Wandelend, fietsend of zelfs skiënd solliciteren: hier kan het allemaal

Een sollicitatiegesprek in het kamertje van de directeur? Dat is zó vorige eeuw. Tegenwoordig kan het ook fietsend, wandelend, of zelfs skiënd, zo laat het Limburgse IT-bedrijf Etesian zien. Waarom doen ze dat?

Peter Boerman Op 26 mei 2023
Gem. leestijd 2 min 311x gelezen
Deel dit artikel:
Wandelend, fietsend of zelfs skiënd solliciteren: hier kan het allemaal

Wandelend solliciteren, die kenden we al. Schijnt heel goed te zijn voor de kwaliteit van de interviews. ‘Tijdens een wandeling trigger je nieuwsgierigheid en krijg je heel andere gesprekken. De kandidaat is dan toch geneigd af en toe een vraag te stellen die je wat minder snel zou stellen in een selectiegesprek’, zei Emile van Nassau erover, toen hij ermee experimenteerde bij de gemeente Lingewaard.

‘Drink jij binnenkort met een van onze algemeen directeuren een glaasje glühwein?’

Het wandelend solliciteren werd groot tijdens corona. Maar bij het Limburgse IT-consultancybedrijf Etesian voeren ze het concept nu nog een paar stappen verder door. Hier kun je niet meer alleen wandelen, maar ook wielrennend of zelfs: skiënd solliciteren. In Landgraaf, vlakbij Kerkrade, waar het bureau begonnen is, of in Zoetermeer. ‘Drink jij binnenkort met een van onze algemeen directeuren een glaasje glühwein na jullie afdaling van de witte piste?’ zo vragen ze bij hun vacatures.

Werkgever bij jou thuis

Er is zelfs nog een vierde bijzondere sollicitatie-experience bedacht, een beetje in lijn met het ‘andersom solliciteren‘: je mag als kandidaat ook de werkgever bij je thuis uitnodigen voor een ‘omgekeerd sollicitatiegesprek’. Gewoon aan de keukentafel, met een goede kop koffie. ‘We geloven dat het belangrijk is om de sollicitant de vrijheid te geven om te solliciteren op een manier die bij hem of haar past. Net zoals je solliciteert naar een baan die bij je past’, aldus Lars Schmitz en Sven Engels, die het bedrijf in 2015 oprichtten en de komende jaren willen doorgroeien naar zo’n 125 professionals. zo zei Schmitz vorig jaar in de Limburger.

‘Een gesprek waarbij je oog-in-oog staat met je potentiële werkgever is niet voor iedereen de beste manier om zichzelf te presenteren.’

Etesian heeft tegenwoordig naast het kantoor in Kerkrade ook locaties in Amsterdam en Eindhoven. Met de nieuwe sollicitatieprocedure willen ze vooral comfort bieden, aldus Schmitz. ‘Een sollicitatiegesprek waarbij je oog-in-oog staat met je potentiële werkgever is niet voor iedereen de beste manier om zichzelf te presenteren. Met deze unieke sollicitatie-experience krijgen sollicitanten meer controle over hun sollicitatieproces en kunnen ze kiezen hoe ze zich willen presenteren aan hun potentiële werkgever, wat volgens ons kan resulteren in betere matches tussen de kandidaat, de werkgever en hun nieuwe functie.’

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners