Dit zijn de 5 belangrijkste arbeidsmarkttrends van het moment

Redactie Op 16 november 2018
Gem. leestijd 2 min 2198x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de 5 belangrijkste arbeidsmarkttrends van het moment

Tijdens het seminar Arbeidsmarkttrends 2019-2023 kwamen er uiteraard veel trends voorbij. Maar wat waren nou de belangrijkste? Wij lichten er 5 voor je uit.

Op donderdag 15 november vond het seminar Arbeidsmarkttrends 2019-2023 plaats met als sprekers Aad van der Werf en Geert-Jan Waasdorp. Hieronder de belangrijkste trends die zij bespraken:

#1. De flexibilisering zet door, ook nu

Een van de specifieke skills waarnaar de vraag steeds groter wordt, is flexibiliteit. Die moet niet alleen vanuit de werknemer komen, maar de kandidaat verwacht dat ook van het bedrijf waar hij of zij gaat werken. Flexibiliteit wordt namelijk steeds meer een factor van duurzame inzetbaarheid. Als organisatie grip krijgen op flexibilisering en weten hoe het in te zetten, vanuit welke gedachte, is dan ook cruciaal.

#2. Automatisering en robotisering hoog op de agenda

Inzetten op automatisering, robotisering en digitalisering om de productiviteit te verhogen staat hoog op vele agenda’s. (Nieuwe) Organisaties staan aan de vooravond van enorme investeringen. Een voorbeeld is de retail: we willen als consument alles steeds sneller hebben. We willen niet vandaag besteld, morgen in huis, maar nu besteld, over twee uur thuis. Alleen via verdere automatisering is die belofte ook waar te maken.

#3. Alles wordt een experience

Mensen willen een beleving. Dit geldt niet alleen voor je klanten, maar ook voor jezelf. Zorg dus dat het persoonlijk is en custom made (zoals bij Spotify en Netflix), door de wensen van je doelgroep te kennen en te volgen.

#4. De kandidaat wordt steeds beter voorbereid

Een experience bieden is voor een groot deel: verwachtingen managen. Nog voor het eerste sollicitatiegesprek moeten dus de verwachtingen, het interview, het proces en de vragen volstrekt duidelijk zijn voor de kandidaat. Candidate experience is namelijk belangrijker dan employee branding. Bovendien zie je hiervan snel resultaat en is het goed meetbaar. Een goed imago is immers fijn, maar met een slechte candidate experience is dat imago ook weer heel snel afgebroken.

#5. Bereik de 98% van de mensen die níet solliciteert

Zo’n 98% van de mensen die jouw website bezoeken, solliciteert uiteindelijk niet. Hoe zorg je ervoor dat je hen toch bereikt? Steeds meer tools richten zich op hoe je deze mensen toch kunt prikkelen. Denk aan chatbots, lead generation tooling en het variëren van content, voor verschillende doelgroepen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners