Eerste lichtpuntjes op de arbeidsmarkt steken alweer de kop op

Het is op de arbeidsmarkt net als met de rest van de samenleving. Nu daar wat maatregelen worden versoepeld, zijn ook op de arbeidsmarkt voorzichtig weer wat lichtpuntjes te zien. Waar zitten die zoal?

Peter Boerman Op 07 mei 2020
Gem. leestijd 3 min 2727x gelezen
Deel dit artikel:
Eerste lichtpuntjes op de arbeidsmarkt steken alweer de kop op

Het is nog veel te vroeg om er harde conclusies aan te verbinden, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group. Maar enkele lichtpuntjes ziet hij wel, in de recente cijfers over de arbeidsmarkt, die zijn bureau samen met Jobdigger verzamelde. ‘Een klein beetje goed nieuws’, noemt hij het. ‘Ten opzichte van 1 en 2 weken geleden zien we het aantal gepubliceerde vacatures weer licht toenemen. Dat duidt nog steeds op dynamiek op de markt, ondanks de sterk toegenomen onzekerheid. De grote krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, samen met de flexschil, zouden de te verwachten explosie van werklozen enigszins kunnen verzachten.’

Opvallend is vooral dat bij de uitzendbureaus herstel gloort.

Opvallend is vooral dat bij de uitzendbureaus herstel gloort. Althans: waar bij directe werkgevers het aantal nieuwe vacatures sinds de crisis met maar liefst 35 procent daalde, is dit bij de bemiddelaars ‘slechts’ 18 procent (vergeleken met de eerste 10 weken van 2020). En daarbij valt ook nog eens op dat in de week tot 26 april uitzend- en bemiddelingsbureau een sterke opleving hebben gehad in het aantal vacatures ten opzichte van de week daarvoor: +17%.

IT-markt blijft (redelijk) overeind

En voor wie zoekt, zijn er zo nog wel meer lichtpuntjes te ontwaren. Zo blijkt uit een analyse van recruitmentbureau Robert Walters dat de vraag naar IT’ers min of meer overeind blijft. Het totaal aantal IT-vacatures daalde in maart 2020 met 11% ten opzichte van een jaar eerder, bericht het bureau. ‘En dat valt alleszins mee, gezien het feit dat we vanaf de eerste week van maart heel snel moesten switchen naar thuiswerken’, aldus recruitment consultant Lars Spaan.

‘Veel organisaties stoppen nu alleen met werven omdat zij online onboarding lastig vinden.’

De vraag naar datamanagers en data-engineers was zelfs (veel) groter dan in maart vorig jaar, met plussen van respectievelijk 58% en 33%. En dan heeft de daling in vacatures ook nog eens vooral te maken met interne processen, denkt Spaans. ‘Wij zien dat veel organisaties hun wervingsproces tijdelijk stopzetten, maar dat is vooral omdat zij het lastig vinden om over te schakelen naar een online onboarding proces. Zij willen dus alsnog iemand aannemen zodra de kantoren weer opengaan. Daardoor is het effect op de arbeidsmarkt binnen IT waarschijnlijk tijdelijk.’

Opvallend: in brandhaarden minste daling

Uit de cijfers van Jobdigger en Intelligence Group blijkt dat voor middelbaar opgeleiden de daling in vacatures het sterkst is (-28%). Voor academici valt het relatief nog mee (-16%). Opvallend is verder dat er ook op provinciaal niveau flinke verschillen zijn. En dat de ‘brandhaarden‘ van het coronavirus er hierbij positief uitspringen. Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland zijn door het virus het hardst geraakt, maar krijgen relatief gezien de kleinste klap in het aantal getelde online vacatures. In Zeeland, Drenthe en Groningen is de daling relatief het grootst.

Noord-Brabant en Zuid-Holland zijn door het virus hard geraakt, maar dalen minst in vacatures.

Ook Jobfeed meldde de laatste weken overigens lichtpuntjes. Uit hun vacaturetellingen in 9 landen, waaronder Nederland, bleek alleen in Duitsland nog sprake van een afname van het aantal vacatures. In Nederland stabiliseert de situatie, en is de totale daling ten opzichte van januari dit jaar zelfs relatief beperkt gebleven, in verhouding tot de andere landen. Een stabilisatietrend die ook InGoedeBanen signaleert, in hun regelmatige vacaturetelling:

data inzicht in de arbeidsmarktMeer weten?

Op zoek naar meer betrouwbaar en actueel inzicht in de arbeidsmarkt en data over recruitment? Elke donderdag om 11:00 worden de laatste arbeidsmarktdata en -ontwikkelingen gepresenteerd in een webinar. Hiervoor kun je je hier registreren.

Meer weten over Recruitment Kengetallen?

In 2007, 2013, 2019 en 2020 is er onderzoek gedaan naar de Recruitment Kengetallen in Nederland. Op 18 juni worden deze gepresenteerd in een bijzonder online seminar over Recruitment Kengetallen. Tijdens dit seminar worden de nieuwste en meest actuele cijfers gepresenteerd (die van het 2020-onderzoek), de laatste internationale inzichten en ontwikkelingen op gebied van KPI’s en kengetallen binnen de recruitmentindustrie én kengetallen in de praktijk. Hier vind je alle informatie.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners