‘De zorgsector heeft geen personeelstekort, maar een communicatieprobleem’

Peter Boerman Op 09 oktober 2018
Gem. leestijd 3 min 3313x gelezen
Deel dit artikel:
‘De zorgsector heeft geen personeelstekort, maar een communicatieprobleem’

Ruim 230.000 Nederlanders zouden best graag in de zorg werken. Ze zijn daarvoor ook nog eens gekwalificeerd. Ze blijken echter nooit te worden benaderd, bereikt of gevonden door werkgevers in de branche.

“De zorgsector heeft dan ook geen personeelstekort, maar een arbeidsmarktcommunicatieprobleem”, concludeert Geert-Jan Waasdorp. “De tekorten in de branche worden sterk overdreven. We zien zelfs dat er nog steeds zorgwerkgevers zijn die hun werving moeten staken omdat ze te veel aanbod hebben.”

Is er eigenlijk wel schaarste in de zorgsector?

Waasdorp, directeur van de Intelligence Group, deed recent samen met Compagnon onderzoek naar de schaarste in de zorg. De resultaten van dat onderzoek komen in november beschikbaar, maar worden volgende week alvast exclusief gepresenteerd tijdens het Werf& Selectie Jaarcongres. Nu al kan echter gesteld worden dat voor werkgevers in de branche nog veel direct potentieel beschikbaar is.

32% van de mensen in de zorg wordt niet benaderd voor een andere baan, maar staat daar wel voor open

Zo kende de totale zorgsector afgelopen jaar zo’n 106.000 vacatures. Daar stonden slechts zo’n 34.300 actieve baanzoekers tegenover. Daardoor kan de doelgroep als ‘zeer schaars’ worden beschouwd. Maar aan de andere kant is er ook veel goed nieuws. Zo zegt 68 procent van de mensen die momenteel al in de zorg werken dat ze afgelopen jaar ‘nooit’ benaderd zijn voor een andere baan. En dat terwijl 32 procent van de totale doelgroep zegt daar wél voor open te staan, terwijl ze nu dus niet benaderd worden. Dit komt overeen met zo’n 167.000 personen, die dus gekwalificeerd én benaderbaar zijn.

vacatures in de zorgsector

204.000 mensen willen best overstappen

Daarnaast zeggen 204.000 mensen die nu niet in de zorg werken dat ze best een overstap naar de sector willen maken. Van hen heeft zelfs al 22 procent een zorggerelateerde opleiding voltooid. Van de huidige werklozen die zeggen aan de slag te willen in de zorg, heeft zelfs 69 procent een opleiding achter de rug die aan de zorg is gerelateerd. Daarnaast zijn er ook nog eens zo’n 10.200 zzp’ers die momenteel (willen) werken in de zorgsector, en aangeven best terug in loondienst te willen.

ruim 230.000 Nederlanders met een opleiding in de zorg worden nu niet benaderd, bereikt of gevonden

Al met al een groep van ruim 230.000 Nederlanders die nu al een zorggerelateerde opleiding achter de rug heeft, maar nu niet wordt benaderd, bereikt of gevonden. En dat is dan zelfs nog buiten de eveneens grote groep gerekend, die geen zorgopleiding op zak heeft, maar toch aangeeft best in de sector te willen werken. En die dus best via bij- en omscholing voor de zorg beschikbaar te maken is.

‘Meer professionele aanpak kan veel schelen’

“Een meer professionele aanpak van recruitment kan in de zorgsector nog veel verschil maken”, concludeert Waasdorp dan ook. “Sommige geschikte kandidaten worden nooit benaderd door werkgevers. Andere kandidaten wordt het bijna onmogelijk gemaakt om te solliciteren. Goede arbeidsmarktcommunicatie en een goede behandeling van geïnteresseerde kandidaten kunnen zorgwerkgevers dan ook zeker helpen hun tekorten te lijf te gaan.”

samantha vacatures in de zorgAlle resultaten horen?

Benieuwd naar het totale onderzoek? Meld je dan aan voor het Werf& Selectie Jaarcongres op 16 oktober in Amersfoort. Daar zal Frank Roders, directeur van Compagnon, weerwoord geven aan alle doemverhalen over de zorgsector en exclusief de eerste resultaten delen van het onderzoek, dat officieel in november verschijnt. Hij zal daarin worden bijgestaan door Samantha Bruurmijn, HR-directeur van Laurens (foto), die het onderzoek vanuit de praktijk zal toelichten.

Bekijk hier alvast de video van het congres:

Het Werf& Selectie Jaarcongres wordt mede mogelijk gemaakt door Driessen, Steam, Eelloo, MrWork, BlueCarpet, Compagnon, Jobsrepublic en Jobdigger.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners