Feel Good Friday: hoe je vandaag net wat meer liefde aan je kandidaten kunt geven

Vandaag is de dag van de liefde, dat kan je vast niet zijn ontgaan. En natuurlijk moet je elke dag lief zijn voor je kandidaten, maar vandaag geven we je graag een paar tips voor nóg meer liefde.

Redactie Op 14 februari 2020
Gem. leestijd 2 min 264x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: hoe je vandaag net wat meer liefde aan je kandidaten kunt geven

1. Personaliseer je InMail: maar echt

We kennen allemaal de standaardberichten met ‘Ik heb je LinkedInprofiel bekeken en denk dat deze baan echt bij je past.’ Maar wát heb je dan precies gezien op het LinkedInprofiel? Wat sprak je aan en waarin is deze kandidaat anders dan anderen? Misschien heeft hij of zij een interessant artikel geschreven waaraan je kunt refereren. Hoe dan ook: originaliteit en persoonlijkheid zijn key.

2. Communicatie, communicatie, communicatie

Houd de kandidaat van alle stappen op de hoogte en zorg ervoor dat het sollicitatieproces geen kwestie is van maanden. Dit kan je doen door aan te geven wanneer de sollicitant antwoord krijgt op zijn sollicitatie (‘Over uiterlijk een week ontvang je antwoord’), maar ook te vertellen hoe je dat gaat doen: telefonisch of per mail? Eerlijkheid is ook belangrijk: ga je het niet redden in de afgesproken tijd, laat het dan weten.

Geef kandidaten de optie tot gesprekken in de avond of vroege ochtend.

3. Wees flexibel

De meeste kandidaten zijn latent en hebben dus al een baan. Solliciteren kost veel tijd, maar elke keer een vrije dag is niet altijd mogelijk. Kies daarom niet voor een vaste dag waarop je alle kandidaten laat langskomen, maar geef meerdere opties en vergeet daarbij de avonden en vroege ochtenden niet. Zorg ook dat je flexibel bent in de plek die handig is voor de sollicitant. Dat zou zelfs thuis kunnen zijn!

4. Help de kandidaat met de voorbereiding

Elk sollicitatiegesprek is spannend voor de sollicitant en dat heeft voor een deel ook te maken met niet weten waar je aan toe bent. Als recruiter speel je daar een grote rol in en is het jouw taak om zoveel mogelijk informatie van tevoren te geven. Aaltje Vincent geeft als tip om een hand-out te geven waarin meer staat over de organisatie, functie en procedure. Dit zorgt voor een goede voorbereiding bij de kandidaat en een beter gesprek voor beide partijen.

5. Geef feedback

Veel kandidaten blijven na een afwijzing met vragen achter: waarom ben ik afgewezen? Wat had ik beter kunnen doen? Geef daarom altijd feedback, ook als de afwijzing na een sollicitatiebrief en motivatie is. Gebruik niet het standaard ‘Er waren andere kandidaten die beter in het profiel pasten’ maar wees specifiek. Ga ook altijd na of mensen interesse hebben om in je talentpool opgenomen te worden. En heel belangrijk: laat de kandidaat zelf ook feedback geven.

Heb je nog niet genoeg van de liefde? Mooi, want we hebben een Valentijnsactie! Alleen vandaag, op 14 februari, ontvang je 14% korting op al onze events.

Zelf een leuk idee voor Feel Good Friday?

Elke vrijdag eindigen we met lichte voet op Werf& met de rubriek Feel Good Friday. Heb je zelf een goed idee? Laat het ons gerust weten!

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners