen hun werk en hun teamsamenstelling gaan automatiseren, het werk in steeds kleinere taken opdelen en vervolgens het beste talent voor elke taak zoeken.’

‘Werk vinden zal in 2030 volledig op zijn kop komen te staan’

De beste voor de taak gezocht

Nu nemen werkwillenden zélf nog het leeuwendeel van die zoektocht naar werk voor hun rekening. Maar in 2030 kunnen zij rustig achterover leunen, stelt het rapport. ‘Werkgevers zullen elkaar beconcurreren om het beste talent. De vaardigheden en competenties van individuen worden steeds beter inzichtelijk, dankzij reputatie-indexen, data-visualisatie en smart analytics. Organisaties hoeven dan alleen nog maar de beste mensen voor de concrete taak te zoeken.’

Volledig geautomatiseerd

En ten overvloede: dat zoeken hoeven werkgevers dan dus ook niet meer zelf met de hand te doen, maar dat gaat dan volledig geautomatiseerd. ‘Organisaties zullen menselijke bronnen kunnen activeren, deactiveren en gebruiken wanneer en waar dat maar nodig is. Dat zal organisaties niet alleen leaner en meer concurrerend maken, het zal ook de vaste kosten enorm terugdringen’, zo wordt voorspeld.

‘Organisaties kunnen in 2030 menselijke bronnen activeren, deactiveren en gebruiken wanneer en waar dat maar nodig is’

Functies opsplitsen in taken

Om daarop voor te bereiden, raadt het Institute of the Future bedrijven aan om nu al hun functies in kleinere taken en verantwoordelijkheden op te splitsen. Op digitale platformen kun je die taken vervolgens weer uitzetten bij mensen die de vaardigheid om die taak uit te voeren onder de knie hebben.

Samenwerken over de hele wereld

Zo’n benadering levert ‘nieuwe mogelijkheden op voor een pool aan talent van over werkelijk de hele wereld’, aldus de onderzoekers. ‘Geavanceerde samenwerkingstools maken het teams en zelfstandige werknemers mogelijk om op grote afstand en in verschillende tijdzones samen te werken.’ Dat biedt volgens het rapport veel kans voor mensen in Zuid-Azië en het zuidelijk deel van Afrika; mensen die echt wel iets kunnen, maar nu nauwelijks de gelegenheid krijgen daar iets mee te doen.

Kandidaten laten via VR hun skills zien

Het concept van ‘werk dat achter mensen aanzit’, in plaats van andersom, kan volgens het rapport ook veel bias voorkomen en ongewenst gebruik van stereotypes uitsluiten. ‘Door bijvoorbeeld virtual reality in het recruitmentproces te integreren, kunnen kandidaten in 2030 hun skills laten zien, zonder hun geslacht, leeftijd of afkomst te hoeven prijsgeven. Dat kan meer deuren openen voor mensen die historisch gezien minder kans hadden om hun vaardigheden te tonen.’

‘Werk dat achter mensen aanzit, in plaats van andersom, kan veel bias voorkomen’

Voorbeelden zijn er nu al

Vandaag de dag zijn er al voorbeelden te vinden van technologie die die kant op gaat, aldus het rapport. Zoals Glowork, een organisatie in het Midden-Oosten, die vrouwen daar een kans op werk geeft. Of Alice, een AI-platform dat vrouwelijke ondernemers helpt aan evenementen, mentoring en toegang tot kapitaal. Nu is het dus alleen nog wachten op technologie die zulke matching op grote schaal – ja, zelfs wereldschaal – mogelijk maakt.

We moeten de AI-output nog wel beoordelen

En wat dan, als de robot in 2030 alle matching tussen enerzijds organisatietaak en anderzijds menselijke skills voor zijn rekening neemt? Is er dan geen werk meer voor de recruiter over? Nou, dat valt gelukkig nog te bezien, aldus het rapport. ‘In 2030 wordt de nieuwe vaardigheid cruciaal om te output van een algoritme te interpreteren en te beoordelen. Het gaat er dan steeds meer om dat je betekenis kunt geven aan de output van de computer.’

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners