Employer Bra-brand: over de opmars van de brabo in recruitmentland

Martijn Smit Op 22 maart 2018
Gem. leestijd 3 min 1389x gelezen
Deel dit artikel:
Employer Bra-brand: over de opmars van de brabo in recruitmentland

Valt het jullie ook op dat er zoveel (van oorsprong) Brabanders in recruitment werken? Zou het in het leidingwater zitten, vraagt Martijn Smit zich af. ‘Dat je als brabo bij je geboorte al weet wat een Boolean String is?’

Velen van jullie weten dat ik al een tijdje meeloop in recruitment. Zo heb ik ook geen klanten, maar heb ik vrienden in recruitmentland met en voor wie ik gave dingen doe. Ik hou oprecht van die mensen. Ik ben daarom ook vrienden met deze mensen op Facebook. Zelfs met mensen die bij concurrenten werken, zoals met Stan van Vonq.

In de basis is er altijd liefde (zelfs voor Stan)

Voordat hij bij Vonq zat, werkte hij nog voor Putsyboy van Unique en hebben wij samen heel leuke radioprogramma’s gemaakt. Het recruitmentwereldje is klein en soms werk je met elkaar en soms tegen elkaar, maar in de basis is er liefde; zelfs voor Stan (ook al vraag je je bij hem af wat zo’n mooie vrouw als zijn prinses in godsnaam moet met zo’n ADHD’er, maar dat geheel terzijde).

Is er een Brabander in de zaal?

Maar goed, daar wil ik het nu helemaal niet over hebben. Waarover wel? Over Brabant. Ik was laatst bij een heuse recruitment-brabo op bezoek, die aangaf dat hij helemaal klaar was voor carnaval (het is alweer meer dan een maandje geleden). Hij was nog meer into carnaval dan de recruitment-prins-Carnaval Chiel Kronenburg.

Het blijkt dat Brabant de ruggengraat is van de Nederlandse arbeidsmarkt

Ik moet voor hem een presentatie maken, voor een social campagne voor IT’ers. Het voorstel was meer dan ludiek, dus dacht ik: laat ik ook ludiek afsluiten met een Brabants gezegde. Daarom besloot ik even op mijn Facebook te vragen wie van mijn vrienden Brabander is.

Een stortvloed aan brabo’s

Nou, je raadt het al: een heuse stortvloed aan employer bra-branders reageerde. Het blijkt dat Brabant de ruggengraat is van de Nederlandse arbeidsmarkt. In alle vormen en maten reageerden ze. Zo blijkt Bas Westland een Brabander (al had ik al wel een vermoeden: gezien zijn kledingkeuze denkt Bas dat het het hele jaar carnaval is…). En ook Adrian Djamcidi werkt dan wel in Amsterdam, ook hij blijkt een halve brabo (hoewel er met zijn lengte dan wel weinig brabo overblijft). Zelfs Martijn Sitsen is een import-brabo (nou heeft hij als recruiter bij DHL natuurlijk ook wel ervaring met im- en export).

Soms zou je ondertitels willen…

Dat Martin Dusée een Brabander is kon niet missen. Die heeft zo’n dik accent dat je soms hoopt dat hij ook met ondertiteling zou kunnen praten. Dat heb ik ook met former ‘meest invloedrijke recruiter’ Nicole Buijs-Boomaars, maar die kan gelukkig weer zo lief lachen. De huidige MIR en prinses van de arbeidsmarkt Tamara Rood antwoordde dat zij alléén Brabanders sourcet. Zelfs mijn modepopje Mitch bleek (ondanks zijn achternaam) gewoon Brabo te zijn…

Zelfs een heuse coming-out

Enfin, het ging dus helemaal los op die post. Baudi Heidanus en Cynthia van Breugel kregen zelfs nog een soort van fitty op mijn tijdlijn over de vraag of Guus Meeuwis nou wel of geen echte Brabander is. En Roos Hijner deed een heuse coming-out, toen ze op mijn Facebookprofiel openlijk toegaf dat zij sinds kort date met een brabo.

Ik ben mij gaan afvragen: is Brabant het mekka van recruitment?

Met al deze brabo-recruitmenttalenten ben ik mij gaan afvragen: is Brabant het mekka van recruitment? Wanneer gaan wij met Recruiters United eens op bedevaart naar de Biesbosch of zuidelijker? Wellicht komt het door het leidingwater? Dat je, als je uit de Brabantse klei bent getrokken, bij je geboorte al weet wat een Boolean String is?

Hier ligt de toekomst van de arbeidsmarkt!

keep-calm-and-houdoe-en-bedanktHet kan geen toeval zijn dat Willem-Alexander en Maxima als eerste de provincie Noord-Brabant aangedaan hebben tijdens hun nationale ‘kennismakingsrondje’. Dat was omdat zij ook drommels goed wisten dat juist hier de toekomst van de arbeidsmarkt ligt. Ten aanzien van employer branding zijn Bra-branders zonder twijfel de beste branders. De EVP van een Brabants bedrijf is ook niet voor niets meestal: “Het is hier keihard werken, maar wel keigezellig”.

Keep Calm, houdoe en bedankt

Voor alle recruitmentmanagers die ik ken die recruiters voor hun team zoeken; bij deze de tip om de volgende vraag te stellen: “Leuk dat je weet wat predictive recruitment is, maar hoe is jouw polonaise?”

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om mijn presentatie af te sluiten met: ‘Keep Calm, houdoe en bedankt!’

martijn smitMartijn Smit werkt bij Adver-Online als HR & Recruitmentstrateeg.

Lees ook van Martijn:

Alle artikelen van Martijn

Deel dit artikel:

Martijn Smit

HR & Recruitmentstrateegbij Adver-Online
Martijn Smit werkt bij Adver-Online als HR & Recruitmentstrateeg.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners