Dit zijn de 10 beroepen die je zou kunnen gaan doen als je geen recruiter was

Een groot voordeel van de aandacht voor skills: je kunt makkelijker zien wat je ook nog kunt worden met de vaardigheden die je nu in je job gebruikt. Voor de recruiter levert die analyse een verrassende nummer 1 op….

Peter Boerman Op 04 april 2023
Gem. leestijd 3 min 1430x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de 10 beroepen die je zou kunnen gaan doen als je geen recruiter was

Ooit al eens eraan gedacht wat je zou worden als je geen recruiter zou zijn? Hoewel de mogelijkheden natuurlijk eindeloos zijn, biedt de skills-gerichte benadering daar tegenwoordig steeds meer concrete handvatten voor. Met die benadering kun je namelijk analyseren welke vaardigheden je in je huidige baan gebruikt, en in welke beroepen soortgelijke vaardigheden van pas komen.

Ooit al eens eraan gedacht wat je zou worden als je geen recruiter zou zijn?

Het is een benadering die al een tijdje toegepast wordt door bedrijven als SkillsCV, dat daarvoor input ontvangt van Jobdigger en theMatchbox. Adelbert Smal en Jan Govaerts, betrokken bij de laatste 2 namen, lieten eind maart tijdens Bureaurecruitment Live zien wat dat kan betekenen voor een functie die we allemaal kennen. Namelijk: de recruiter zelf.

De top-10 skills

En dan blijkt uit hun analyse allereerst dat de gemiddelde recruiter over deze top-10 skills beschikt:

 1. Verantwoordelijkheid
 2. Human Resource Management (HRM)
 3. Communicatieve vaardigheden
 4. Creatief
 5. Administratieve werkzaamheden
 6. Resultaatgericht
 7. Gesprekken voeren
 8. Organiseren
 9. Marketing
 10. Bevlogenheid

Misschien weinig verrassend, zou je zo op het eerste oog zeggen. Bevlogenheid, resultaatgerichtheid, gesprekken voeren, het is wat je je inderdaad zo’n beetje voorstelt bij wat een recruiter zoal doet en kan. Maar meer verrassend wordt het als je dat vervolgens vertaalt naar welke 10 beroepen met dit lijstje het meest overeenkomen. Want dan zien we ineens een nummer-1 waar waarschijnlijk toch niet veel recruiters zich meteen mee zullen associëren:

Top-10 alternatieve beroepen

 1. Administratief medewerker
 2. Accountmanager
 3. Medewerker klantenservice
 4. HR Adviseur
 5. Verkoopmedewerker
 6. Commercieel medewerker binnendienst
 7. Financieel administratief medewerker
 8. Management assistent
 9. Marketing medewerker
 10. HR medewerker

Niet alleen de administratief medewerker is verrassend, min of meer hetzelfde kun je natuurlijk zeggen van functies als ‘financieel-administratief medewerker’, ‘management assistent’ of ‘medewerker klantenservice’. Juist daarom is deze skills-gerichte benadering volgens Smal zo nuttig. ‘Normaal zul je als recruiter misschien niet zo snel kans maken bij dit soort functies. Maar als je kunt laten zien dat je over de vaardigheden beschikt die hierbij passen, wordt het al veel logischer hiernaartoe een overstap te maken.’

De skills die Jobdigger uit vacatures haalt zijn overigens verdeeld over ‘soft skills’, kennis, harde vaardigheden en talen. Dat blijkt (specifiek voor een IT-recruiter) de volgende lijstjes op te leveren:

Soft skills

 1. Verantwoordelijkheid
 2. Communicatieve vaardigheden
 3. Bevlogenheid
 4. Resultaatgericht
 5. Energiek
 6. Ambitieus
 7. Netwerken
 8. Stressbestendig
 9. Creatief

Kennis

 1. Sales
 2. Human Resource Management
 3. Financiële administratie
 4. Marketing
 5. Campagnes
 6. Accountmanagement
 7. Mensenkennis
 8. Sourcing
 9. Logistiek

Vaardigheden

 1. Administratieve werkzaamheden
 2. Gesprekken voeren
 3. Initiatief tonen
 4. Intakegesprekken
 5. Ontwikkelen
 6. Samenwerken
 7. Doorzettingsvermogen
 8. Werving & selectie
 9. Vacatureteksten schrijven

Talen

 1. Nederlands
 2. Engels
 3. Pools
 4. Duits
 5. Frans
 6. Roemeens
 7. Spaans

In totaal ging het dit jaar in de IT-sector om 1.798 vacatures, waarin maar liefst 16.130 verschillende skills werden genoemd. In een andere sector die Smal als voorbeeld noemde, de onderwijssector, ging het om 540 vacatures, met 4.372 verschillende skills. Hier werd bijvoorbeeld vaker een ‘Positieve instelling’ gevraagd, net als kunnen motiveren, en – weinig verrassend: kennis van de onderwijssector. Meer verrassend was waarschijnlijk de aandacht voor ‘targets‘ die bij de onderwijs-recruiter wel vaker opdook dan bij de IT-recruiter, net als misschien ook de vraag naar de skills ‘bellen’, en ‘stimuleren’.

Next generation matching

Govaerts ging in zijn bijdrage aan de presentatie overigens nog in op de Minggo-app, waarmee je als kandidaat niet alleen aangeeft welke functies je wél wilt doen, maar ook wat je absoluut níet wenst te doen. Ook kun je in deze app als kandidaat duidelijk maken welke skills je wel en juist ook niet wenst te gebruiken. Door dit structureel te doen, via de zogeheten Profile Booster, kun je steeds beter matchen, aldus de nauw betrokken Govaerts (links op de foto hieronder). ‘Next generation matching‘, noemt hij het zelfs.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners