Bijna record aan vacatures per werkloze; ook aantal vaste banen groeit door

Peter Boerman Op 19 januari 2018
Gem. leestijd 3 min 989x gelezen
Deel dit artikel:
Bijna record aan vacatures per werkloze; ook aantal vaste banen groeit door

Terwijl de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, neemt ook het aantal vaste banen weer flink toe. Voor het eerst sinds de crisis, constateert ING in een nieuw rapport.

Dat de schaarste op de arbeidsmarkt groter wordt, leidt het Economisch Bureau van de bank af uit het aantal officiële werklozen per openstaande vacature. Dat is volgens hen namelijk gedaald van 7 in 2013 naar 2 in 2017. Nog niet zo laag als in 2008, het vorige laagterecord, maar die kant gaat het nu wel weer op.

aantal werklozen per vacature ing

Steeds meer vaste contracten

Met het krapper worden van de arbeidsmarkt lijkt ook een andere trend gestuit: die van de flexibilisering. In het onderzoek, dat 100 grafieken over de Nederlandse economie op een rij zet, valt op dat vooral vast contracten vorig jaar bijdroegen aan de groei van de werkgelegenheid.

Het aantal flexibele contracten bleef nagenoeg gelijk en het aantal zzp’ers daalde zelfs licht

Het aantal flexibele contracten bleef in diezelfde tijd nagenoeg gelijk en het aantal zzp’ers daalde zelfs licht. Overigens speelt hier misschien ook de Wet DBA een rol: die heeft het voor veel werkgevers minder aantrekkelijk gemaakt om zzp’ers in te schakelen.

meer vaste banen

Groei vooral in uitzendwerk en handel

De groei zit hem volgens ING vooral in het uitzendwerk en de handel. Maar het rapport laat ook zien dat eigenlijk in geen enkele sector de werkgelegenheid nog afneemt. Ook de bouw en de publieke sector (waaronder de zorg en het onderwijs) laten het afgelopen jaar weer een gestaag groeiende personeelsbehoefte zien.

banengroei

Nood het hoogst in bouw en industrie

De schaarste is overigens – weinig verrassend – het grootst in de industrie en de bouw. In die sectoren rapporteren zo’n 20 procent van de werkgevers dat ze moeite hebben vacatures te vervullen. Ook in de IT is de nood hoog, in het uitzendwerk is juist in 2017 een opvallende daling te zien in het aantal werkgevers dat zegt krapte te ervaren.

vooral in de bouw en industrie

Het goede nieuws: er is nog veel potentieel

Het goede nieuws van het rapport is dat er nog veel arbeidspotentieel onbenut is. De participatiegraad van de beroepsbevolking is sinds de crisis zelfs een beetje gedaald. Relatief zijn steeds minder mannen actief op de arbeidsmarkt, maar ook de progressie van vrouwen blijkt te stokken.

De participatiegraad van de beroepsbevolking is sinds de crisis zelfs een beetje gedaald

Als het aantal werkende mannen weer op het niveau zou komen van 2009, zou dat 150.000 nieuwe krachten op de arbeidsmarkt opleveren, aldus ING. Nog eens zo’n groep is te winnen als de voorheen stijgende trend van de arbeidsdeelname van vrouwen zich opnieuw zou doorzetten. Samen dus een potentieel van zeker nog zo’n 300.000 mensen, zo rekent ING voor.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners