Nieuw onderzoek: voor geld kómen ze, voor cultuur blíjven ze binnen

Peter Boerman Op 26 januari 2017
Gem. leestijd 2 min 1284x gelezen
Deel dit artikel:
Nieuw onderzoek: voor geld kómen ze, voor cultuur blíjven ze binnen

Om talent binnen te hóúden is salaris niet doorslaggevend. Maar om talent aan te trekken wél, blijkt uit nieuw onderzoek.

‘Salaris kan helpen nieuw talent binnen de deur te krijgen, maar het is niet waarschijnlijk dat ze daar ook blijven, als je verder niet investeert in een positieve organisatiecultuur, die werknemers ook de gelegenheid geeft om carrière te maken.’ Dat schrijft Andrew Chamberlain, chief economist van Glassdoor Economic Research op de site van Harvard Business review.

Paradoxale conclusie

Uit twee onderzoeken van de jobsite blijkt een op het oog wat paradoxale conclusie. Het ene onderzoek laat zien dat het salaris voor werkzoekenden de belangrijkste factor is bij het overwegen van een baan. Het andere onderzoek (onder ruim 600.000 Glassdoor-gebruikers) toont aan dat voor werknemers de hoogte van het salaris nauwelijks bepalend is voor de tevredenheid. Hoe kan dat?

‘Dat salaris niet het belangrijkst is als het gaat om tevredenheid, weten we al 250 jaar’

Salaris onbelangrijk? Weten we al jáááren

Volgens Chamberlain is het wel te verklaren. Dat voor werknemers de cultuur en waarden van de organisatie belangrijk zijn, evenals de kwaliteit van het leiderschap en de loopbaanmogelijkheden, vindt hij zelfs weinig verrassend. ‘Dat salaris niet de belangrijkste factor is als het gaat om tevredenheid, weten we al 250 jaar.’

Zeker als je kunt kiezen, speelt salaris toch mee

Maar dat salaris voor werkzoekenden wel de doorslag kan geven, dat begrijpt hij aan de andere kant ook. ‘Zeker kandidaten die kunnen kiezen uit meerdere banen laten zeker de hoogte van het salaris meespelen in hun afweging. Een concurrerend pakket arbeidsvoorwaarden blijft in de strijd om talent dus cruciaal.’

factoren salaris cultuurHet geldt voor alle inkomensklassen

Opvallend aan het Glassdoor-onderzoek is dat alle inkomensklassen weinig belang hechten aan salaris. Hogere inkomensklassen (boven de 120.000 dollar) hechten wel iets meer waarde aan goed leiderschap, een positieve gedeelde cultuur en loopbaanmogelijkheden dan lagere inkomensklassen (tot 40.000 dollar). Maar bij beide groepen komt de hoogte van het salaris vrij onderaan op het prioriteitenlijstje voor de tevredenheid.

Ook bij lagere inkomens speelt de hoogte van het salaris nauwelijks een rol, zo blijkt

Hou het salaris toch maar in de gaten

Toch adviseert Chamberlain werkgevers wel om de salarishoogte scherp in de gaten te houden. ‘De arbeidsvoorwaarden mogen dan weinig voorspellende waarde hebben voor de tevredenheid van werknemers, het is nog steeds wél de doorslaggevende factor voor werkzoekenden. Al zul je daarna, als ze eenmaal binnen zijn, dus wel moeten laten zien dat je investeert in de cultuur, de gedeelde waarden, de kwaliteit van het leiderschap en de mogelijke loopbaanpaden.’

Geen push-, wel een pullfactor

Met andere woorden: als pullfactor kan de salarishoogte een belangrijke rol spelen. Maar als pushfactor zijn ineens heel andere aspecten bepalend. En tja, eerlijk gezegd: dat wisten we natuurlijk zelf ook al wel een tijdje. En anders vermoedden we het al wel. Al is het altijd fijn om eerdere onderzoeken nog eens bevestigd te zien…

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners