De baas worden? Dat doen we liever niet meer

Peter Boerman Op 13 september 2014 Gem. leestijd 1 min1440x gelezen
Deel dit artikel:
De baas worden? Dat doen we liever niet meer

Ongeveer twee derde van de werknemers heeft geen enkele ambitie voor een leiderschapspositie, terwijl nog slechts 7 procent gaat voor de hoogste banen in een organisatie.

Dat blijkt uit online onderzoek van CareerBuilder, onder 3.625 Amerikaanse fulltime werknemers. Traditiegetrouw zijn het nog vooral de mannen die wel oog hebben voor een managersfunctie (40 procent tegenover 29 procent onder de vrouwen). Opmerkelijk genoeg blijkt uit het onderzoek dat Afro-Amerikanen (39%) en LGBT-medewerkers (44%) meer dan gemiddeld een leiderschapsrol ambiëren.

Tevreden

Waarom er zo weinig ambitie is onder de huidige generatie? Een meerderheid van de ondervraagden (52%) zegt simpelweg tevreden te zijn in de huidige functie, terwijl ruim een derde (34%) zegt de work/lifebalance niet te willen opofferen. Nog eens 17% denkt de juiste opleiding te missen voor een leiderspositie.

Glazen plafond

In het onderzoek blijkt dat 20 procent van de ondervraagden een glazen plafond in de eigen organisatie ervaart: een onzichtbare barrière voor vrouwen en minderheden om hogere posities te bereiken. Van de organisaties heeft ruim een kwart initiatieven om leiderschapsposities open te stellen voor vrouwen en minderheden.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency