Je cv in ruil voor een cocktail: bij dit Vlaamse ziekenhuis solliciteer je gewoon op het strand

Lig je op het strand in het Belgische Knokke-Heist, en heb je zin een cocktail? Loop dan naar de Ambulance van AZ Zeno, want daar kun je solliciteren met uitzicht op zee, en meteen een drankje scoren. Hoe kwamen ze zo op dat idee?

Peter Boerman Op 21 juli 2023
Gem. leestijd 3 min 228x gelezen
Deel dit artikel:
Je cv in ruil voor een cocktail: bij dit Vlaamse ziekenhuis solliciteer je gewoon op het strand

Dat de schaarste in de zorg niet alleen een Nederlands probleem is, mag bekend verondersteld worden. Ook bij onze zuiderburen is de behoefte aan zorgpersoneel – en met name verpleegkundigen – groot. De verpleegkundige staat dan ook hoog in de top-10 van knelpuntberoepen in Vlaanderen. En vanwege zijn bijzondere ligging is het in de regio rond Knokke-Heist helemáál moeilijk om voldoende medewerkers te vinden.

Ook een partner, vriend of vriendin mag mee voor een gratis drankje.

Alhoewel… het Algemeen Ziekenhuis Zeno in de gemeente heeft wel één belangrijk voordeel: het ligt vrijwel direct aan het strand. En daar maakt het in zijn werving dan ook volop gebruik van. Zo kunnen werkzoekenden deze week terecht voor een lekkere cocktail/mocktail, in ruil voor hun cv. Volgende week kunnen ze dat nog eens doen, maar dan op de boulevard in het nabijgelegen Blankenberge, waar het ziekenhuis ook een vestiging heeft. En ook een partner, vriend of vriendin mag met de sollicitant mee voor een gratis drankje.

Met de voeten in het zand

‘We zoeken verschillende artsen, verpleegkundigen, paramedici, administratieve talenten, jobstudenten, medewerkers voor keuken/schoonmaak en zeker ook vrijwilligers’, zei Ruben Van Leeuwe, hoofd HR bij AZ Zeno vorig jaar, toen het een soortgelijke actie hield (maar dan eind augustus). ‘Afsluiten van de sollicitaties doen we met de voeten in het zand en met een cocktail in de hand. Werken mag ook een beetje fun zijn, nietwaar?’

‘Werken mag ook een beetje fun zijn, nietwaar?’

Het ziekenhuis, waar zo’n 900 mensen werken, hoopt vooral op een laagdrempelige kennismaking met eventuele kandidaten. Er zijn ook enkele collega’s van het ziekenhuis aanwezig om ervaringen uit te wisselen, en met wie sollicitanten een praatje kunnen maken. Een en ander vindt (tussen 13.00 en 18.00 uur) plaats bij de zogeheten Ambulance Ambiance, een speciale ziekenwagen die al sinds 2020 wordt ingezet voor wervingsdoeleinden.

‘Ik ben alvast enthousiast over de actie want ze is laagdrempelig en het doet de mensen ook wel nadenken’, aldus Isabelle De Brock, recruiter bij het AZ Zeno. De actie vorig jaar leverde gemiddeld zo’n 15 tot 20 cv’s per dag op. De moeite waard, vindt ze. ‘We delen ook flyers uit en de voorbijgangers komen soms kijken naar de ambulance en ze stellen ons vragen. We staan hier uiteindelijk niet alleen voor de inwoners, want ook als toerist kun je bijvoorbeeld je been breken en in het ziekenhuis terechtkomen.’

Ambulance Ambiance

De Ambulance Ambiance werd dus al in 2020 in gebruik genomen. Toen kwam het AZ Zeno ook met een eigen noodnummer voor sollicitanten. Het idee was destijds om met de omgebouwde oude ziekenwagen onder meer sollicitanten thuis op te gaan halen voor een gesprek in het ziekenhuis, of om het sollicitatiegesprek in de ambulance zelf te laten plaatsvinden, want dat was ook mogelijk. In de coronaperiode is de ambulance trouwens ook gebruikt om (alcoholvrije) cocktails uit te delen aan het personeel, als dank voor de extra inzet in die drukke tijd.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners