Arbeidsmarkt ‘springlevend’: 1,2 miljoen Nederlanders naar nieuwe baas

Peter Boerman Op 30 september 2016
Gem. leestijd 2 min 1819x gelezen
Deel dit artikel:
Arbeidsmarkt ‘springlevend’: 1,2 miljoen Nederlanders naar nieuwe baas

De arbeidsmarkt is momenteel springlevend. Niet alleen kregen 1,2 miljoen mensen een nieuwe baas, ook intern stroomden bijna een miljoen mensen door.

Het aantal mensen dat het afgelopen jaar van baan wisselde, steeg zo met 25 procent. En 14,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zegt bovendien actief om zich heen te kijken naar een nieuwe baan. Dat is een stijging van 3 procentpunt in 2 jaar.

Uitzonderlijk hoge cijfers

‘Uitzonderlijk hoge cijfers’, aldus de Intelligence Group, het onderzoeksbureau dat een analyse uitvoerde op het eigen Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Dit onderzoek wordt elk half jaar uitgevoerd onder bijna 8.000 mensen en representatief is voor de Nederlandse beroepsbevolking.

Behoorlijke stoelendans ontstaan

Het groeiende vertrouwen is te danken aan de aantrekkende economie en dalende werkloosheid, stellen de onderzoekers. Bedrijven zoeken aan de ene kant méér mensen. Maar doordat veel mensen een andere baan vinden, moeten ze aan de andere kant ook méér op zoek naar vervanging. Met een behoorlijke stoelendans als resultaat.

Werkgevers moeten actiever worden

De sterke toename van het aantal baanwisselaars – zowel in- als extern – en het grotere actieve aanbod maakt het voor werkgevers relatief makkelijk om te werven. Ze zullen zichzelf daarvoor wel actiever moeten opstellen, goede arbeidsvoorwaarden moeten bieden en werven waar het talent is”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Opvallend: vraag naar hoogopgeleiden valt weg

Opvallend in de analyse is dat juist bij hoger opgeleiden het wel mee lijkt te vallen met de schaarste. Het aanbod van hoger opgeleiden groeit namelijk harder dan de vraag. In het tweede kwartaal van 2016 bleef er veel vraag naar met name laag- en middelbaar opgeleiden, terwijl de vraag naar hoogopgeleiden juist stagneert. De vraag naar hoogopgeleide ICT’ers daalde zelfs in Q2-2016 in vergelijking met een jaar eerder.

arbeidsmarkt 'springlevend'

De groep in de badkuip groeit

“Zeer bijzonder”, stelt Waasdorp. Hij heeft het daarbij vooral over de groep in de zogeheten ‘badkuip’ van de arbeidsmarkt: de middenklasse, die relatief minder werkgelegenheidsgroei kent dan de groep aan de onder- en bovenkant van de arbeidsmarkt. De groep in de badkuip nam in het tweede kwartaal van dit jaar toe, voor het eerst in ruim 2 jaar. “Is het een momentopname? Een aanwijzing dat de arbeidsmarkt aan het veranderen is? Misschien juist een uitwerking van de wet WWZ en DBA? Dat zullen we zien op 14 november, als we de cijfers van het derde kwartaal bekend maken”, zegt Waasdorp.

Foto boven

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners