Slechts 1 op de 9 kandidaten in Europa echt tevreden met de candidate experience

Slechts 1 op de 5 kandidaten wereldwijd is echt tevreden met de ervaring die hij bij zijn laatste sollicitatie gehad heeft. En in Europa is dit zelfs nog bijna de helft mínder. Wat valt hier nog allemaal aan te verbeteren?

Peter Boerman Op 18 juli 2023
Gem. leestijd 5 min 596x gelezen
Deel dit artikel:
Slechts 1 op de 9 kandidaten in Europa echt tevreden met de candidate experience

Schokkende cijfers, voor wie dacht dat alle aandacht die we de afgelopen jaren besteedden aan de candidate experience uiteindelijk ook zou moeten leiden tot meer tevreden kandidaten. Daarvan blijkt namelijk nog nauwelijks sprake, aldus het Inside the candidate experience-rapport van RPO-aanbieder PeopleScout. Weliswaar is er een flinke verbetering te zien ten opzichte van 2010, toen een soortgelijk onderzoek werd gehouden. Maar nog steeds is wereldwijd minder dan 20% van alle kandidaten echt tevreden over de experience. En het meest zorgelijke: in Europa (EMEA) zijn de cijfers nog eens de helft lager.

Tussen wat werkgevers doen en wat werkzoekenden verwachten gaapt nog altijd een grote kloof.

Kortom: er is nog heel veel ruimte voor verbetering. Tussen wat werkgevers zeggen dat ze doen en wat werkzoekenden verwachten gaapt nog altijd een kilometers grote kloof. We vatten de 5 voornaamste bevindingen nog even samen:

#1. Veel ontevredenheid ná sollicitatie

Opvallend: de grootste ontevredenheid zit in de fase ná de sollicitatie. Kandidaten hebben over het algemeen nog altijd nauwelijks enig idee wat er gebeurt nadat ze op de sollicitatieknop hebben gedrukt. Ze krijgen hoogstens een geautomatiseerde ontvangstbevestiging. Daarna begint het grote wachten....

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners