‘De meeste recruitmentsites zijn van de categorie 13 in een dozijn’

Peter Boerman Op 30 september 2014
Gem. leestijd 3 min 2238x gelezen
Deel dit artikel:
‘De meeste recruitmentsites zijn van de categorie 13 in een dozijn’

In aanloop naar Digitaal-Werven interviewt Werf& een aantal grote spelers in de markt van de online arbeidsmarktcommunicatie. Deze keer: Ricardo Risamasu, directeur bij Concepts2Go. ‘Recruitmentsites draaien om VVBB: vinden, verleiden, boeien en betrekken.’

#1. Hoe gaat het nu? Zien jullie dat de markt aantrekt dan wel verandert?

‘We zien de markt zeker aantrekken. Wij werken veel voor professionele intermediairs en zij staan vooraan in de marktontwikkeling. Het aantal vacatures stijgt weer. Online neemt inmiddels een strategische en onmisbare plaats in voor recruitment.

De klantvraag wordt ook professioneler. Klanten zijn zich bewust van het belang van een sterk werkgeversmerk en hebben steeds meer wensen op bijvoorbeeld het vlak van connectivity en integratie met (interne) systemen. Heel veel recruitment- en werkenbij-sites zijn helaas van de categorie ’13 in een dozijn’. En de zogenaamd ‘goede’ careersites zitten vol met allerlei toeters en bellen die alleen de recruitmentindustrie belangrijk vindt. De nieuwste sites zetten gelukkig de bezoeker weer centraal en passen techniek en tooltjes alleen toe als ze ook relevant zijn op dat moment, op die plaats en binnen die context.’

trfnnce

#2. Wat zien jullie als belangrijkste nieuwe trend in het maken van recruitmentsites?

‘De werkenbij-site wordt steeds meer een marketingplatform waarbij zowel de externe als de interne arbeidsmarkt wordt aangesproken. Ofwel: een integrale aanpak van kanalen en markten, waarbij het de uitdaging is om de juiste mensen te vinden door actieve werving. Het is de kunst om talent te verleiden tot aanmelden, abonneren, inschrijven of solliciteren. Het is ook de kunst hen te betrekken bij de cultuur, actualiteiten en ontwikkelingen van de organisatie. En te zorgen dat je hen boeit. Bij voorkeur relevant en interessant. Met andere woorden, recruitmentsites draaien om VVBB; vinden, verleiden, boeien en betrekken.

Een goede recruitmentsite vertelt het verhaal van de organisatie, authentiek en eerlijk. Waar de organisatie in gelooft en wat haar onderscheidt van andere organisaties. Zo durft de financieel dienstverlener TriFinance te vertellen dat ze gelooft dat medewerkers belangrijker zijn dan klanten. De TriFinance-medewerker staat op de careersite dan ook centraal (in woord en beeld), midden in het netwerk van gespecialiseerde businessunits. De organisatie en haar klanten groeien doordat ze de medewerkers optimaal faciliteert en stimuleert tot persoonlijke ontwikkeling en groei.’

ricris

#3. Wat is volgens jullie het belangrijkste aspect van een recruitmentsite anno 2014?

‘Het belangrijkste aspect is dat je de júiste mensen aanspreekt en een duurzame relatie opbouwt. Het gaat er niet om dat er zoveel mogelijk mensen reageren op je vacatures, maar dat je precies die personen bereikt die vermoeden dat de organisatie bij hen past. Sterke (werkgevers-)merken worden eerder gekozen, groeien en ontwikkelen sneller en zijn aantrekkelijke werkgevers, aldus bestsellerauteur Simon Sinek (The Golden Circle).

Of dit nu gebeurt op de sociale media, op het web via een smartphone of laptop, uit een Google-zoekopdracht of via een e-mailing, de techniek moet simpelweg ervoor zorgen dat deze duurzame relatie eenvoudig, zonder gedoe, goed in stand wordt gehouden. De gemiddelde iPhone-gebruiker let ook niet op alle toegepaste en onderliggende technieken. Als het intuïtief werkt, is het pas goed genoeg.

Zonder communicatieconcept geen goede recruitmentsite. Enorme kennis en ervaring van technologie, recruitmentprocessen, integraties met interne systemen, veiligheid en intelligence is vereist, denken wij. Techniek en proces staan echter wel altijd in dienst van beleving.’

Meer weten over hoe je een goede recruitmentsite bouwt? Of benieuwd wie de beste digitale sollicitatie-ervaring biedt? Kom dan op 7 oktober naar Digitaal-Werven!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners