Durf je transparant te zijn? Doe dan mee met de Nationale Werkbezoekdag

Peter Boerman Op 18 oktober 2017
Gem. leestijd 2 min 324x gelezen
Deel dit artikel:
Durf je transparant te zijn? Doe dan mee met de Nationale Werkbezoekdag

Nee, de Nationale Werkbezoekdag is níet bedoeld om direct sollicitanten binnen te krijgen. Maar het kan wel zorgen voor ‘onverwachte en relevante ontmoetingen’, aldus de organisatie.

De Nationale Werkbezoekdag is een idee van de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen. Dit jaar wordt het overgenomen door Stichting DeBroekriem, een landelijke vrijwilligersorganisatie voor werkzoekenden, die organisaties oproept om op 22 november activiteiten te organiseren om wie dat wil een bedrijfsbezoek te laten ervaren.

Ontdek welke branche passend is

‘Veel werkzoekenden willen ontdekken welke branche of sector passend voor hen is’, Pieter Vermeer van DeBroekriem. ‘Op de Nationale Werkbezoekdag kunnen ze dan positieve contacten leggen met professionals. Organisaties kunnen die dag samen met hun personeel werkzoekenden uitnodigen voor een vrijblijvend werkbezoek. Doel van de dag is dat werkzoekenden informatieve gesprekken voeren in bedrijven en publieke instellingen. De organisatie kan zich op haar beurt presenteren aan de buitenwereld.’

Vrijwillig en naar eigen inzicht

De opzet van de dag is vrijwillig en naar eigen inzicht: professionals geven zelf aan welke mogelijkheden er zijn binnen de organisatie waar ze werken en een bedrijfsbezoek aanbieden. Vermeer: “We zien dagelijks dat netwerken ook echt werkt. Juist als werkzoekenden in gesprek komen met professionals uit het bedrijfsleven, ontstaan er vaak onverwachte relevante ontmoetingen.”

Geen banenmarkt

De Nationale Werkbezoekdag is géén banenmarkt, en kent ook géén verplichtingen, zegt hij. ‘Het gaat om het organiseren van ontmoetingen op kleine schaal, maar met grote slagkracht.’ Een netwerkgesprek, een korte rondleiding of bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie, alles is mogelijk, aldus Vermeer. En mochten er vacatures zijn, dan kan daar natuurlijk ook over worden gesproken. Maar het is niet het eerste doel van de dag, denkt hij. ‘Bedrijven gebruiken deze dag vooral om werkzoekenden een kijkje in de keuken te geven.’

Aanmelden kan nog

Op de website staan 10 praktische tips voor het organiseren van de werkbezoeken. Ook kun je je hier aanmelden om mee te doen, en kun je zien welke organisaties zich al hebben ingeschreven.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners