Coalitie Goed Werkgeverschap voor verbetering van arbeidsmigratie

Rotterdam heeft een belangrijke stap gezet om de omstandigheden voor arbeidsmigranten te verbeteren door de oprichting van de Coalitie Goed Werkgeverschap.

Redactie Op 13 augustus 2024
Gem. leestijd 2 min 242x gelezen
Deel dit artikel:
Coalitie Goed Werkgeverschap voor verbetering van arbeidsmigratie

Dit convenant tussen de gemeente Rotterdam en vijf grote lokale werkgevers in de logistiek, schoonmaak en facilitaire dienstverlening is gericht op het bevorderen van betere werkcondities voor arbeidsmigranten en het verbeteren van de algehele arbeidsomstandigheden in de regio.

Doelstellingen van de coalitie

De nieuwe coalitie wil voorkomen dat arbeidsmigranten in Rotterdam onder slechte omstandigheden moeten werken en leven. Op dit moment schieten de
woon- en werkomstandigheden regelmatig tekort. Het initiatief komt voort uit de noodzaak om de problemen rondom arbeidsmigratie – waaronder overlast in sommige wijken – op een gestructureerde manier aan te pakken en te zorgen voor een eerlijke en humane behandeling van deze groep werknemers. Volgens wethouder Tim Versnel (een van de sprekers op het congres Internationalisering van de Nederlandse arbeidsmarkt) leveren arbeidsmigranten een onmisbare bijdrage aan onze welvaart en onze maatschappij, maar gaat dit gepaard met onder andere overbewoning en overlast in de wijk. Zowel de arbeidsmigranten als de stad Rotterdam profiteren van de nieuwe coalitie. In Rotterdam wonen ruim 40.000 arbeidsmigranten uit de EU, voornamelijk uit Oost-Europa.

Actiepunten

De Coalitie Goed Werkgeverschap heeft een aantal concrete actiepunten geformuleerd:

  • De werkgevers in de coalitie zetten zich in voor inschrijving van arbeidsmigranten in de Basisregistratie Personen (BRP), al dan niet groepsgewijs.
  • De werkgevers zorgen voor het aanbieden van scholing en taallessen.
  • De werkgevers leven wet- en regelgeving en kwaliteitsnormen voor huisvesting na.
  • De werkgevers zijn lid van brancheorganisaties zoals ABU of NBBU.
  • De gemeente biedt scholingsvouchers en taaltrainingen aan.
  • De gemeente faciliteert groepsinschrijvingen in het BRP, ook op locatie van de werkgever.
  • De gemeente organiseert banenmarkten en verwijst werkzoekende arbeidsmigranten door naar coalitie-werkgevers.

Samenwerking is de sleutel

Het succes van de Coalitie Goed Werkgeverschap hangt in hoge mate af van de betrokkenheid van alle partijen. Bij de start hebben vijf bedrijven het convenant ondertekend: Tempo Team, Hago Zorg, Network People B.V., Labour Power Company, en People 21. De gemeente gaat actief op zoek naar meer werkgevers die zich willen aansluiten.

Verwachte impact

De hoopt dat arbeidsmigranten zich bewust worden van hun rechten en wil bonafide werkgevers een streepje voor geven. Wethouder Versnel zegt daarover: “Als binnen de arbeidsmigrantengemeenschap het besef groeit dat ze niet genoegen hoeven nemen met illegale huisvesting of slechte werkomstandigheden, dan neemt het relatieve voordeel dat malafide werkgevers hebben natuurlijk af en dat is ook wat ons motiveert. We gaan gezamenlijk uitdragen wat goed werkgeverschap is.”

Meer weten?

In 2023 vond de eerste editie plaats van het congres Internationalisering van de Nederlandse Arbeidsmarkt in Rotterdam. Op 9 september 2024 vindt in Den Haag de tweede editie plaats. Tijdens dit congres worden deelnemers geïnspireerd door de feiten, de context, de praktijk, best practices, dilemma’s, uitdagingen, problematiek en oplossingen. Geen heilige huisjes, wel feiten en de praktijk. Problemen én oplossingen. Schrijf je dus nú in:

Internationalisering

Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners