Hoe Europcar met betere teksten zijn vacatures ineens wél wist te vervullen

‘We hebben echt mensen nodig. Wat kunnen we doen?’. Toen de hiring manager van Europcar die vraag stelde aan Wendy Wesselink van Noordennen, vond zij het antwoord in: betere vacatureteksten. Nu gaat de werving ineens een stuk sneller.

Redactie Op 16 december 2019
Gem. leestijd 3 min 1481x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe Europcar met betere teksten zijn vacatures ineens wél wist te vervullen

Als Europcar voorheen een vacature plaatste, kwam het wel eens voor dat de teller bleef steken op… 0 sollicitaties. De vacatures verschenen wel op Automotive Vacaturebank, de leidende vacaturebank in deze branche, maar vanwege de verouderde inhoud van de teksten, werd het vaak meer een kwestie van post and pray. En die pray, dat bleek vaak een gebed zonder end.

‘Soms werden concessies gedaan. Maar dit werkte niet, want deze mensen vertrokken vaak ook weer snel.’

Wesselink van Noordennen, Coördinator HRM administratie & arbeidsmarktcommunicatie bij de Spuigroep: ‘De teksten waren wat ouderwets. Ook werd er niets gedaan met gesponsorde vacatures. Dit zorgde ervoor dat er soms concessies werden gedaan als kandidaten die niet helemaal voldeden aan het gewenste profiel toch de baan kregen. We merkten dat dit niet werkte, omdat deze medewerkers weer snel uit dienst gingen.’

Wat te doen?

Europcar Autoverhuur is een van de grootste autoverhuurbedrijven van Nederland. Het is onderdeel van Spuigroep B.V, een bedrijf dat bestaat uit diverse werkmaatschappijen op het gebied van autoleasing, autoverhuur, aanhangwagenverhuur en de exploitatie van tankstations. Spuigroep ondersteunt Europcar Autoverhuur, Boedelbak en Multilease. Maar ook Motorhuis, BB&L, Autoschadehuis en Achilles Brandstoffen Maatschappij horen erbij.

Wereldwijd heeft Europcar International ruim 10.000 vestigingen in 130 verschillende landen. bij het bedrijf werkt een groot aantal medewerkers met een lange staat van dienst. Zo zijn er mensen die zijn begonnen als student en daarna doorgroeiden naar een manager- of directiefunctie. Een bedrijf voor verschillende soorten werknemers dus, maar hoe haal je die het beste binnen?

Toen dat steeds moeilijker bleek te worden, besloot Spuigroep de Recruitment Accelerator in te schakelen. En met resultaat. Betere vacatureteksten? Het was nu binnen 3 dagen geregeld, compleet met een wervingsadvies wáár de vacatures bekend te maken. Zo gingen de vacatures van Europcar gesponsord online op Indeed, waar de reacties al snel binnen kwamen. De eerste selectie kon op die manier veel sneller worden gemaakt. Zo waren eind september al 5 van de 6 spoedvacatures vervuld. Ook de niet-gesponsorde vacatures liepen ineens veel beter, dankzij de herschreven teksten. Gemiddeld duurde de procedure voorheen enkele maanden. Dat is nu verkort naar tussen de 1 en 4 weken. Op de nieuwe vacatures kwamen gemiddeld zo’n 10 tot 20 reacties.

Effect op de langere termijn

Wesselink van Noordennen: ‘In diezelfde periode gaf de Manager Operations aan dat hij een hele nieuwe functie had binnen Europcar, namelijk Manager Rotterdam Haven, een vestiging met alleen bussen en vrachtauto’s. Ook hier bleek de herschreven vacaturetekst een succes. We merken ook dat we met de tips die we kregen ook andere vacatures kunnen herschrijven met frisse, aansprekende teksten die meer respons opleveren.’

‘In 2020 zetten we onderwerpen als employer branding, candidate experience en onboarding op de kaart.’

Daarnaast zorgde de geautomatiseerde vacature-intake ervoor dat de hiring manager zich nu meer bewust is van het proces. ‘Ik houd hem nu meer op de hoogte, ook tussendoor, en vraag wat de status is, zodat we snel kunnen schakelen.’ Verdere plannen voor 2020 zijn er natuurlijk ook: ‘We willen een werkenbij-site met ATS implementeren. Daarnaast zetten we onderwerpen als employer branding, candidate experience en onboarding op de kaart. Alles staat bij ons nog wel in de kinderschoenen, maar de plannen zijn klaar om uitgevoerd te worden. De eerste stappen zijn gezet, nu doorpakken!’

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners