5 belangrijke learnings rondom het thema diversiteit

Hoe pas je het thema diversiteit succesvol toe in je organisatie? Wij haalden 5 learnings uit het boek 'Cultureel Diversiteitsbeleid'.

Redactie Op 21 januari 2020
Gem. leestijd 2 min 649x gelezen
Deel dit artikel:
5 belangrijke learnings rondom het thema diversiteit

cultureel diversiteitsbeleid diversiteitDiversiteit is een onderwerp dat de gemoederen aardig bezighoudt. Hoe kunnen recruiters hier een rol in spelen? In aanloop naar het Seminar Diversiteit & Inclusiviteit dat Werf& op 20 februari organiseert, doken we nog eens in het boek ‘Cultureel Diversiteitsbeleid‘ van Josje van Duin en Geert-Jan Waasdorp, en haalden er alvast 5 lessen uit die ook nu voor recruiters nog van waarde zijn:

#1. Vermeld geen voorkeurspositie in je vacature

Het melden van een voorkeurspositie, bijvoorbeeld voor mensen met een andere culturele achtergrond, werkt averechts. Kandidaten zijn dan juist minder geneigd om te reageren, omdat ze aangenomen willen worden vanwege hun kwaliteit en niet vanwege hun geslacht of etnische achtergrond. 

#2. Investeer in culturele netwerken

Om de gewenste kandidaten te vinden, zijn culturele netwerken van groot belang. De netwerken van je eigen medewerkers kunnen ingezet worden, maar je moet ook op zoek gaan naar nieuwe culturele netwerken. Denk bijvoorbeeld aan universiteiten waar veel verschillende mensen bij een studenten- of studievereniging zitten.

#3. Werk met een mentor/coachsysteem

Door met een mentor- of coachsysteem te werken kun je als organisatie eventuele problemen vroegtijdig signaleren. Iedereen kan een coach zijn. De enige voorwaarde is dat deze persoon open is, weinig regels voorschrijft en de ander waardeert ongeacht zijn of haar achtergrond. Een goed rolmodel in de organisatie heeft bovendien een positieve impact op de perceptie van het bedrijf bij (aanstaande) werknemers.

Door een coach kunnen problemen vroegtijdig gesignaleerd worden

#4. Zorg voor commitment van het topmanagement 

In de praktijk blijkt dat veel initiatieven op het gebied van het diversiteitsbeleid vallen of staan met degene die de kar trekt. Als die persoon vervolgens vertrekt of een andere functie krijgt, komt er weinig tot niets meer terecht van het beleid. Hiermee geef je als bedrijf aan dat het onderwerp nooit intrinsiek van belang is geweest. Daarom is het belangrijk dat juist het topmanagement oprecht belang hecht aan het diversiteitsbeleid. Dan is continuïteit gewaarborgd.

#5. Zet recruiters in met verschillende achtergronden

Een recruiter met bijvoorbeeld een gemengde of niet-Nederlandse achtergrond is een ervaringsdeskundige en kan verschillende cv’s beter inschatten. Zo hebben organisaties meer kans om een brug te slaan naar alle groepen op de arbeidsmarkt. Kandidaten zullen zich eerder aangesproken voelen en zien dat het bedrijf diversiteit hoog in het vaandel heeft staan.

Meer weten?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis het volledige e-book ‘Cultureel Diversiteitsbeleid‘ door Josje van Duin en Geert-Jan Waasdorp. Je e-mailadres kan gebruikt worden voor mailings over diversiteit.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners