Feel Good Friday: motivatiebrieven kunnen ook best grappig zijn

In de noodzaak zich te onderscheiden, putten veel kandidaten zich uit in heel wat creativiteit voor hun motivatiebrieven en cv’s. En daar zitten best bijzondere exemplaren bij…

Peter Boerman Op 19 juni 2020
Gem. leestijd 3 min 1988x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: motivatiebrieven kunnen ook best grappig zijn

Motivatiebrieven zijn een klassieker in de traditionele sollicitatieprocedure. Maar wat zet je er eigenlijk in? En vooral ook: wat niet? Deze week was er op diverse sociale media heel wat hilariteit om een man die zijn echtscheiding als leerzame periode op zijn cv had gezet. Want wat had hij een boel geleerd in die tijd: van nieuwe ademhalingstechnieken tot zware juridische onderhandelingsvaardigheden…

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ‘creatieve’ cv’s en motivatiebrieven opvallen. Een kleine verdere (recente) bloemlezing:

Of deze, voor bij een waterbedrijf:

Je hebt de jackpot gewonnen!

Ook van deze week is een tweet die heel wat losmaakte:

Beroemd is verder de ‘moeder aller motivatiebrieven’ die Roanald Dvorak (in 2011 alweer) naar softwarebedrijf Aviary stuurde. Later bleek dat het eigenlijk om een grap ging van de CEO, die deze brief zelf naar de HR-afdeling van zijn bedrijf had gestuurd. Naar aanleiding van de populariteit van de brief hadden ze Roanald zelfs een plekje gegeven op de werknemerspagina. Toen de grootste storm was gaan liggen heeft het bedrijf het de foto van Roanald echter weer verwijderd van de website. Het Twitter-account van Roanald Dvorak bestaat overigens wel nog steeds.

Er zijn trouwens ook mensen die tegenwoordig hun motivatiebrief liever per video doen. En ook dat levert soms best grappige momenten op. Zoals deze, van Eamon McArdle:

En er straalt soms ook best wat – al dan niet terecht – zelfvertrouwen af van motivatiebrieven:

Of er gaat een (al dan niet) goede woordgrap in verborgen:

En soms blijft het ook bij zoete dromen van een brief die heel leuk had kúnnen zijn:

En dan heb je natuurlijk ook mensen die er maar liever niet eens meer aan beginnen, aan die motivatiebrieven…

Zelf een mooi voorbeeld ergens gevonden, ter inspiratie? Laat het weten! Of meer weten over goede sollicitatiebrieven? Kijk hier.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners