Beleeft sollicitatiegesprek via video nu zijn definitieve doorbraak?

Sollicitatiegesprekken kun je natuurlijk al járen via video doen, maar ‘dankzij’ het coronavirus lijkt het eindelijk zijn doorbraak te beleven. De hamvraag: houdt dit ook stand als straks (ooit) de crisis voorbij is?

Peter Boerman Op 18 maart 2020
Gem. leestijd 4 min 2035x gelezen
Deel dit artikel:
Beleeft sollicitatiegesprek via video nu zijn definitieve doorbraak?

Zoals elke crisis niet alleen ellende biedt, maar ook kansen om dingen voortaan anders te doen, doet ook de coronacrisis dat. Nu iedereen verplicht aan huis gekluisterd is, zien we zo ineens de doorbraak van videosolliciteren. Want nu een fysiek face-to-face sollicitatiegesprek nauwelijks meer mogelijk is, kun je via video natuurlijk wél nog kandidaten spreken.

‘Videointerviews geven de mogelijkheid veilig en toch betrokken te blijven.’

En tegenwoordig is er veel goede tooling beschikbaar om dat mogelijk te maken. Denk daarbij aan Nederlandse partijen als WeSeeDo, Flipbase of Cammio. Een buitenlands bedrijf als Interviewstream is zelfs al sinds 2003 met tooling hiervoor bezig. Het bedrijf kondigde deze week aan dat ze deze software zelfs gratis ter beschikking stellen in verband met het coronavirus. ‘We zien dat steeds meer bedrijven hun sollicitatieproces op afstand doorzetten en videointerviews geven de mogelijkheid om hiring managers en kandidaten veilig en toch betrokken bij elkaar te blijven’, aldus CEO Ron Wilson.

Ook de BBC viel het op

De BBC was het ook opgevallen. En het toenemende gebruik van video levert zelfs nóg een voordeel op, aldus de door de omroep geïnterviewde headhunters en recruiters. Kandidaten zijn nu immers niet meer zo veel onderweg of ergens heen aan het vliegen, ze zijn vrijwel direct beschikbaar. En via Skype, Zoom of WhatsApp is een contact dan zo gelegd. Ook fijn voor de kandidaten, aldus de BBC. ‘Online interviews nemen namelijk minder tijd van de kandidaat in beslag, en zijn vaak ook meer comfortabel.’

‘Een online interview en een live sollicitatiegesprek zijn twee heel verschillende ervaringen.’

Maar pas wel op, adviseert professioneel interviewcoach Sarah Johnston aan kandidaten. ‘Een online interview en een live sollicitatiegesprek zijn twee heel verschillende ervaringen. Je moet het dus wel voorbereiden. Voor veel werkzoekenden is het ook lastiger om verbinding met de interviewer te krijgen. Er is ook minder small talk en het is moeilijker om non-verbale signalen op te pikken.’ Iets wat natuurlijk ook geldt aan de kant van de recruiter.

‘Het klopt dat je bij een persoonlijk interview meer informatie vergaart. Maar deze informatie is zelden echt belangrijk.’

Alhoewel dat ook weer een voordeel kan zijn, want juist deze non-verbale signalen zijn vaak een bron van bias. Zoals ook één van de respondenten op het BBC-artikel opmerkte: ‘Ik heb zowel online als persoonlijke interviews zelf gehouden en zelf afgenomen. En het klopt dat je bij een persoonlijk interview meer informatie vergaart. Maar deze informatie is zelden echt belangrijk. Voor de kwaliteit van de aanname maakt het weinig uit, zo heb ik gemerkt.’

Hoe doe je het via video?

De bekende sollicitatiecoach Aaltje Vincent hield deze week nog een LinkedIn Live Event over hoe sollicitatiegesprekken te voeren via video, zowel voor de kandidaten als voor de recruiterkant. Want veel recruiters mogen er dan al mee vertrouwd zijn, voor veel anderen is het ook nog steeds erg wennen, weet ze, of zelfs de eerste keer.

Een goede voorbereiding speelt ook hier een rol, net als bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek.

Maar zó heel anders is een gesprek via video volgens haar nou ook weer niet. Een goede voorbereiding speelt namelijk ook hier een rol, net als bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek. Alleen moet je in de voorbereiding nu iets meer op de techniek letten. Testen, testen, testen dus. ‘Maar ook met solliciteren via video gaat het erom dat je als kandidaat een levendige eerste indruk maakt. Wat dat betreft is het precies hetzelfde.’

‘Geen muziek, verkeer, kinderen of honden.’

Haar advies voor iedereen die met solliciteren via video begint: zet alle andere programma’s uit, maak het liefst online verbinding via kabel of via stabiele wifi, en zorg dat je een rustige omgeving hebt qua geluid. ‘Geen muziek, verkeer, kinderen of honden.’ En speciaal voor recruiters en selecteurs: stel de andere kant van de lijn vooral gerust. Heb begrip voor je sollicitanten, geef een handleiding voor de tool die jíj gebruikt en stel de kandidaat een dag van tevoren al in staat om te oefenen met deze software. Dan gaat het namelijk niet meer om de techniek, maar kun je meteen naar de inhoud van het gesprek gaan.

Die doorbraak komt er nu wel

Diverse grote organisaties hebben al aangekondigd de live sollicitatiegesprekken zoveel mogelijk te vervangen door interviews via video. Zo heeft Google live interviews zelfs helemaal uitgebannen voor de komende tijd, en werkt alleen nog maar met Google Hangout. Ook Amazon en Facebook beperken de live sollicitatiegesprekken zoveel mogelijk, tot het absolute minimum.

Amazon, Google en Facebook hebben de live interviews al vrijwel uitgebannen.

Best een goed idee, aldus recruiter Jack Kelly op Forbes. ‘Is een interview via video niet altíjd veel makkelijker dan een gesprek waarvoor de kandidaat van kantoor moet wegsluipen, met een of ander slap excuus, waarna hij of zij de hele stad moet doorkruisen voor een gesprek, om vervolgens op kousenvoeten terug te komen, bang dat iemand erachter is gekomen?’ Sollicitatiegesprekken via video zijn volgens hem zelfs een ‘winnend scenario’, omdat organisaties er ook kosten mee besparen en bovendien het milieu ontzien, door onnodige reizen te voorkomen.

Als we er nu aan wennen, is er dan straks nog wel een weg terug?

Bovendien zijn er met solliciteren via video technisch veel meer mogelijkheden. Zo kun je makkelijk andere mensen het interview laten terugkijken, je kunt micro-expressies van de kandidaat analyseren, of je kunt een taalanalyse doen, om maar wat te noemen. De conclusie is dan ook dat de vraag niet is óf videosolliciteren nu gaat doorbreken, maar vooral of het straks ook de standaard manier wordt van solliciteren, zodra de corona-ellende min of meer achter de rug is. Als we er nu aan wennen, is er dan straks nog wel een weg terug?

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners