Draagvlak videosollicitatie onder studenten is groot

Peter Boerman Op 07 november 2012
Gem. leestijd 2 min 2433x gelezen
Deel dit artikel:
Draagvlak videosollicitatie onder studenten is groot

Het draagvlak voor online videosolliciteren onder studenten, starters en young professionals is groot. Velen van hen zijn bereid zich per webcam te presenteren aan een recruiter. Velen hebben al ervaring opgedaan met videodiensten zoals Skype, maar hebben dit nog niet gebruikt voor sollicitatie.

Bereidheid is groot

Dit blijkt uit een onderzoek naar het draagvlak voor en ervaring met videosolliciteren onder de bezoekers van het Careerevent in 2012. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van online videosollicitatieplatform Cammio. Als grootste voordelen van videosolliciteren wordt het besparen van reistijd genoemd, grootste nadeel is webcamvrees. Opvallend is dat liefst 83% van de 300 respondenten in meer of mindere mate bereid is zichzelf te presenteren per webcam, mits de recruiter de vragen ook per video stelt.  De bereidheid daalt als de sollicitant dezelfde vragen in tekstvorm krijgt voorgeschoteld. Het is recruiters dus aan te raden bij videosolliciteren de vragen per video te stellen.

Meer over videoscreening tijdens De Wereld Werft

Wil je meer weten over hoe je videoscreening kunt inzetten in de recruitmentprocedure? Kom dan naar de workshop online video screening tijdens De Wereld Werft.

Nog weinig ervaring met videosolliciteren

Ondanks het grote draagvlak voor videosolliciteren en het feit dat al 82% van de ondervraagden al ervaring heeft met gratis videodiensten zoals Skype en Facetime, heeft slechts 11% weleens gesolliciteerd middels video. Daarbij is het wel van belang dat 40% van de onderzoekspopulatie bestaat uit studenten, zij hebben minder vaak gesolliciteerd dan starters (40%) en professionals (20%).

Besparing van reistijd

Ook is de bezoekers gevraagd wat in hun ogen de grootste voor- en nadelen zijn van videosolliciteren. Het grootste voordeel is volgens 39% van de ondervraagden de besparing van reistijd. 19% ziet het grootste voordeel liggen in het feit dat zij eerder in contact kunnen treden met de recruiter, 15% vindt het niet hoeven vrijnemen bij de huidige werkgever het grootste voordeel.

Cameravrees

Cameravrees vormt met 47% het grootste nadeel, maar dit percentage neemt af naarmate de ervaring met videosolliciteren toeneemt. Daarnaast blijkt dat 34% het liefst direct een kijkje in de keuken neemt bij de desbetreffende werkgever. De recruiter kan de sollicitant al kennis laten maken met de organisatie aan de hand van bijvoorbeeld een video over de werkgever en/of de functie. Het ontbreken van een snelle internetverbinding of webcam vormt voor slechts 3% van de ondervraagde bezoekers een probleem. Op de website videosolliciteren.nl kunnen bezoekers oefenen met het presenteren voor een webcam, tips vinden en ervaringen delen

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd onder bezoekers op zowel de voorjaarseditie (3 & 4 februari 2012) en de najaarseditie (11 & 12 oktober 2012) van het Careerevent in de Jaarbeurs Utrecht. In totaal hebben 300 studenten, starters en (young) professionals deelgenomen aan het onderzoek.De verdeling tussen mannen en vrouwen is respectievelijk 41% en 59%.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners