De baas worden? Dat doen we liever niet meer

Peter Boerman Op 13 september 2014
Gem. leestijd < 1 minuut 1447x gelezen
Deel dit artikel:
De baas worden? Dat doen we liever niet meer

Ongeveer twee derde van de werknemers heeft geen enkele ambitie voor een leiderschapspositie, terwijl nog slechts 7 procent gaat voor de hoogste banen in een organisatie.

Dat blijkt uit online onderzoek van CareerBuilder, onder 3.625 Amerikaanse fulltime werknemers. Traditiegetrouw zijn het nog vooral de mannen die wel oog hebben voor een managersfunctie (40 procent tegenover 29 procent onder de vrouwen). Opmerkelijk genoeg blijkt uit het onderzoek dat Afro-Amerikanen (39%) en LGBT-medewerkers (44%) meer dan gemiddeld een leiderschapsrol ambiëren.

Tevreden

Waarom er zo weinig ambitie is onder de huidige generatie? Een meerderheid van de ondervraagden (52%) zegt simpelweg tevreden te zijn in de huidige functie, terwijl ruim een derde (34%) zegt de work/lifebalance niet te willen opofferen. Nog eens 17% denkt de juiste opleiding te missen voor een leiderspositie.

Glazen plafond

In het onderzoek blijkt dat 20 procent van de ondervraagden een glazen plafond in de eigen organisatie ervaart: een onzichtbare barrière voor vrouwen en minderheden om hogere posities te bereiken. Van de organisaties heeft ruim een kwart initiatieven om leiderschapsposities open te stellen voor vrouwen en minderheden.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners