IT-markt weer op kookpunt: voor elke junior IT’er staan 26 vacatures klaar

Peter Boerman Op 26 mei 2017
Gem. leestijd 4 min 1716x gelezen
Deel dit artikel:
IT-markt weer op kookpunt: voor elke junior IT’er staan 26 vacatures klaar

De groei zwakt een beetje af, maar toch staat de vacaturemarkt voor IT’ers nog op een kookpunt, meldt nieuw onderzoek. Elke starter kan zelfs kiezen uit 26 (!) banen.

Ook om de medior IT-professionals wordt hard gevochten. Voor elke beschikbare mid-career IT’er staan 16 vacatures open. Omdat bedrijven een sterke voorkeur hebben voor mid-career en startende IT-professionals, aldus de onderzoekers, is de markt voor senior IT’ers een stuk minder oververhit. Maar ongeacht het niveau waarop gezocht wordt, ‘de vraag is veel hoger dan het aanbod’.

it'er schaars sterksen‘De vraag is niet te stoppen’

‘De vraag is niet te stoppen en blijft groot voor alles wat gerelateerd is aan de ontwikkeling van software’, stelt de Dutch IT labour market monitor for 2017. De markt roept voor de onderzoekers vergelijkingen op met die in 2006 en 2007, toen de IT’ers ook al niet aan te slepen waren en werkgevers steeds gekkere dingen gingen doen om ze binnen te halen.

Veel vacatures niet eens meer geadverteerd

Alhoewel het aantal gepubliceerde vacatures nog wel steeds toeneemt, zwakt die groei momenteel wel af, aldus het rapport van Sterksen en de Intelligence Group, dat zich baseert op cijfers van onder meer het AGO, Jobfeed, Jobdigger en DUO. ‘Maar we weten ook dat voor veel vacatures niet meer wordt geadverteerd, gegeven de lage respons op vacatures in deze doelgroep. Daarom is het moeilijk om te zeggen of de vraag ook echt de top nadert.’

sterksen it'er groei

De IT’er is ook steeds vaker zelfstandige

Daar komt bij dat er nog een groeiend deel van de IT-markt zich weinig aantrekt van vacatures. ‘We weten dat steeds meer IT-talent als zelfstandige werkt. Zeker op het mid-career niveau.’ Er zijn, zo wordt gesteld, bijna 50.000 IT’ers als zelfstandige aan de slag. Dat is zo’n 14 procent van het totaal aantal werkenden in de sector. En hun aantal groeit: zo’n 3 procent in 1 jaar.

Vrouwen: 18 procent, en zoekende

Volgens de onderzoekers wordt de IT-markt nog steeds gedomineerd door mannen. Liefst 82 procent is man, nog niet eens 1 op de 5 is vrouw. Die vrouwen zijn overigens wel mobieler op de arbeidsmarkt, zo blijkt. Met name de vrouwen die nu als zelfstandig IT’er werken, zijn relatief vaak op zoek naar een baan, stelt het onderzoek.

sterksen it'er

Goed nieuws: steeds meer studenten

Het rapport bevat ook goed nieuws voor wanhopige werkgevers. Het gaat niet over de hele linie heel hard, maar het aantal IT-studenten is wel groeiende, het afgelopen jaar zelfs met 12 procent. Op WO-niveau is de universiteit van Amsterdam koploper, bij de hbo’s Fontys Hogescholen in Brabant.

En opvallend: nauwelijks hoger salaris

Een opmerkelijke constatering in het onderzoek is dat de salarissen in de ICT-sector nauwelijks lijken te stijgen. Ondanks de enorme schaarste, ziet de IT’er zijn inkomen dus niet toenemen. De onderzoekers schrijven dat toe aan het gegeven dat bedrijven nog steeds vooral de jongere IT’er zoeken, en bovendien aan het feit dat ze zich baseren op in de vacatures genoemde salarisindicaties. De werkelijkheid kan dus een iets andere zijn.

‘IT-bedrijven kiezen verkeerde wervingsstrategie’

Volgens onderzoeker Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group, valt er op wervingsgebied voor de meeste IT-bedrijven dan ook nog heel wat te verbeteren. ‘Bedrijven kiezen er primair voor jonge hoger opgeleiden aan te trekken en/of om te scholen. Een lage prijs blijft daarbij een belangrijk uitgangspunt. Maar in hun arbeidsmarktcommunicatie, wervingsteksten en marktbenadering zien we nauwelijks ontwikkeling.’

sterksen it'er schaars

Scores ernstig onder de maat

Scores op de VacatureVerbeteraar voor IT-profielen blijven ‘ernstig onder de maat’, zegt Waasdorp. Daardoor wordt IT-talent te weinig aangesproken op voor hen relevante arbeidsvoorwaarden en pullfactoren. ‘Ook doelgroepkennis over het bereiken en bewegen van talent is nauwelijks aanwezig. Veel bedrijven kiezen primair voor de ‘hardere’ benadering van om- en bijscholen en sourcing via LinkedIn.’

Wat werkt wel?

Volgens Waasdorp zouden IT-bedrijven beter kunnen inzetten op:

  • Het ontwikkelen van de meer ervaren professionals
  • Investeren in arbeidsmarktcommunicatie en het verleiden van de doelgroep
  • Verbetering van de wervingsteksten (zoals vacatureteksten, Inmails, chatberichten)
  • Inspelen op de belangrijkste pullfactoren
  • Het benaderen van de 90.000 IT’ers die nu niet benaderd worden maar daar wel voor open staan

Schaarste vooral bij wie achterloopt

‘Het is onze ervaring dat vooral werkgevers en recruiters die hun data en strategie niet hebben aangepast aan deze tijd de schaarste aan IT’ers ervaren’, stelt Waasdorp. ‘Werkgevers die investeren in hun strategie, arbeidsvoorwaarden en originaliteit en die durf tonen in hun marktbewerking ervaren die schaarste in veel minder mate.’

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners