Een vrouw als ceo? Of toch liever een man? Test nu je eigen vooroordelen

Peter Boerman Op 21 september 2015
Gem. leestijd < 1 minuut 1121x gelezen
Deel dit artikel:
Een vrouw als ceo? Of toch liever een man? Test nu je eigen vooroordelen

Als het bedrijf in een crisis zit, wordt dan juist een vrouw als ceo gekozen, om zo de stakeholders te pleasen? Of kiezen we toch liever voor een man?

Om het antwoord op die vraag te vinden, doet Amber Verbeek een onderzoek onder (onder meer) recruiters. De laatstejaars Master in Management in Rotterdam schrijft haar scriptie over enerzijds het ‘glazen plafond’, en anderzijds de ‘glazen klif’: het fenomeen dat vrouwen worden aangenomen op topfuncties waar het afbreukrisico groot is.

Positief signaal

Ze concentreert zich in het onderzoek op vooroordelen bij de selectie van een vrouwelijke en mannelijke ceo. Haar onderzoeksvraag is: ‘Onder welke omstandigheden gebruiken organisaties de aanstelling van een vrouwelijke ceo als bedrijfsstrategie om een positief signaal af te geven aan de stakeholders?’

Wie kies je?

In het onderzoek worden deelnemers gevraagd een nieuwe ceo (man/vrouw) te selecteren. Het oordeel is gebaseerd op 1 van 12 artikelen (willekeurig toegewezen) over het bedrijf waarin de prestaties (crisis, severe crisis, successful) en bekendheid (bekend / niet bekend) wordt gedeeld, zowel als het geslacht van de voormalige ceo.

Kans op een filmpje pakken!

Zowel mannen als vrouwen worden nadrukkelijk uitgenodigd aan het onderzoek deel te nemen. Wilt u meewerken en uw eigen vooroordelen testen? U maakt kans op een Pathé bioscoopbon/VVV-bon van 10 euro. Vul nu daarom snel de (Engelstalige) vragenlijst in. Vanzelfsprekend krijgt u dan na afloop ook de resultaten te zien.

>> Deelnemen? Klik hier.

(Foto boven via Flickr.com)

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners