Waarom zou deze dragqueen eigenlijk géén kandidaat-mariniers kunnen trekken?

Veel ophef in Amerika, toen de marine een dragqueen vroeg om hen te helpen met het recruiten van nieuwe mariniers. Want wat zou China hier wel van denken? Maar waarom zou het eigenlijk níet kunnen werken?

Peter Boerman Op 02 juni 2023
Gem. leestijd 4 min 304x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom zou deze dragqueen eigenlijk géén kandidaat-mariniers kunnen trekken?

Als het erom gaat aandacht te krijgen, dan is waarschijnlijk lange tijd geen enkele campagne van de Amerikaanse marine zó succesvol geweest. Wat dat betreft kun je het dus een gouden zet noemen om onderofficier Joshua Kelley te vragen de digitale ambassadeur te worden van de Amerikaanse zeemacht. Want Kelley is niet zomaar marinier, hij identificeert zich ook als non-binair, en treedt in zijn vrije tijd al sinds 2013 op als dragqueen, onder de artiestennaam ‘Harpy Daniels‘.

Nou, laat het maar aan de Amerikaanse media over om hier meteen stevig op te duiken.

Nou, laat het dan maar aan de Amerikaanse media over om hier meteen stevig op te duiken. Althans: meteen? Kelley deed zijn campagnewerk van oktober 2022 tot maart 2023 in een programma dat volgens de US Navy was ontworpen ‘om de digitale omgeving te verkennen en een brede waaier aan mogelijke kandidaten te bereiken.’ Hij maakte het ook al in november op zijn eigen Instagram-account bekend. Maar het is pas recent dat alle kranten en omroepen de zaak begonnen op te blazen. Want moest China hier nu bang van worden, zo klonk het al vrij snel in tal van commentaren.

‘China is going to destroy us’

De zaak werd min of meer aan het rollen gebracht door voormalig SEALlid Robert O’Neill die vorige maand op Twitter schreef: ‘All right. The US Navy is now using an enlisted sailor dragqueen as a recruiter. I’m done. China is going to destroy us. You got this, navy. I can’t believe I fought for this b******t.’ Waar het dreigement van China precies op gebaseerd zou zijn, maakt het verhaal niet duidelijk. Maar in het momenteel flink gepolariseerde Amerikaanse klimaat, fungeerde de tweet in elk geval als een lont in het spreekwoordelijke kruitvat.

‘In plaats van in een sterke, zeevarende militaire macht, zet Biden de marine om in een gay cruisemaatschappij.’

Toen de dragqueen-video via Twitteraccount ‘Libs of TikTok’ verder verspreid werd, duurde het niet lang of de 3 miljoen views werden aangetikt. En ook journalisten volgden snel. Zo schreef Tim Young: ‘Ik ben zeker dat China, Iran en Rusland al in hun laarzen staan te beven van angst! In plaats van een sterke, zeevarende militaire macht, zet Biden de marine om in een gay cruisemaatschappij.’ Want het was natuurlijk allemaal de schuld van Joe Biden, dat moge duidelijk zijn.

‘Alleen haat als je wint’

Kelley sloeg trouwens zelf ook terug naar alle haat die hij de afgelopen tijd over zich heen kreeg. ‘Haters only hate when you are winning’, meldde hij in een TikTok-video (TikTok, ook dát nog!). Hij vertelde ook dat hij al sinds 2016, toen hij bij de marine in dienst trad, af en toe als dragqueen optrad voor collega-mariniers in de zogeheten Morale, Welfare and Recreation (MWR)-events. ‘LGBTQ+-personen konden voorheen in dienst nooit uit de kast komen, vanwege het Don’t Ask, Don’t Tell-beleid. Nu we dat wel kunnen, kun je ook meteen zien wie hier de homo- en transfoben zijn.’

‘We zijn trots op iedereen die bereid is de eed af te leggen en zijn leven in de waagschaal te leggen om dit land te verdedigen.’

Toen voormalig marinier Graham Allen twitterde: ‘Dit is niet dezelfde marine waar ik in gediend heb… Onze vijanden lachen ons uit’, antwoordde Kelley/Daniels gevat: ‘Dat is het eigenlijk wel. Het enige verschil is: toen werd er niet over gesproken. Het leger heeft een lange geschiedenis van drag. Google het maar.’ En een woordvoerder van de marine zei tegen Newsweek: ‘We zijn trots op iedereen die bereid is de eed af te leggen en zijn leven in de waagschaal te leggen om dit land te verdedigen. Onze marine wordt sterker van diverse skills en talenten. We blijven eraan toegewijd een inclusieve werkomgeving te zijn.’

Politieke aanvallen

In de VS hebben dragqueens en de bredere LGBTQ+-gemeenschap de laatste tijd veel aanvallen te verduren. Conservatieve politici proberen steeds meer wetgeving erdoor te drukken die hen het leven moeilijk maakt, en ook worden veel anti-discriminatieregels teruggedraaid. Het leger is daarbij ook al vaker het doelwit. Zo was er vorig jaar ook al veel ophef over een golf aan ‘socially-conscious’ recruitmentvideo’s van het Amerikaanse leger, waarin we onder meer twee vrouwen zagen trouwen.

Ondertussen is het Amerikaanse leger trouwens nog steeds een van de allergrootste krijgsmachten ter wereld. Met 877 miljard aan militaire uitgaven kent de VS een groter budget dan de volgende 10 landen gecombineerd (China, Rusland, India, Saudi-Arabië, UK, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Korea, Japan en Oekraïne). Er zijn 1,3 miljoen actieve Amerikaanse militairen, en 744.000 reservisten. En dat dit dan misschien niet allemaal rechtsdraaiende hetero’s zijn, tja, zou China daar echt mee bezig zijn? Of zou de ophef toch vooral een nieuw middel zijn in de maar voortdurende binnenlandse cultuuroorlog, die ook al geen echte winnaars lijkt te kennen?

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners