Daar gaan we weer eens: 10 nieuwe beroepen van de toekomst

Peter Boerman Op 05 september 2017
Gem. leestijd 2 min 6455x gelezen
Deel dit artikel:
Daar gaan we weer eens: 10 nieuwe beroepen van de toekomst

Banen verdwijnen, maar nieuwe banen komen ervoor terug. Waar kun je in 2050 (waarschijnlijk) je geld mee verdienen?

Zo af en toe duiken ze op, van die lijstjes met banen die nog wél toekomst hebben. Het blijft nattevingerwerk natuurlijk, maar een lijn is er meestal wel in te ontdekken. Grootste gemene deler: ze doen iets met data, met technologie, én met de zorg voor mensen. Opvallend is verder dat de lijstjes eigenlijk altijd wel weer allemaal nieuwe beroepen vermelden. Het Japanse technologiebedrijf Konica Minolta heeft recent ook een duit in het zakje gedaan, en komt tot de volgende 10 banen die in 2050 heel ‘gewoon’ zijn:

1. Medische robotbestuurder

Geavanceerde medische robots voeren nu al operaties met precisie en nauwkeurigheid uit. Dit ontwikkelt zich alleen maar verder in de toekomst. Deze robots besturen vereist een grondige kennis van de menselijke anatomie en hightech machines.

2. Cyber security-specialist

Ons leven speelt zich steeds meer online af. Daardoor worden we kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. Specialisten in dit vak zijn hun toekomst wel zeker, zo wordt steeds vaker gesteld.

3. Simulatie-engineer

Virtual Reality krijgt steeds meer invloed op ons leven. We hebben daarom meer mensen nodig om deze virtuele werelden te creëren. Creatievelingen met technische kennis staan vooraan in de rij om deze banen te krijgen.

4. Bouwspecialist

Er ontstaan steeds meer nieuwe manieren om te bouwen, bijvoorbeeld met behulp van 3D-ontwerpen en -printen. Gecombineerd met geavanceerde robotica, zorgt dit ervoor dat architecten sneller kunnen werken aan complexere projecten.

5. Transport-engineer

Ook de transportwereld maakt veel veranderingen door. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van supersnelle treinen. Deze hebben uiteraard ook onderhoud nodig en daar is een nieuwe generatie engineers voor nodig.

6. Genetisch adviseur

Ontwikkelingen op het gebied van genetica zorgen ervoor dat genetische abnormaliteiten voor de geboorte eenvoudiger kunnen worden voorspeld. Dit zorgt ervoor dat ouders meer kennis hebben over hun ongeboren kind. Aanstaande ouders hebben begeleiding nodig om bepaalde keuzes te maken indien er genetische afwijkingen zijn. Hier zal veel nieuwe werkgelegenheid ontstaan.

7. Mens-robot-interactiespecialist

Robots worden een onderdeel van ons dagelijkse leven. Aan technologiebedrijven de taak om robots zo te ontwikkelen dat ze doeltreffend met ons kunnen communiceren. Daarnaast is het belangrijk om mensen op te leiden zodat we op een juiste manier met robots leren omgaan.

8. Weer-controller

We weten steeds beter hoe weerpatronen werken. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om deze patronen te manipuleren en te beïnvloeden. Experts op dit gebied kunnen aangeven wanneer de beste tijd is om te oogsten en mogelijk natuurrampen voorkomen.

9. Ethische advocaat

Nieuwe technologieën brengen complexere ethische vragen met zich mee. Er is een groeiende behoefte aan advocaten en juristen die zich bezighouden met ethische vraagstukken.

10. Menselijke esthetici

Mensen leven gemiddeld steeds langer en schoonheid wordt steeds belangrijker in de samenleving. Er ontstaat een vraag naar specialistische cosmetisch chirurgen en tandartsen die kunnen omgaan met geavanceerde technologieën.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners