En wéér een paar spellen om starters al gamend aan een nieuwe (bij)baan te helpen

Blijkbaar zit er een soort fascinatie in games als het op de arbeidsmarkt aankomt. Nu is het weer HR-dienstverlener SD Worx die met ‘The Job Games’ de jonge generatie gamend probeert te verleiden. Maar… werkt het ook?

Peter Boerman Op 04 februari 2022
Gem. leestijd 4 min 550x gelezen
Deel dit artikel:
En wéér een paar spellen om starters al gamend aan een nieuwe (bij)baan te helpen

De ene keer speel je een soort candy Crush waarbij je mailtjes, telefoontjes en websites moet afhandelen, de andere keer moet je zo snel mogelijk dozen stapelen of proberen fruit op een satéprikker te krijgen. Maar pas op: geen eieren eraan prikken, want die gaan stuk. En dat kost je levens! Zie hier de jongste bijdrage van HR-dienstverlener SD Worx aan de arbeidsmarkt.

De drie spellen doen oude arcade-tijden herleven.

De drie spellen, die onder de noemer ‘The Job Games’ worden gepresenteerd, doen oude arcade-tijden herleven. Ze zijn bedoeld, aldus SD Worx zelf, om starters op de banenmarkt te helpen om uit het grote vacatureaanbod al gamend een goede keuze te kunnen maken. ‘Want jongeren en pas afgestudeerden weten vaak niet goed wat ze willen, waar ze moeten beginnen met hun zoektocht en welke skills ze nodig hebben voor een bepaalde functie’, aldus Maurice Bisschop, General Director SD Worx Staffing Solutions Nederland.

3 spellen in 3 talen

Met de spelletjes zouden starters kunnen ontdekken welke functie goed bij hen past, zo is de filosofie. Daarnaast maken de spelers ook kans op een iPhone 13. ‘We zien nog steeds dat starters regelmatig worstelen met de vraag welke functie bij hen past.’, aldus Bisschop. ‘Met The Job Games bieden we een leuke ervaring, maar gaat het inhoudelijk wel over specifieke banen die wij voor kandidaten kunnen invullen.’

‘Met The Job Games bieden we een leuke ervaring, maar gaat het inhoudelijk wel over specifieke banen.’

SD Worx is sinds 2018 in België en Nederland ook actief op het vlak van recruitment en uitzenden. Via 90 kantoren zetten 400 medewerkers dagelijks meer dan 5.000 mensen aan het werk. Op de website van The Job Games kunnen werkzoekenden kennismaken met het bureau en tegelijk in het Nederlands, Engels of Frans drie verschillende games spelen:

  • Super Picker (orderpicker, belangrijke skill: snelheid)
  • Master Operator (productiemedewerker, belangrijke skill: nauwkeurigheid)
  • Customer Hero (medewerker callcenter, belangrijke skill: klantgerichtheid

Bepaald niet de eerste

SD Worx is bepaald niet de eerste die probeert de wereld van games aan die van banen te verbinden. Zo lanceerde concullega Manpower Nederland in oktober vorig jaar nog een ‘online assessment’ rondom het idee: “Zeg me welke spellen u speelt, en ik zeg u bij welk beroep u past.” Andere aanbieders, zoals BrainsFirst en The Selection Lab, zijn een stuk serieuzer bezig en kijken echt welke vaardigheden je in bepaalde games kunt aantonen, en hoe dat is te koppelen aan beroepskansen en bepaalde vacatures.

“Zeg me welke spellen u speelt, en ik zeg u bij welk beroep u past.”

Er zijn ook tal van traditionele assessment-aanbieders die de klassieke intelligentietesten vervangen door games, en op basis daarvan een persoonlijk profiel maken. Gamen voor een baan wordt op die manier steeds meer gemeengoed. Er zijn er zelfs die verwachten dat kandidaten in de toekomst game-uitslagen op hun cv zullen zetten, omdat ze veel voorspellend vermogen hebben. Zo werkt de afdeling recruitment van het dienstencentrum Personeelslogistiek (DCPL) van Defensie nu al samen met IamProgrez om gamified recruitment in te zetten als instrument bij de werving van nieuw personeel.

gamend naar een baan

De fun factor

Zulke serieuze gamification past SD Worx ook al toe, zegt Bisschop. Voor bepaalde beroepen werkt het bijvoorbeeld al een aantal jaren met virtual reality en e-learning om mensen kennis te laten maken met de functie. Maar zo serieus moet je de drie nieuwe – en zelf ontwikkelde – games absoluut niet nemen, erkent hij. Want of de beste Candy Crush-speler ook de beste callcentermedewerker maakt? Dat is niet zo, dat beseft hij ook. ‘Om dat te bepalen is een nadere kennismaking nodig. Deze spellen moet je dan ook vooral zien als een leuke manier om laagdrempelig in contact te komen. Dan kun je daarna diepgaander in gesprek.’

‘Het gaat er vooral om dat je alvast een beetje gevoel krijgt bij een bepaalde functie.’

Met de games hoopt hij dan ook vooral ‘wat dichter bij de belevingswereld van de jeugd’ te komen en meer de fun factor te introduceren bij de zoektocht naar werk. ‘Je merkt dat jonge mensen vaak zoekende zijn: wat wil ik nou eigenlijk? Daar willen wij bij helpen. Dit is een andere manier om de jeugd te vinden, te boeien en te helpen, denken wij. Het gaat erom dat je alvast een beetje gevoel krijgt bij een bepaalde functie. En dan kun je daarna, bijvoorbeeld via een inloopavond, altijd nog kijken of de functie écht iets voor jou is.’ En zo niet? Dan heb je natuurlijk altijd nog een geinig spelletje gespeeld…

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners