Bottlenecks in Wet-DBA online in kaart gebracht

Peter Boerman Op 15 augustus 2016
Gem. leestijd 2 min 565x gelezen
Deel dit artikel:
Bottlenecks in Wet-DBA online in kaart gebracht

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties maakt veel tongen los. Arbeidsbemiddelaar HeadFirst heeft nu een online platform geopend waarop knelpunten worden geïnventariseerd.

De regeringspartijen in de Tweede Kamer schijnen al te hebben toegezegd de bottlenecks die op de site binnenstromen in ontvangst te willen nemen. Mike Korenvaar, financieel directeur van HeadFirst: ‘We hopen dat er uiteindelijk Kamervragen over gesteld gaan worden aan de Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, zodat de nieuwe wet kan worden aangescherpt en beter werkbaar wordt voor alle betrokken partijen.’

‘We hopen dat de nieuwe wet  wordt aangescherpt en beter werkbaar wordt voor alle partijen.’

Dan maar geen ZP’ers meer

Op het nieuwe feedbackplatform kunnen zelfstandig professionals (zp’ers), leveranciers (detacheerders) én opdrachtgevers hun ervaringen, bottlenecks en zorgen delen rond de wet DBA. HeadFirst is ermee begonnen vanwege de onduidelijkheid die heerst over de nieuwe wet. Volgens de bemiddelaar leidt deze ‘onrust in de markt’ er onder meer toe dat sommige opdrachtgevers overwegen te stoppen met de inzet van zp’ers. Met het online platform wil HeadFirst dan ook allereerst het politieke debat ‘opnieuw aanzwengelen’.

Secundaire doel

Het secundaire doel van het feedbackplatform is om de verschillende behoeftes in de markt in kaart te brengen. Wat zijn de bottlenecks? Welke branches ondervinden wel of juist geen hinder van de wet? Zijn er opdrachtgevers die door de veranderde wetgeving overwegen te stoppen met de inhuur van zp’ers? Is de wet de juiste manier om schijnzelfstandigheid tegen te gaan?

‘Wij willen dat politici een  volledig beeld krijgen van de uitwerkingen van de nieuwe wet in de praktijk.’

Korenvaar: ‘Momenteel worden veel modelovereenkomsten afgewezen door de fiscus, wat niet bevorderlijk is voor de verhouding tussen opdrachtgever en -nemer. Wij willen dat politici een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de uitwerkingen van de nieuwe wet in de praktijk.’

Lees meer over de wet-DBA

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners