De recruiters zijn nog steeds niet aan te slépen (al neemt de vraag wel iets af)

Peter Boerman Op 27 maart 2019
Gem. leestijd 3 min 1289x gelezen
Deel dit artikel:
De recruiters zijn nog steeds niet aan te slépen (al neemt de vraag wel iets af)

Het aantal vacatures voor HR-medewerkers steeg vorig jaar met maar liefst 35 procent, zo blijkt uit recent onderzoek. Vooral recruiters zijn nog steeds niet aan te slépen, al neemt de vraag naar hen wel iets af.

Het aantal unieke (online) vacatures voor professionals die werken in het HR-vakgebied nam het afgelopen jaar met 35 procent toe, meldt onderzoek van Intelligence Group in opdracht van HR-specialist Compagnon. Vooral de functie van recruiter blijkt op dit moment lastig in te vullen. Zo blijkt iedere recruiter die actief een baan zoekt, nu de keuze te hebben uit maar liefst 8 verschillende vacatures.

‘Post and pray niet meer toereikend’

Voor iedere baanzoekende HR-specialist geldt dat hij of zij de keuze heeft uit 2 vacatures. “Deze cijfers hebben natuurlijk alles te maken met de huidige krappe arbeidsmarkt”, zegt Hetty Moll, directeur en oprichter van Compagnon. “Juist voor het HR-vakgebied geldt dat het aloude post and pray-beleid voor openstaande vacatures allang niet meer toereikend is. De voordeur moet open en de achterdeur dicht(er). Dit realiseren begint met kennis; wat willen de mensen en waarom gaan ze weg?”

Goed moment voor nieuwe baan

Het overschot aan HR-vacatures lijkt ook (positief) van invloed te zijn op de mate waarin de beroepsgroep actief is op de arbeidsmarkt. Maar liefst 63 procent van de HR-professionals en 72 procent van de recruiters zegt momenteel open te staan voor een nieuwe uitdaging. Onder de totale beroepsbevolking bedraagt dit slechts 56 procent.

“ook voor doorgewinterde professionals is het nu een goed moment om van baan te wisselen”

Moll: “Professionals uit het HR-vakgebied zitten door hun werk dicht op de arbeidsmarkt. Zij weten goed wat er speelt. Daarnaast beschikken ze vaak over een bovengemiddeld kennisniveau als het aankomt op solliciteren en de zoektocht naar een andere baan. Vooral voor jonge professionals zijn de perspectieven uitstekend. Maar ook voor doorgewinterde professionals is het nu een goed moment om van baan te wisselen.”

Reden voor baanwissel: flexibele werktijden op #1

Gevraagd naar wat zij de belangrijkste arbeidsvoorwaarde vinden, noemen professionals in het HR-vakgebied niet het salaris, maar: flexibele werktijden. Ook de mogelijkheid om thuis te werken staat bij beiden in de top-3 van arbeidsvoorwaarden. Waar 53 procent van werkend Nederland het salaris belangrijk vindt, ligt dit percentage onder zowel HR-professionals (44 procent) als recruiters (51 procent) aanzienlijk lager.

“in 2016 noemde van de recruiters 35% het salaris als belangrijkste arbeidsvoorwaarde, nu is dat 51%

Moll: “Salaris is een hygiënefactor geworden, die goed en passend moet zijn. Vooral voor recruiters geldt dat zij vlak na de crisis blij waren überhaupt nog een baan te hebben. We zien echter wel dat de laatste jaren het salaris voor hen steeds belangrijker is geworden. Dit blijkt ook uit het onderzoek; in 2016 noemde slechts 35 procent van de recruiters het salaris als de belangrijkste voorwaarde voor een baan, tegenover 51 procent nu.”

Recruiters 2x zo vaak als gemiddeld benaderd

Uit het onderzoek blijkt verder dat professionals uit het HR-vakgebied vaker worden benaderd voor een nieuwe baan dan werknemers uit andere sectoren. Zo zijn 6 op de 10 recruiters en 44 procent van de HR-specialisten het afgelopen kwartaal minstens één keer benaderd voor een nieuwe uitdaging. Wat de recruiters betreft is dit dubbel zoveel als het gemiddelde onder alle werkende Nederlanders (27 procent).

compagnon recruiters benaderfrequentie

Moll: “Zowel HR-professionals als recruiters zijn op dit moment zeer schaars. Daardoor worden zij vaker benaderd. Daarnaast beschikken vooral recruiters over een enorm netwerk. Ook daardoor zijn ze makkelijker te benaderen.”

Meer weten?

Weten hoeveel recruiters er eigenlijk zijn in Nederland? Of hoe de recruitmentprofessional van de toekomst eruitziet? Download dan nu het volledige rapport over de arbeidsmarkt van HR en recruitment in cijfers.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners