Geen powerpoints, wel kruisbestuiving: over het waarom van een nieuw talent-evenement

Peter Boerman Op 03 september 2018
Gem. leestijd 4 min 506x gelezen
Deel dit artikel:
Geen powerpoints, wel kruisbestuiving: over het waarom van een nieuw talent-evenement

Er komen géén powerpoints, maar hopelijk ontstaat wel kruisbestuiving tussen iedereen die ‘iets’ met het onderwerp talent heeft. Over het waarom van de Talent Unconference, die op 19 september plaatsvindt in Amsterdam.

bas van de haterd

Evenementen en congressen rondom talent zijn er al vele. Maar het evenement dat later deze maand bij Rockstart in Amsterdam plaatsvindt, mag gerust anders dan de andere genoemd worden. Hier geen sprekers die alleen maar vanaf een hoog podium hun verhaal komen vertellen, maar juist een interactief gebeuren, bedoeld om van elkaar te leren. En dat rondom het brede thema ‘talent’. Een interview met initiatiefnemer Bas van de Haterd.

> Waarom dit evenement?

“The Recruitment Unconference, of kortweg: TRU, is al jaren een begrip in de internationale recruitmentwereld. Op deze evenementen, opgezet door Bill Boorman, praten vakgenoten van over de hele wereld, in de hele wereld, met elkaar over de stand van zaken. Ze leren elkaar trucjes, maar er zijn ook fundamentele discussies over privacy en de inrichting van de arbeidsmarkt.

‘Vakgenoten leren elkaar hier trucjes, maar er zijn ook fundamentele discussies’

Recruitment is nog steeds een belangrijk onderwerp op deze conferentie. Maar in samenspraak met Bill Boorman hebben we het onderwerp nu iets breder getrokken. Dat gebeurt overigens al op veel TRU’s. Zo waren er op de laatste TRU London ook erg goede discussies over de gig economy en de rol van bureaus in de wereld van recruitment. Wij hebben nu met TTU explicieter gemaakt dat het om het brede begrip talent gaat en niet alleen om recruitment.”

> Wat kunnen we allemaal verwachten?

“Het doel is gewoon: kennis delen met vakgenoten. Aangezien er een grote groep internationale (expat)recruiters in Nederland is die een eigen netwerk vormen, maar veelal niet op Nederlandse conferenties komen, hebben we besloten het geheel in het Engels te doen. Dat sluit ook mooi aan op het Engelstalige Talent Acquisition Live, dat een dag later plaatsvindt.

‘Je haalt er bij deze sessies uit wat je erin stopt, je bepaalt zelf mede de richting van de dialoog’

We hopen op goede gesprekken, discussies en het delen van kennis met vakgenoten. Geen verhalen, geen powerpoints, maar een discussieleider die een stelling poneert en op basis daarvan ontstaat een gesprek. Je haalt er bij deze sessies uit wat je erin stopt, je bepaalt zelf mede de richting van de dialoog.”

> Op wie richt je je met name?

“We richten ons op iedereen die íets met talent heeft. Dat klinkt heel breed, maar juist uit kruisbestuiving komt volgens mij het meeste innovatie en de meeste kennis voort. We willen dus niet alleen recruiters aanspreken, hoewel er ook veel voor recruiters te doen is. Maar we hopen juist ook dat inhuurders van freelancers, HRD-managers en iedereen die betrokken is bij de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van talent aanwezig is.”

> Waarom zoveel korte tracks, en vier sessies naast elkaar?

“Snel zou ik het niet noemen, intens vind ik een beter woord. Want je bent niet alleen bezoeker – tenminste, dat is niet de bedoeling – je bent ook deelnemer. Iedereen draagt bij, als je wilt bijdragen. We hebben vier sessies naast elkaar omdat er ruimte is voor maximaal 100 mensen. Uit ervaring blijkt dat het meestal geen groepsgesprek meer is als er meer dan 25 mensen bij een discussie zijn.

‘Ik hoop vooral dat mensen tijdens deze middag hun voeten volgen’

Er is een breed spectrum aan onderwerpen, en ik hoop vooral dat mensen hun voeten volgen. Als je het niet meer boeiend vind, zoek dan vooral een andere sessie op. Ga vooral ook kijken naar onderwerpen waar je normaal niet heen zou gaan. Verbreed je blik.

Omdat het geen lineaire verhalen zijn, maar discussies en dialogen, is het behoorlijk intensief om het te volgen, zo is de ervaring. Vandaar dat we er ook alleen een kort middagprogramma van gemaakt hebben. Dat is al intens genoeg.”

> Kun je een paar van die onderwerpen noemen?

“Het gaat op The Talent Unconference onder meer over de gig economy, de internationale arbeidsmarkt, het landschap van de recruitmenttechnologie, referral hiring en kunstmatige intelligentie. Het gaat om alles wat impact heeft op talent, over talenten aantrekken en de manier waarop we omgaan met talenten, over de toekomst van talent, talentontwikkeling, en vast en flex.

Er is overigens nog ruimte voor meer sessies als je zelf een topic wilt bespreken. Bovendien hebben alle bezoekers tijdens het event de mogelijkheid om een onderwerp in te dienen dat via stemmen op het programma kan komen. Je kunt dus ook zelf zaken agenderen als je dat wilt.”

> In 1 zin, wat nemen bezoekers volgens jou mee naar huis?

“Mijn oud-docent zijn altijd: als je 1 of 2 ‘aha-momenten’ hebt gehad op een evenement, dan was het een goed evenement. Als het er nul zijn is het een slecht event, en als het er meer zijn heb je je vakgebied niet goed bijgehouden. Dus 1 à 2 keer zul je hopelijk denken: dat wist ik niet of daar had ik op die manier nog nooit over nagedacht. Dat maakt je mentaal een rijker persoon.”

> Wat kost het evenement?

“De toegang van The Talent Unconference is op donatiebasis, dus je bepaalt zelf wat je wilt bijdragen aan de catering en drank. De basiskosten zijn gedekt met dank aan onze sponsoren, Brainnet, Vonq en Textkernel, maar hoe meer donaties er binnen komen, hoe lekkerder de hapjes bij de borrel…”

Interesse in The Talent Unconference?

Bestel hier je kaarten voor het evenement van 19 september bij Rockstart in Amsterdam.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners