De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in de maand april

Peter Boerman Op 01 mei 2019
Gem. leestijd 5 min 1524x gelezen
Deel dit artikel:
De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in de maand april

Wat gebeurde er de afgelopen maand in recruitment? Werf& geeft dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. Zo pikten we er ook in april weer 7 opvallende trends en ontwikkelingen uit.

Aanslagen in Sri Lanka, de Notre Dame in brand, in Nederland Duitse paasvuren die tot ver in de Randstad te ruiken waren: april was wereldwijd wat je noemt: een hete maand… Maar wat gebeurde er eigenlijk allemaal in de wereld van de werving en selectie?

#1. Arbeidsmarkt wordt steeds vaker ‘Chefsache

Het belang van werving en selectie dringt steeds vaker door tot in de allerhoogste bestuurskamers. Zo speelt de arbeidsmarkt ‘een grote rol’ bij 8 van de 10 sectoren, en is het onderwerp op de boardroom-agenda’s ‘zeer sterk gestegen’, aldus het ‘Berenschot Strategy Trends 2019′-rapport. Voor directeuren in de Bouw (50%), Onderwijs, Research & Overheid (43%) en Zorg & Life Sciences (35%) heeft dit onderwerp inmiddels zelfs de allergrootste impact op de strategie, zo blijkt, nog meer dan bijvoorbeeld innovatie.

#2. Aantal vacatures nog steeds op recordniveau

Het toenemend belang van personeel is niet zo verwonderlijk, gezien de enorme krapte. Zo tikte het aantal online verschenen vacatures in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw (ruim) de 4 miljoen online aan. Daarmee blijft het aantal vacatures op recordniveau, meldt Jobfeed. In het tweede kwartaal van vorig jaar haalde het aantal online vacatures voor het eerst de 4 miljoen.

Opvallend is dat het in steeds meer vacatures om een fulltime functie gaat: van 65% in 2018 naar 70% nu

Als alle dubbelingen eruit worden gehaald, ging het in het eerste kwartaal om 728.144 unieke vacatures. Dat is zo’n 7 vacatures op 100 banen in Nederland, of: 1 vacature op ongeveer 14 werkenden. Opvallend is ook dat in steeds meer vacatures wordt aangegeven dat het gaat om een fulltime functie. Gold dat in 2018 nog voor 65% van de vacatures, inmiddels is dat opgelopen tot bijna 70%.

#3. LinkedIn (iets) minder aantrekkelijk voor werkzoekende

LinkedIn heeft het steeds moeilijker onder recruiters, maar begint nu ook voor werkzoekenden minder interessant te worden, zo lijkt het. Althans, de aparte Job Search-app, waarmee werkzoekenden onder meer searches konden creëren en direct konden solliciteren, scheidt ermee uit. Gebruikers van de in 2014 geïntroduceerde app mogen nu overstappen op de algemene LinkedIn-app, aldus het bedrijf.

#4. ‘Nog zo’n 130.000 matches mogelijk’

state of the stateUit UWV-cijfers blijkt dat eind 2018 zo’n 253.000 vacatures openstonden. Daarvan zijn er 190.000 bestempeld als ‘krap’, wat betekent dat er weinig kandidaten zijn en veel vacatures. Maar op hetzelfde moment is er ook nog steeds een grote groep mensen die geen werk kan vinden. Hoe kan dat nou?

Om op die vraag een antwoord te vinden, hebben werkgeversvereniging AWVN, Deloitte en het UWV de handen ineen geslagen en ‘verborgen matches’ op de arbeidsmarkt onderzocht. In april kwamen ze met hun conclusie: nog zeker 130.000 werkzoekenden kunnen best een baan vinden, als we met z’n allen wat ruimer durven te kijken. Dat wil zeggen: op een analytische manier. Dan blijken er per beroep met relatief weinig vacatures namelijk wel 8 goed vergelijkbare functies met relatief véél vacatures te zijn.

nog zeker 130.000 werkzoekenden kunnen een baan vinden, als we met z’n allen wat ruimer durven kijken

Voor het onderzoek zijn de functieprofielen van 274 functies met elkaar vergeleken. Voor elke functiecombinatie levert die analyse een vergelijkbaarheidsscore op (zie hier de interactieve tool). Daarnaast is gekeken in hoeverre de gevraagde competenties overeenkomen. Van alle functiesmatches, worden alleen die voorgesteld die op beide criteria hoog scoren en die een overbrugbaar verschil hebben in werk- en denkniveau.

#5. Bouwbedrijven slaan handen ineen

Eerder in april berichtten we al over de campagne waarmee Essent 9 partnerbedrijven gaat ondersteunen in de zoektocht naar personeel voor de energietransitie. Maar het is bepaald niet de enige samenwerking op dat gebied. Ook 20 partijen uit het bedrijfsleven in de bouw, overheid, onderwijs en vakbonden slaan de handen ineen om samen grootschalig te gaan werven voor verduurzaming van woonwijken.

mensen maken transitie aprilHiervoor hebben zij op 17 april in Den Haag de intentieverklaring ‘Mensen maken de transitie’ getekend. De partijen willen er samen niet alleen voor zorgen dat er meer mensen aangetrokken worden, maar ook dat tegelijkertijd schaars personeel slim wordt ingezet, waarbij de partijen leren van elkaars ervaringen in andere wijken. Er komen volgens de verklaring onder meer baan- en werkgaranties voor mbo-studenten, stageplekken, en onderwijs op maat. Ook worden mensen met een afstand naar werk erbij betrokken.

#6. Cv’s nog vol leugens en bedrog

Leugentje om bestwil op je cv? Je bent niet de enige. Levent Bedrijfsrecherche onderzocht 10.000 cv’s en ontdekte dat in 75 procent van de gescreende cv’s onwaarheden stonden, en 25 procent daarvan waren échte leugens, schreef het AD vorige maand. Opvallend detail: de HR-branche spande de kroon. Van de cv’s in deze sector werd 10,8 procent beoordeeld als ‘negatief’. Dat wil zeggen dat er feiten of omstandigheden bij de screening naar voren kwamen die een risico zouden kunnen vormen voor de organisatie.

In de HR-branche werd 10,8 procent van de cv’s beoordeeld als ‘negatief’, oftewel: een risico

Het onderzoeksbureau haalde overigens ook nog op een andere manier het nieuws in april. Er werden zelfs Kamervragen gesteld toen bleek dat een Somalische man die bij verschillende banken werkte volgens het bedrijf ‘voor 99,9 procent’ voldoet aan het profiel van een ‘een mol vanuit terroristische hoek’. Klopt de screening bij banken wel, wilden verschillende partijen daarop weten van minister Wopke Hoekstra.

#7. Kinderen maken clip om leerkracht te vinden

Dat leerkrachten vinden voor basisscholen moeilijk is, dat is bepaald geen geheim. Zeker in een provincie als Zuid-Holland, waar bijna 600 vacatures openstaan. Maar ook een schooldirecteur vinden is steeds lastiger. Leerlingen van basisschool Lucas van Leyden hebben daarom een nieuw middel ingezet bij de werving, meldt UnityNU, streekomroep voor Leiden: een videoclip.

De kijker wordt in de wervingsvideo door de leerlingen rondgeleid op de twee locaties in de binnenstad van Leiden. Of het werkt? Dat is nog even afwachten. Ontwapenend is het in elk geval wel…

#8. Cartoon van de maand

9 tot 5 2 april

9 tot 5 3 april

Bron: van9tot5

De maand in werving

In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we de belangrijkste trends en ontwikkelingen die voor iedereen actief in de wereld van werving en selectie van belang zijn. Iets gemist? Meld het ons!

Lees ook:

[tu_countdown id=60366 design=17][/tu_countdown]

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners